Στον ΟΑΣΕ «μεταφέρεται» ο διάλογος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον ΟΑΣΕ «μεταφέρεται» ο διάλογος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία
Δεν αναμένεται να σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος σήμερα στο συμβούλιο του ΟΑΣΕ.

Βαθιές είναι οι διαφορές του NATO και της Ρωσίας στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη, όμως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών συνεχίζεται σήμερα στην Αυστρία, στο διαρκές συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Συγκεκριμένα, μετά τη διμερή συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών στη Γενεύη και τις συνομιλίες του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σήμερα έχει σειρά το συμβούλιο του ΟΑΣΕ που διεξάγεται στη Βιέννη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν αναμένεται να σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος σήμερα.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα. Βασικός μας στόχος είναι να εδραιώσουμε έναν διάλογο», συνόψισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ.

«Ναι, οι θέσεις μας έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτές (της Μόσχας), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε πεδία συνεννόησης», πρόσθεσε μιλώντας στο ρωσικό, ανεξάρτητο τηλεοπτικό δίκτυο Dozhd και τόνισε πως στόχος είναι να ορίσουμε υπό ποιες μορφές μπορεί να εμβαθύνουμε τις συνομιλίες τους επόμενους μήνες.

Η σημερινή θα είναι η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς για τον ΟΑΣΕ, παρουσία των πρεσβευτών των 57 χωρών μελών του.

ΗΠΑ και Ευρώπη κατηγορούν τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να απαντά ότι η ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στη μεθόριο με τη γειτονική χώρα αποτελούν αντίδραση στην αυξανόμενη και εχθρική παρουσία στην περιοχή του ΝΑΤΟ.

Επί του πεδίου, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί για τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους, αυτονομιστές αντάρτες, όπως κατήγγειλε ο Αμερικανός πρεσβευτής ο οποίος δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος».

Από το 2014 ο ΟΑΣΕ έχει αναλάβει να ελέγχει αν γίνονται σεβαστές οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Προτείναμε μέτρα αποκλιμάκωσης αλλά το ΝΑΤΟ τα αγνόησε

gazzetta
gazzetta reader insider insider