Στη διαμόρφωση μίας εθνικής στρατηγικής για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, αναφέρθηκε το απόγευμα στην ομιλία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το υπουργείο, για τη δημόσια διαβούλευση περί της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.).
«Συζητούμε σήμερα και διαβουλευόμαστε την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.), η οποία αποτελεί ένα θεμέλιο, αναπτυξιακό λίθο για τη χώρα μας. Για πρώτη φορά διαμορφώνουμε μία εθνική στρατηγική για τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Οι πόροι της Κ.Α.Π. για τη χρονική περίοδο 2023-2029, είναι 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειώσω το εξής: Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο συνολικός προϋπολογισμός της μειώθηκε κατά 10%, η μοναδική χώρα όπου δεν υπήρξε μείωση ήταν η Ελλάδα και αυτό αποτελεί μία προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Κ.Α.Π. λοιπόν, είναι το δικό μας σχέδιο για τα επόμενα χρόνια. Δίνουμε έμφαση στα ασφαλή τρόφιμα, στην βιολογική Γεωργία, στην Πράσινη Συμφωνία, στην κυκλική οικονομία, στην ψηφιακή γεωργία, στην ευφυή γεωργία και προσδοκούμε μέσα από αυτές τις δράσεις να αναμορφώσουμε, να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να πετύχουμε την ανάκαμψη και την ανάπτυξη που τόσο πολύ την επιθυμούμε και την θέλουμε όλοι μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στύλιος.
Η ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας. Εκτός του κ. Στύλιου, παρόντες ήταν ο γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ο δρ. Κώστας Μπαγινέτας και ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου, Σωτήρη Κουρής, πολιτικοί εκπρόσωποι, καθώς και εκπρόσωποι αγροτικών και παραγωγικών φορέων απ' όλα τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Η συνδιάσκεψη, έγινε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, την οποία πραγματοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προτάσεις της χώρας.
Στην ημερίδα αναφέρθηκαν σημαντικά γεγονότα και μεγάλες αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας απ' αυτήν, αλλά και οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., όπως η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική πρόκληση και η οικονομική αναταραχή που έφερε η πανδημία της Covid19.
«Στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π., στόχος είναι να διασφαλιστούν, τόσο το γεωργικό εισόδημα κάθε παραγωγού, όσο και οι συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πρωτογενούς τομέα και στις προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδιασμού, όπως και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Πράσινη συμφωνία, ευφυής γεωργία, νέες τεχνολογίες, ενίσχυση των νέων αγροτών και των ομάδων παραγωγών, διαχείριση επιδοτήσεων παραγωγών, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν, ώστε να διαμορφωθούν οι σχετικές προτάσεις για τους παραγωγούς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Στόχος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία έχει κατακερματισμένο κλήρο με διαφορετικές στοχεύσεις ανάπτυξης, είναι να δώσει στον παραγωγό των νησιών μας νέες δυνατότητες και ευκαιρίες και τη σύγχρονη δυναμική για την παραγωγή ασφαλών και υγιεινών προϊόντων, με σεβασμό στο περιβάλλον. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα των παραγωγών μας στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του κόσμου σήμερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.
Στη διοργάνωση της ημερίδας συμμετείχε και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ