Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νέο Αναπτυξιακό – Τι προβλέπεται για ατομικές επιχειρήσεις και στήριξη της Θράκης

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νέο Αναπτυξιακό – Τι προβλέπεται για ατομικές επιχειρήσεις και στήριξη της Θράκης
Τι ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Σε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο που συζητείται στη Βουλή προχώρησε, προ ολίγου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Σε πρώτη φάση, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι με νομοθετική βελτίωση υπάγονται πλέον στο καθεστώς της Αγροδιατροφής και οι ατομικές επιχειρήσεις, με ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης 200.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία είναι ένα από τα 13 συνολικά θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων που θεσπίζει το σχέδιο νόμου «Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Την υπαγωγή των ατομικών επιχειρήσεων στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής είχε προαναγγείλει από χθες ο κ. Παπαθανάσης, ενώ σήμερα το επιβεβαίωσε.

Ιδιαίτερη στήριξη στην περιοχή της Θράκης

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε πως μέσω του νομοσχεδίου θα δοθεί ιδιαίτερη στήριξη στην περιοχή της Θράκης. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, λόγω της επέκτασης της «παραμεθόριας περιοχής» στα 30 χλμ δικαιούται το μέγιστο ποσοστό του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Πέραν αυτού, ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε σήμερα πως για τους τρεις νομούς της Θράκης (Έβρου, Ξάνθης, Ροδόπης) θα προβλέπεται πριμοδότηση ως προς τη βαθμολογία των επενδυτικών σχεδίων, ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία υπαγωγής τους στον νέο Αναπτυξιακό.

Σε ό,τι αφορά τις μεσαίες επιχειρήσεις που θα ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη Θράκη, τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να πάρουν είτε επιχορήγηση, είτε μερική επιχορήγηση και όχι μόνο φορολογική απαλλαγή. Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει για τα επενδυτικά σχέδια τα οποία υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων τα εξής είδη ενισχύσεων: φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), επιδότηση κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου.

Μάλιστα, θα υπάρξει πρόβλεψη να συμβεί το ίδιο και στις ζώνες απολιγνιτοποίησης, Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, μέσω του νέου Αναπτυξιακού, τα καταλύματα θα μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν τριών αστέρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Υπερψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος - «Θα είναι η βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας»

Παπαθανάσης: Εμβληματικός και ουσιαστικός ο νέος αναπτυξιακός νόμος

gazzetta
gazzetta reader insider insider