Η παράταξη Μακρόν προηγείται στις εκλογικές περιφέρειες των Γάλλων του εξωτερικού που ψήφισαν χθες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η παράταξη Μακρόν προηγείται στις εκλογικές περιφέρειες των Γάλλων του εξωτερικού που ψήφισαν χθες
Σημειώνεται πως στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (του 2017) η παράταξη Μακρόν είχε κερδίσει στο δεύτερο γύρο τις 10 από τις 11 εκλογικές περιφέρειες, ενώ είχε απέναντί της αριστερό υποψήφιο μόνο στις 5 εκλογικές περιφέρειες.

Στα προεόρτια του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή, εισήλθε η Γαλλία, όπου ήδη έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα στις 11 εκλογικές περιφέρειες των Γάλλων που ζουν και ψηφίζουν εκτός της χώρας και οι οποίοι προσήλθαν χθες στις κάλπες. Με δεδομένο ότι η συμμετοχή των Γάλλων του εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές είναι εξαιρετικά περιορισμένη (η αποχή είναι της τάξης του 80%), αλλά και το γεγονός ότι αυτοί που προσέρχονται στις κάλπες κατά τεκμήριο πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία (στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Απριλίου ο Μακρόν έλαβε περί το 85%) είναι μάλλον ριψοκίνδυνη η εξαγωγή συμπερασμάτων και εκτιμήσεων ως προς το τι θα ψηφίσουν οι Γάλλοι την ερχόμενη Κυριακή. Ωστόσο το βέβαιο είναι πως σε ότι αφορά τη χθεσινή ψηφοφορία οι προσκείμενοι στον Μακρόν υποψήφιοι ήλθαν πρώτοι στις 8 από τις 11 εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού και ότι στον δεύτερο γύρο θα κονταροχτυπηθούν στις 9 από τις 11 περιφέρειες ένας υποψήφιος της παράταξης Μακρόν με ένα υποψήφιο της Αριστεράς, δηλαδή της Λαϊκής Ένωσης υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν. Εκτός γενικού ρεύματος είναι οι Γάλλοι της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας Ελλάδας, Ιταλίας, Τουρκίας, Ισραήλ όπου πρώτος ήλθε ο κεντροδεξιός υποψήφιος Μεγιέρ Χαμπίμπ (28,5%) με δεύτερη την προσκείμενη στον Μακρόν Ντεμπορά Αμπισρόπ- Ντε Λιέμ (27,7%) και όπου η αποχή ήταν στο 88% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Πλήγμα για τον πρόεδρο Μακρόν θεωρείται πάντως ο αποκλεισμός από τον δεύτερο γύρο του επίσημου υποψήφιου του κόμματος στην Ιβηρική χερσόνησο και το Μονακό, πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Συμφωνώντας ο Μακρόν με την κάθοδο του σε αυτή την εκλογική περιφέρεια προκάλεσε την αντίδραση του εκλεγμένου το 2017 βουλευτή του κόμματος Στεφάν Βογετά , ο οποίος κατήλθε ανεξάρτητος και τελικά ήλθε δεύτερος αφήνοντας εκτός τον Βαλς.

Σημειώνεται πως στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (του 2017) η παράταξη Μακρόν είχε κερδίσει στο δεύτερο γύρο τις 10 από τις 11 εκλογικές περιφέρειες, ενώ είχε απέναντί της αριστερό υποψήφιο μόνο στις 5 εκλογικές περιφέρειες.

Εν πάση περιπτώσει όμως, με βάση αυτά τα έστω οριακά αποτελέσματα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εικόνα που όλο και περισσότερο δίδουν τον τελευταίο καιρό οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, δηλαδή ότι στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που θα γίνει στις 19 Ιουνίου, το παιχνίδι θα παιχτεί ανάμεσα στην παράταξη Μακρόν και την παράταξη Μελανσόν, με τα άλλα κόμματα να περιθωριοποιούνται. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας να αποκτά - έστω και μετά πολλών βασάνων - και την βουλευτική πλειοψηφία, κερδίζοντας πάνω κάτω τις 300 από τις 577 έδρες που έχει συνολικά η Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Την αξιοπιστία αυτών των δημοσκοπήσεων αμφισβητεί πλήρως ο Μελανσόν, οποίος μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε φίλους του κομματός του στο Παρίσι δήλωσε ότι "οι πιθανότητες νίκης είναι σημαντικές".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα στη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο

Μακρόν: O Πούτιν έκανε «ιστορικό και θεμελιώδες λάθος» με τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι «απομονωμένος»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider