Έως τις 2 το Ρεβεγιόν σε εστίαση και διασκέδαση - Τέλος η μουσική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έως τις 2 το Ρεβεγιόν σε εστίαση και διασκέδαση - Τέλος η μουσική
Από την Πέμπτη στις 6 το πρωί η εφαρμογή. Στο 50% η τηλεργασία, μάσκες αυξημένης προστασίας σε ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και σε εργαζόμενους στην εστίαση. Κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον, είπε ο υπουργός Υγείας. Αναλυτικά τα νέα μέτρα.

Τελευταία Ενημέρωση 15:40

Από την Πέμπτη στις 6 το πρωί τίθενται σε εφαρμογή οι νέες αποφάσεις για την ανάσχεση της πανδημίας, τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον.

«Με τη δεδομένη αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αναμενόμενη αλλά την παρακολουθούμε σε συνδυασμό με την πίεση στο σύστημα Υγείας, τα μέτρα που ήταν να εφαρμοστούν από 3/1 θα εφαρμοστούν από αύριο στις 6 το πρωί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης, είπε ότι σε διασκέδαση και εστίαση επανέρχεται το ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, χωρίς μουσική και μόνο με 6 καθήμενους. Ειδικά για την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ανακοίνωσε ότι το ωράριο θα είναι έως τις 2 το πρωί, ωστόσο θα ισχύει η απαγόρευση σε όρθιους και μουσική.

Επιπλέον, τόνισε ότι απαγορεύεται η διενέργεια πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, σημειώνοντας ότι είναι καλό όλοι να κάνουν τεστ πριν από τα τραπέζια ακόμη και στα σπίτια. Ο υπουργός υγείας επεσήμανε τη σημασία του εμβολίου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου ισχύος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Η επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν και να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι δεν καλύπτεται η Όμικρον από τα εμβόλια», είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και της υποχρεωτικότητας ως προς τους εμβολιασμούς, αφού έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν – και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα- καθώς επίσης και για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά των πλήρως εμβολιασμένων», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι «θεωρούμε ότι μπορούμε να προβούμε σε αντίστοιχες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να έχουμε την εμβολιαστική κάλυψη που μας προστατεύει από τον κορονοϊό».

Σχετικά με την κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας, τόνισε ότι νοσηλεύονται κυρίως όσοι έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη Δέλτα και ακόμα πιέζεται το σύστημα, «γι’ αυτό είμαστε σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές να μας παραχωρήσουν κλίνες και προσωπικό».

Η εφαρμογή όλων των άλλων μέτρων που είχαν ανακοινωθεί να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου (τηλεργασία, χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την εστίαση και στα σούπερ μάρκετ, γήπεδα) ξεκινά από αύριο το πρωί.

Αυτά είναι:

Η τηλεργασία θα εφαρμόζεται σε ποσοστό έως και 50% στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας, ενώ θα υπάρχει και κυλιόμενο ωράριο.

H χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής χειρουργικής μάσκας παραμένει υποχρεωτική για τους επιβάτες των ΜΜΜ και τους πελάτες υπεραγορών και σούπερ μάρκετ, ενώ επεκτείνεται και στους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης. Παράλληλα, συστήνεται η μάσκα υψηλής προστασίας ή εναλλακτικά διπλή μάσκα, γενικά όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναφορικά με τα γήπεδα, όπου σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, ο αριθμός των φιλάθλων που θα επιτρέπεται να βρίσκονται στις εξέδρες θα μειωθεί στο 10% επί της χωρητικότητας της αθλητικής εγκατάστασης, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Superleague, στο πλαίσιο της διαφωνίας που εξέφρασαν οι ΠΑΕ για τα νέα μέτρα, ύστερα από σχετικό αίτημα των δεύτερων. Η συνάντηση θα γίνει στις 13:30.

Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στις Δομές Χρονίως Πασχόντων θα επιτρέπεται το επισκεπτήριο, μόνο σε περίπτωση που έχει προηγηθεί PCR test 48 ωρών. Παράλληλα, θα υπάρξει αυστηροποίηση των όρων για τα επισκεπτήρια στα νοσηλευτικά ιδρύματα και θα απαγορεύεται για το διάστημα ισχύος των μέτρων η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα τα οποία έχουμε μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά αυτό δεν μας οδηγεί σε κανέναν εφησυχασμό. Στηρίζουμε συνεχώς το σύστημα Υγείας, λαμβάνουμε τα μέτρα τα οποία χρειάζονται, έχουμε ανοιχτή την κοινωνία και την οικονομία όλο αυτό το διάστημα και θεωρούμε ότι εάν αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν στο σύνολό τους για το χρονικό διάστημα έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή.

Η δημόσια Υγεία είναι πάνω απ' όλα. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και αισιοδοξούμε ότι όσα έχουμε πετύχει έως τώρα θα συνεχίσουμε να τα πετυχαίνουμε και θα καταφέρουμε να κρατήσουμε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε υψηλό βαθμό παροχής υπηρεσιών, χάρη στην προσπάθεια την οποία κάνουν οι γυναίκες και άντρες που βρίσκονται σε αυτό. Με όλες τις ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί, να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες ότι θα έχουν τη στήριξη και πλέον μπορούμε να πούμε ότι με τα μέτρα που θα λάβουμε θα έχουμε τη δυνατότητα να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία την πορεία από εδώ και πέρα», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση των μέτρων ακολουθεί το ρεκόρ που καταγράφηκε την Τρίτη, με 21.657 νέες μολύνσεις και με τον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο να αυξάνεται κατά 94%, ενώ νέο αρνητικό ρεκόρ αναμένεται να σημειωθεί σήμερα, Τετάρτη.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το insider.gr, η ραγδαία εξάπλωση του νέου υπερμεταδοτικού στελέχους ήταν αναμενόμενη, ωστόσο φαίνεται ότι έρχεται νωρίτερα, φέρνοντας στο τραπέζι την επίσπευση της εφαρμογής των νέων μέτρων, που είχε αποφασιστεί να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Στις 15.00 οι ανακοινώσεις για τα μέτρα - Η διαδρομή προς τα 21.657 κρούσματα

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο τα κρούσματα - 21.657 νέα σε ένα 24ωρο

Θωμαΐδης και Τζανάκης προβλέπουν πάνω από 30.000 κρούσματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider