Το «πάγωμα» της συζήτησης του νομοσχεδίου «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», με το επιχείρημα ότι θα γίνουν διαδηλώσεις και θα τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγείας ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοκιμάζουμε τις αντοχές της κοινωνίας και της Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης. Τα αίτημα υποστηρίχθηκε και από το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ, ενώ διαφορετική στάση κράτησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Το νομοσχέδιο Κεραμέως το οποίο εισάγει σημαντικές αλλαγές όπως η φύλαξη των πανεπιστημίων από ειδικό σώμα της αστυνομίας και η εισαγωγή στα ΑΕΙ, αναμένεται να ψηφιστεί τελικά την Πέμπτη ενώ δεν αποκλείεται να κλείσει με ομιλίες των Πολιτικών Αρχηγών.
«Εισηγούμαι η Βουλή να πάρει απόφαση να παγώσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την παιδεία. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε τέτοιου είδους εισηγήσεις, που το πιο πιθανό είναι να γίνουν αποδεκτές για λόγους υγειονομικούς, και να έχουμε την απαίτηση να συζητήσουμε επί δύο, τρεις μέρες ένα νομοσχέδιο που είναι βέβαιο ότι θα συνοδευτεί από διαδηλώσεις, από συγκρούσεις, όπου την ευθύνη για ό,τι συμβεί θα την έχει η κυβέρνηση με τις εμμονές της» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Νομίζω, λοιπόν, έστω την ύστατη ώρα, ότι πρέπει η Κυβέρνηση να παγώσει αυτή τη διαδικασία. Είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης, είναι θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας. Εν πάση περιπτώσει, επιβάλλεται μια στάση ευθύνης από όλους μας. Μπορούμε να συμφωνήσουμε πάνω σε αυτό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοκιμάζουμε τις αντοχές της κοινωνίας και της Δημοκρατίας». Ο κ. Σκουρλέτης επικαλέστηκε τα «νέα δεδομένα» που δημιούργησαν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, και οι εισηγήσεις για καθολικό lockdonw λόγω αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αθήνας.
«Αλίμονο, κύριε Σκουρλέτη, αν η πρότασή σας είναι να κλειδώσουμε τη Βουλή και να μην νομοθετούμε εξαιτίας της πανδημίας. Θα ήταν η μεγαλύτερη απειλή κατά της Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι ο διάλογος συνεχίζεται με φορείς, συνεχίζεται μεταξύ των Βουλευτών, συνεχίζεται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, είναι ακριβώς απόδειξη του πόσο ισχυρή είναι η Δημοκρατία μας» απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «κλείνοντας» άμεσα το θέμα.
Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν με τοποθετήσεις και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
«Ενδεικτικό της τραγελαφικής κατάστασης στην οποία συνολικά έχει φέρει τη χώρα η διακυβέρνηση ΝΔ είναι το γεγονός ότι καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε και τελικά να αποφασίσουμε για ένα τόσο σημαντικό τομέα της ζωής των ανθρώπων όπως είναι η παιδεία, υπό ποιες συνθήκες; Με κλειστά τα λύκεια» τόνισε ο εκπρόσωπος του Μερα25. «Επίσης, αυτή τη στιγμή, λόγω ακριβώς των συνθηκών που έθεσε ο κ. Σκουρλέτης, με την κοινωνία σε lockdown, είναι αδύνατον να διαδηλώσει ο οποιοσδήποτε, κάθε φορά που επιχειρεί να διαδηλώσει, η αστυνομία τον σκοτώνει στο ξύλο, για να δείξει την αντίθεσή του σε αυτά που προσπαθεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση».
Ενώ ο κ. Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ αφού επισήμανε ότι «αυτό που κάνετε είναι το λιγότερο ανήθικο, έναν χρόνο είναι κλειστά τα πανεπιστήμια, η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκονται σε κατάσταση πρωτόγνωρη, κι ενώ ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έρχεστε, κυρία υπουργέ και ανατρέπετε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με αυτά τα νομοσχέδια. Εμείς δεν είπαμε να σταματήσει η Βουλή. Όμως, νομοσχέδια τέτοιας σημασίας δεν μπορεί να έρχονται εν μέσω γενικής πανδημίας και εν μέσω όλων αυτών των μέτρων που έχετε πάρει. Δεν έχει δικαίωμα ο λαός να πει την γνώμη του; Να διαδηλώσει; Γιατί δεν το αφήνετε για αργότερα; Γιατί βιάζεστε τόσο πολύ;».