Τελευταία ενημέρωση 12:01 μμ
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται σήμερα Δευτέρα να υιοθετήσουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, έπειτα από τη νέα κλιμάκωση της έντασης την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της ροής μεταναστών και προσφύγων προς τα σύνορα των χωρών της ανατολικής πτέρυγάς της.
Ο βασικός στόχος των κυρώσεων θα είναι η εταιρεία Belavia, ο λευκορωσικός εθνικός αερομεταφορέας. Θα πρόκειται για το πέμπτο πακέτο μέτρων μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2020, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβήτησε η λευκορωσική αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας νοθεία.
Η Μπελάβια θα μπει στο στόχαστρο για τον φερόμενο ρόλο της στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο Μινσκ, από όπου οδηγούνται στα σύνορα με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, τρεις από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.
Το Μινσκ εργάζεται ώστε να επιστρέψουν οι μετανάστες στις χώρες τους
Η Λευκορωσία εργάζεται «ενεργητικά» ώστε να επιστρέψουν στις χώρες τους οι μετανάστες που έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα σύνορα της χώρας με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, τονίζοντας όμως ότι αυτοί δεν επιθυμούν να φύγουν.
«Είμαστε έτοιμοι, όπως ήμασταν πάντα, να τους βάλουμε όλους σε αεροπλάνα (…) τα οποία θα τους μεταφέρουν στα σπίτια τους», επεσήμανε ο Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
«Διεξάγεται έντονη εκστρατεία προκειμένου να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι ‘σας παρακαλούμε, επιστρέψτε’, όμως κανείς δεν το θέλει», πρόσθεσε.
Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη Μέση Ανατολή, βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας εν μέσω ψύχους.
«Θέλω να το υπογραμμίσω: δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε σύγκρουση στα σύνορα. Θα ήταν πολύ λυπηρό», υπογράμμισε ο Λευκορώσος πρόεδρος, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Πολωνία ότι «έχει ανάγκη» αυτή την κρίση λόγω «των εσωτερικών της προβλημάτων» και της έντασης που υπάρχει με τους εταίρους της στην ΕΕ.
Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας διέψευσε σήμερα ως «παράλογες» τις κατηγορίες της Δύσης ότι τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της χώρας την κατασκευάζει το Μινσκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί επί μήνες τον κ. Λουκάσενκα πως προσπαθεί να δημιουργήσει κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες και πρόσφυγες και κατόπιν στέλνοντάς τους στην Ευρώπη, αποπειρώμενος έτσι να εκδικηθεί για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλούν «υβριδική απειλή» τον τρόπο που ενεργεί ο λευκορώσος πρόεδρος.
ΕΕ: Θα δώσουμε σήμερα την απάντηση
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ «Λουκασένκο ζητά να άρουμε όλες τις κυρώσεις. Θα δώσουμε σήμερα την απάντησή μας: θα σκληρύνουμε περαιτέρω τις κυρώσεις», δήλωσε ο Μάας προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για «μεγαλύτερη αυστηρότητα» για τους ανθρώπους που εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών, εκτιμώντας επίσης ότι είναι «αναπόφευκτες οι σοβαρές οικονομικές κυρώσεις».
«Θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία αυστηρότητας διότι δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική», πρόσθεσε ο Μάας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις ζήτησε σήμερα όλα τα αεροδρόμια της Λευκορωσίας να είναι ‘εκτός ορίων’ για τις αεροπορικές εταιρίες που πιθανόν μεταφέρουν δυνητικούς μετανάστες.
«Χρειάζεται να καταστήσουμε το αεροδρόμιο του Μινσκ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Ο Δανός ομόλογός του Γιέπε Κόφοντ δήλωσε ότι η χώρα του τάσσεται απολύτως υπέρ ενός νέου γύρου ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας. «Ελπίζουμε ότι σήμερα θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πέμπτο πακέτο», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Μπορέλ: Οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικές γιατί θα στοχεύουν πρόσωπα
Ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι οι κυρώσεις που εξετάζονται είναι αποτελεσματικές γιατί θα στοχεύουν πρόσωπα, δηλαδή την ευημερία τους και τη δυνατότητα κινήσεών τους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το νομικό πλαίσιο για να εφαρμοστούν κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία και όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς τα σύνορα της ΕΕ.
Εξάλλου, ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες, Κυριακή, με τον Πολωνό, το Λιθουανό και το Λευκορώσο ομόλογό του, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Κατά τη συνομιλία του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, ο Ζ. Μπορέλ είπε ότι επισήμανε την «εντελώς απαράδεκτη» κατάσταση, την ανάγκη να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και την ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα σταματώντας τις πτήσεις και τις ροές μεταναστών.
Παράλληλα ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται επαφές και συνομιλίες με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, από όπου οι ροές προς την ΕΕ φαίνεται να τίθενται υπό έλεγχο. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σήμερα βρίσκεται στη Βαγδάτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ