Μητσοτάκης: Αγωνία για την «αποσωλήνωση» της οικονομίας - Οικονομία με κοινωνικό πρόσημο

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Αγωνία για την «αποσωλήνωση» της οικονομίας - Οικονομία με κοινωνικό πρόσημο
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η κρατική στήριξη δεν θα αποσυρθεί βιαστικά ή απότομα.

Την αγωνία της κυβέρνησης για την στιγμή της «αποσωλήνωσης» της οικονομίας από τα μέτρα στήριξης εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε χθες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) παρουσία της Προέδρου της ΕΕ Ursula von der Leyen και του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Manfred Weber.

Κι ενώ το δίδυμο Κικίλιας-Χαρδαλιάς ανακοίνωναν τα νέα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία που ισχύουν από σήμερα το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμιζε την σημασία της ομαλής εξόδου από την πανδημία για την κοινωνική συνοχή λέγοντας: «είμαστε υπέρμαχοι της οικονομίας με κοινωνικό πρόσημο, (social market economy), που σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε την ανάγκη παροχής στήριξης στους ανέργους. Όμως εάν ο μηχανισμός στήριξης είναι, σε κάποιο σημείο, υπερβολικά γενναιόδωρος, τότε αλλοιώνονται τα πραγματική κίνητρα για την εύρεση εργασίας. Συνεπώς, πρέπει να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία».

Στην ίδια συζήτηση δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συμφωνήθηκε για το 2022 παράταση της Γενικής Ρήτρας Διαφυγής, σχετικά με τους περιορισμούς σε θέματα προϋπολογισμού. «Ήταν ξεκάθαρο πως δεν μπορούμε να περάσουμε από την υφιστάμενη κατάσταση, σε μια φυσιολογική κατάσταση με τρόπο στιγμιαίο. Αυτό θα πρέπει να συμβεί σταδιακά, γιατί μας ανησυχεί όλους το ποια θα είναι η πραγματική επίδραση στην αγορά εργασίας, όταν αρχίσουμε να απομακρύνουμε τα προγράμματα στήριξης που είναι τώρα σε ισχύ» σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η κρατική στήριξη δεν θα αποσυρθεί βιαστικά ή απότομα. «Πριν να μιλήσουμε για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουμε το φαινόμενο της απότομης υποχώρησης (cliff-edge effect) καθώς θα πρέπει να εγγυηθούμε πως θα άρουμε τους μηχανισμούς που έχουμε θέσει σε εφαρμογή, σε ό,τι αφορά την προστασία θέσεων εργασίας, προσεκτικά και σταδιακά» τόνισε.

Μίλησε για τις «αόρατες δουλειές» και τόνισε πως όσον αφορά τα κίνητρα για εργασία δεν σχετίζονται μόνο με χρήματα και με την έννοια της αξιοπρέπειας που έχει η εργασία. « Πιστεύω ότι αυτό έγινε ιδιαίτερα φανερό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ότι πρέπει να κάνουμε κάτι επίσης στο επίπεδο του ΕΛΚ ώστε να αναγνωρίσουμε όλες αυτές τις δουλειές, που ήταν σχεδόν αόρατες αλλά αντιληφθήκαμε ξαφνικά τη σημασία τους μέσα στην πανδημία. Η πρώτη περίπτωση που μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτή των νέων που βρίσκονται πάνω σε ένα μηχανάκι και παραδίδουν φαγητό στα σπίτια μας. Και να αναγνωρίσουμε ότι αυτές οι δουλειές, στις οποίες ενδεχομένως δεν αποδίδαμε την πρέπουσα σημασία, είναι στην πράξη απολύτως κρίσιμης σημασίας, ειδικά σε περιόδους κρίσης».

Γρήγορα οι εκταμιεύσεις

Με τις αντοχές της οικονομίας να είναι πεπερασμένες, και το «τελευταίο μίλι» πριν την άρση του lockdown να διαρκεί περισσότερο απ’ ότι προέβλεπε αρχικά το κυβερνητικό επιτελείο, η αγωνία της ‘αποσωλήνωσης» συνδέεται άμεσα και με τις κοινοτικές εκταμιεύσεις.

«Θα ήθελα ιδιαίτερα να ενθαρρύνω την Ursula, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχέδια θα εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε τα χρήματα το ταχύτερο δυνατό να διοχετευτούν στις οικονομίες μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Εάν τα πράγματα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, θα λάβουμε 4 δισ. το 2021. Είναι απολύτως καθοριστικό να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, επειδή αν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας καθώς απομακρυνόμαστε από την πανδημία θα αυξηθεί σημαντικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider