Στις δράσεις για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, με προτεραιότητα τη διαχείριση του προσωπικού, την επέκταση του Μητρώου Πολιτών, τις προσλήψεις και την τηλεργασία, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία «Digital economy forum 2021», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ).
Ο κ. Βορίδης τόνισε την ανάγκη ο δημόσιος τομέας να επιταχύνει στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, διότι εάν δεν το πράξει θα αντιμετωπίζεται ως βαρίδι και επιβραδυντής της ιδιωτικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται πιο μπροστά σε αυτό τον τομέα, με συνέπεια αυτό να καταλήξει να εξελιχθεί σε ένα βαθύ πολιτικό πρόβλημα.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το υπουργείο Εσωτερικών σε αυτό το επίπεδο, είπε ότι αναπτύσσεται ένα ψηφιοποιημένο σύστημα διαχείρισης του προσωπικού, στο οποίο θα αποτυπώνεται η «ταυτότητα» του κάθε υπαλλήλου, η θέση στην οποία υπηρετεί, οι διαδρομές καριέρας, τα ενδιαφέροντά του κ.λπ. ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πως θα μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Το σύστημα αυτό θα συνδέεται με μια εφαρμογή, στην οποία θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τις αναρρωτικές άδειες και για την πορεία των πειθαρχικών συμβουλίων.
Ο ίδιος ανέφερε ότι σχεδιάζεται η αναβάθμιση του Μητρώου Πολιτών με τη δημιουργία μεγαλύτερων πόρων αποθήκευσης και προανήγγειλε τη διασύνδεσή του από τις αρχές του νέου έτους με τα προξενεία και με το Ειδικό Ληξιαρχείο, με αποτέλεσμα τις απευθείας καταχωρήσεις των ληξιαρχικών πράξεων των Ελλήνων του εξωτερικού.
Δήλωσε, ακόμη, ότι συζητείται ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ, προκειμένου ο πρώτος πανελλαδικός διαγωνισμός προσλήψεων, τον Σεπτέμβριο του 2022, να γίνει ψηφιακά, έστω σε πιλοτική μορφή.
Τέλος, για την τηλεργασία στο Δημόσιο, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι για την καθιέρωσή της απομένει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και εν συνεχεία η επίλυση σειράς τεχνικών ζητημάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ