«Άκυρο» φαίνεται πως έδωσαν οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ στον Τζο Μπάιντεν και στην προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους, στα πλαίσια της εκστρατείας για περιορισμό των τιμών του πετρελαίου, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας τίθενται σε ισχύ και ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαγόρευσε τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από την χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο σεΐχης των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν απέρριψαν τα αιτήματα των ΗΠΑ να μιλήσουν με τον κ. Μπάιντεν, καθώς έχουν γίνει πιο έντονοι τις τελευταίες εβδομάδες στην κριτική τους κατά της αμερικανικής πολιτικής στον Κόλπο.
Οι Σαουδάραβες έχουν επισημάνει ότι η σχέση τους με την Ουάσιγκτον έχει επιδεινωθεί υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν και θέλουν περισσότερη υποστήριξη για την παρέμβασή τους στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, καθώς και νομική ασυλία για τον πρίγκιπα Μοχάμεντ στις ΗΠΑ. Ο διάδοχος αντιμετωπίζει πολλές αγωγές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μίας για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.
Τα Εμιράτα συμμερίζονται τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τη συγκρατημένη απάντηση των ΗΠΑ στις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις από μαχητές Χούτι στην Υεμένη κατά των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας.
Και οι δύο κυβερνήσεις ανησυχούν επίσης για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία και τα Η.Α.Ε. είναι οι μόνοι δύο μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου που μπορούν να αντλήσουν εκατομμύρια περισσότερα βαρέλια πετρελαίου, μια δυναμικότητα που, εάν χρησιμοποιηθεί, θα μπορούσε να ηρεμήσει την αγορά αργού.
Ωστόσο, οι Σαουδάραβες και τα Εμιράτα αρνήθηκαν να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο, λέγοντας ότι εμμένουν σε ένα σχέδιο παραγωγής που εγκρίθηκε στον ΟΠΕΚ+ με την συμμετοχή της Ρωσίας. Η ενεργειακή συμμαχία με τη Ρωσία ενίσχυσε τη δύναμη του ΟΠΕΚ ενώ έφερε επίσης τους Σαουδάραβες και τα Εμιράτα πιο κοντά στη Μόσχα.