Στόλτενμπεργκ: Δεν βλέπουμε σημάδια αποκλιμάκωσης από την Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στόλτενμπεργκ: Δεν βλέπουμε σημάδια αποκλιμάκωσης από την Ρωσία
Παρά την διεθνή αισιοδοξία στο άκουσμα της είδησης πως η Ρωσία αποσύρει μερικώς στρατεύματα της από τα σύνορα με την Ουκρανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν βλέπει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Παρά την διεθνή αισιοδοξία στο άκουσμα της είδησης πως η Ρωσία αποσύρει μερικώς στρατεύματα της από τα σύνορα με την Ουκρανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν βλέπει σημάδια αποκλιμάκωσης.

«Υπάρχουν σημάδια από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στο έδαφος από τη ρωσική πλευρά», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους ενόψει της διήμερης συνάντησης των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μια μαχητική δύναμη μέσα και γύρω από την Ουκρανία, πρωτοφανή από τον Ψυχρό Πόλεμο. Όλα είναι πλέον στη θέση τους για μια νέα επίθεση. Αλλά η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», είπε ο Στόλτενμπεργκ, αποκαλώντας την τρέχουσα κατάσταση «την πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας που έχουμε αντιμετωπίσει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

Στη συνέχεια ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά δε θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ αναμένει την απάντηση της Μόσχας στις γραπτές προτάσεις της Συμμαχίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα την απάντηση της Ρωσίας», είπε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να γίνει διάλογος χρειάζεται «πραγματική αποκλιμάκωση», που σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να απομακρύνει τα στρατεύματά της, μαζί με τον εξοπλισμό από τα ουκρανικά σύνορα.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία, υπό την ηγεσία της Γαλλίας. Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική πτέρυγα, από το 2014, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα - «Πέφτει» η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider