ΥΠΕΝ - Sinkevicius: Aυτοψία στο βουνό της Πάρνηθας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΥΠΕΝ - Sinkevicius: Aυτοψία στο βουνό της Πάρνηθας
Συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus Sinkevicius.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκας, και ο Υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus Sinkevicius. Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, ενώ τονίστηκε η σημασίας του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης» για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Ο κ. Sinkevicius ενημερώθηκε για την εξέλιξη των αντιδιαβρωτικών έργων στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας τα οποία υλοποιούνται με χρόνο ρεκόρ.

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανέφερε μετά τη συνάντηση: «Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, συζητήσαμε για τις δράσεις που έχουμε δρομολογήσει για να αντιμετωπίσουμε τις οδυνηρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Παρουσιάσαμε στον κ. Sinkevicius τους βασικούς άξονες της νέας πολιτικής για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Όπως τον νεοσύστατο θεσμό του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», την υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο υλοποιούνται ταχύτερα έργα αποκατάστασης σε πυρόπληκτες περιοχές. Ενημερώσαμε τον Επίτροπο για την εξέλιξη των αντιδιαβρωτικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, τα οποία υλοποιούνται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν».

Μετά τη διεξοδική ενημέρωσή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Sinkevicius τόνισε: «Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την κλιματική ουδετερότητα ως το 2050. Η πρόσφατη αναγγελία ενός νέου κλιματικού νόμου, νομοθετικών προτάσεων για την ενεργειακή μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία, αποδεικνύουν τη βούληση η φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας να τεθεί στη σωστή τροχιά. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η επεξεργασία των αστικών λυμάτων και η διαχείριση των απορριμμάτων. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές για να διασφαλίσουμε στον ελληνικό λαό ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον».

Η διήμερη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με αυτοψία στο βουνό της Πάρνηθας, με τη συνοδεία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνου Αραβώση. Στην Πάρνηθα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επιθεώρησε την πρώτη από τις δύο περιοχές, από όπου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των πιλοτικών αναδασώσεων που εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 248 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρώτη πιλοτική αναδάσωση, που ξεκινά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καλύπτει συνολική έκταση 138 στρεμμάτων στο Ρέμα Χούνης και θα φυτευτεί με 20.700 φυτώρια Κεφαλληνιακής Ελάτης. Θα ακολουθήσει η περιοχή Ντράσιζα, συνολικής έκτασης 83 στρεμμάτων με 16.600 φυτώρια, αντίστοιχα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο πιλοτικών αναδασώσεων της Πάρνηθας είναι συνολικού ύψους 398.000 ευρώ.

Στη συνέχεια ο κ. Sinkevicius επισκέφθηκε σημεία του ελατοδάσους, όπου η φύση έχει αναγεννηθεί φυσικά αλλά και περιοχές που έχουν αναδασωθεί τεχνητά μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007.

Στο Καταφύγιο Μπάφι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος και ο Υφυπουργός συναντήθηκαν με τον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτη Καλδή, με εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Συζήτησαν για την ξεχωριστή οικολογική αξία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και για τις ευρύτερες δράσεις που δρομολογούνται για την αειφορία των ελληνικών δασών, την προστασία των οικοσυστημάτων και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Από την Πάρνηθα ο κ. Sinkevicius δήλωσε: «Η μεταβολή των κλιματικών συνθηκών καθιστά τα δάση μας πιο ευάλωτα και γνωρίζω πολύ καλά ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Φέτος το καλοκαίρι, η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε και ανταποκριθήκαμε άμεσα και αποτελεσματικά, παρέχοντας στην Ελλάδα πόρους και πληροφορίες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εκτός όμως από την άμεση αντίδραση στις κρίσεις, χρειαζόμαστε και τα εργαλεία για να τις αποφεύγουμε. Γι’ αυτό, η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της δασικής στρατηγικής της ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών δασών».

O Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς επισήμανε: «Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο είχαμε σήμερα την ευκαιρία να περπατήσουμε στο μοναδικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας ελατοδάσος της Πάρνηθας και να τον ενημερώσουμε για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων που παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης, με τις πιλοτικές αναδασώσεις να εκκινούν άμεσα. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε από κοινού ότι η φύση έχει πολύ ισχυρούς μηχανισμούς για να αντιστέκεται και να αναγεννάται, ακόμη και μετά από καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτή του 2007 αλλά και η πρόσφατη του φετινού καλοκαιριού, ενώ όπου η φυσική αναγέννηση δεν είναι εφικτή, εμείς στο ΥΠΕΝ επισπεύδουμε τις τεχνητές αναδασώσεις, για να αφήσουμε τον δασικό πλούτο της χώρας, ανέπαφο στις επόμενες γενιές, εξασφαλίζοντας με κάθε δυνατό τρόπο την αειφορία των δασών μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Ταχύτατη η υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων στη Β. Εύβοια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider