Αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά Έλληνα ομογενούς, που μίλησε στην ελληνική Βουλή, ότι πολεμάει με το τάγμα του Αζόφ εναντίων των Ρώσων.
«Μάχομαι μέσα από το τάγμα Αζόφ στην ουκρανική άμυνα για να διώξουμε τους ναζί», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ομογενής Μιχαήλ, ο οποίος εμφανίστηκε διαδικτυακά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος αυτό που έγινε σήμερα στην ελληνική Βουλή».
Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε «μεγάλο ατόπημα» το γεγονός ότι μέλος του τάγματος Αζόφ απευθύνθηκε στην ελληνική Βουλή και τόνισε πως θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα, αν ήταν ενήμερος.
«Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από εκεί πέρα, όμως, είναι απαράδεκτο ότι στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του τάγματος Αζόφ. Θα ζητηθούν εξηγήσεις στη συνεδρίαση σε λίγη ώρα στη Διάσκεψη των Προέδρων, από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, αν ήταν ενήμερος και αν συμφώνησε. Διότι νομίζω αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις.
«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή στη Κύπρο αλλά έδειξε δύο βίντεο με δηλώσεις μαχητών, εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο τάγμα Αζόφ, το σημειώνω. Αυτό όμως που έγινε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ότι ακούστηκε μια φωνή εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.
«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟικές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ», σχολίασε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «η νομιμοποίηση ναζιστών συνιστά μία ανεξίτηλη εικόνα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο».
«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επέτρεψαν τη μετατροπή του λίκνου της Δημοκρατίας σε υπερασπιστή της ναζιστικής θηριωδίας, στη μαύρη επέτειο των 81 ετών από τη ναζιστική επίθεσης στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Βελόπουλος.
Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο.
«Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.
Δηλώσεις βουλευτών στην συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών
Το θέμα της παρέμβασης μαχητών από τη Μαριούπολη, στο πλαίσιο της διαδικτυακής ομιλίας Ζελένσκι στην ολομέλεια της Βουλής, έθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, που επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών.
Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τρ. Αλεξιάδης είπε ότι "πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών στην ομιλία του προέδρου μιας χώρας, που δέχεται επίθεση και εισβολή, δυστυχώς όμως, αναγκαστήκαμε να ακούσουμε και εκπροσώπους του τάγματος Αζόφ, ενός τάγματος με συγκεκριμένη ιδεολογία, την οποία η Ελλάδα πολέμησε στο μέτωπο και στα βουνά. Δυστυχώς τους ακούσαμε και αυτούς" είπε ο κ Αλεξιάδης και συνέχισε: "Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, για κάτι τέτοιο. Και δεν ακούσαμε δυστυχώς, τίποτα για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, τίποτα για το επιχείρημα ότι δεν έχει συμβεί από τον 2ο ΠΠ τίποτα ανάλογο, ξεχνώντας κάποιοι την Κύπρο με τους 1.619 αγνοούμενους και τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία".
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι η ομιλία Ζελένσκι ανέδειξε τον ηγέτη μιας χώρας που μάχεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της, θέσε όμως και το ερώτημα στον Πρόεδρο της Βουλής, "εάν η παρέμβαση των δύο Ουκρανών, που έγινε στο ενδιάμεσο της ομιλίας του κ. Ζελένσκι, ήταν σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση ή όχι. Δεν μου προξένησε καθόλου καλή εντύπωση. Ήρθαμε να ακούσουμε την τοποθέτηση του προέδρου Ουκρανίας και όχι την τοποθέτηση του οποιουδήποτε άλλου" είπε ο κ. Σκανδαλίδης.
Η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα είπε ότι δεν την ξαφνιάζει "η εκ των υστέρων προσπάθεια να μαζευτεί η ντροπή, τα κόμματα του νατοϊκού τόξου να χειροκροτούνε τους εκπροσώπους των ναζί, των ταγμάτων Αζόφ". Αντίθετα, σημείωσε, "επιβεβαιώνεται, το πώς ξεπληρώνονται οι νατοϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Επιβεβαιώνει επίσης τη σωστή στάση του ΚΚΕ, που είπε από την αρχή ότι, η αυτονόητη αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με στήριξη στον Ζελένσκι, ο οποίος είναι μέρος του προβλήματος, που είχε κι εκείνος ευθύνη για δεινά που περνά ο ουκρανικός λαός, και δεν δικαιολογεί την απαράδεκτη εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας. [..] Δεν αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης η φιέστα που οργάνωσε η κυβέρνηση" είπε η κα Κομνηνάκα.
Την απορία του για το πως δεν αποχώρησαν και τα υπόλοιπα κόμματα από την αίθουσα, όπως ο συνάδελφός του, εξέφρασε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρ. Αρσένης. Είχαμε πολλές ενστάσεις για τη διαδικασία συζήτησης με τον κ. Ζελένσκι και εκπροσωπηθήκαμε από έναν βουλευτή μόνο, "ο οποίος αποχώρησε όταν εμφανίστηκαν εκπρόσωποι των ταγμάτων Αζόφ" είπε ο κ. Αρσένης: "Φαντάζομαι ότι όλα τα κόμματα έχετε λάβει επιστολές από Έλληνες της Μαριούπολης, που καταγγέλλουν ότι δέχονται πυρά και από τον ρώσικο στρατό και από τα τάγματα Αζόφ. Δεν κατανοώ πως, τα υπόλοιπα κόμματα δέχθηκαν, και δεν αποχώρησαν από την αίθουσα εκείνη τη στιγμή" είπε ο κ. Αρσένης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ