Τελευταία ενημέρωση 19.15
Έτοιμος να ξαναχτίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε την Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η «έκρηξη» υποστήριξης των τελευταίων ημερών προς το πρόσωπο του δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι απηύθυνε έκκληση για ένα νέο «σύμφωνο» εμπιστοσύνης για την διάσωση της ιταλικής κυβέρνησης, κατά την ομιλία του ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας.
Μιλώντας στο Σώμα, τα λόγια του Ντράγκι σηματοδότησαν μια χαλάρωση της κυβερνητικής κρίσης που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα και απείλησε να φέρει τη χώρα σε αναταραχή.
Η ομιλία του Ντράγκι στη Γερουσία
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην Γερουσία, σήμερα το πρωί, ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνησή του, να ξαναδημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης, αν θέλουν να συνεχίσει να κυβερνά.
Διαβάστε ακόμα: Τον αποκλεισμό των «Πέντε Αστέρων» από τη νέα κυβέρνηση ζητά η ακροδεξιά
Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει ότι την περασμένη εβδομάδα, μέρος των πολιτικών αυτών δυνάμεων (το Κίνημα Πέντε Αστέρων) δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Διότι, όπως δήλωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να επαναληφθεί.
Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι, για να μπορέσει να συνεχίσει την κυβερνητική του πορεία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκριση συγκεκριμένων μέτρων: από την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, μέχρι την μείωση των «κρατικών μπόνους» στον οικοδομικό τομέα, και την μερική αλλαγή του επιδόματος ανεργίας.
«Είναι τα κόμματα και είστε εσείς οι κοινοβουλευτικοί έτοιμοι να ανασυστήσετε αυτό το σύμφωνο; Είστε έτοιμοι να επικυρώσετε την προσπάθεια που καταβάλατε κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών, προσπάθεια που στην συνέχεια εξασθένησε;», συνέχισε.
«Την απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν την οφείλετε σε μένα, αλλά σε όλους τους Ιταλούς», είπε.
«Δεν ζήτησα απόλυτες εξουσίες»
Σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την δευτερολογία του, πριν λίγο στη Γερουσία της Ρώμης.
Πιο αναλυτικά, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε: «Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ιταλία
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Ιταλών επιθυμεί την παραμονή του Σούπερ Μάριο στο τιμόνι του συνασπισμού εθνικής ενότητας που στο πολιτικό φάσμα κινείται από την αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά.
«Η Ιταλία είναι ισχυρή όταν είναι ενωμένη». Τα εσωτερικά θέματα (οικονομική ανάκαμψη, πληθωρισμός, απασχόληση» και τα εξωτερικά (ενεργειακή ανεξαρτησία, πόλεμος στην Ουκρανία) που αντιμετωπίζει η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούν μία κυβέρνηση πραγματικά ισχυρή και αλληλέγγυα και ένα Κοινοβούλιο που την συνοδεύει με πίστη», συνέχισε ο Μάριο Ντράγκι.
Ο Μάριο Ντράγκι απηύθυνε μήνυμα προς το Κίνημα των 5 Αστέρων, που υπερασπίζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο απειλείται από την δεξιά, χαρακτηρίζοντάς το «σημαντικό για τον περιορισμό της φτώχειας, αν και μπορεί να βελτιωθεί».
Αναφέρθηκε επίσης στο άλλο προσφιλές στο Κίνημα των 5 Αστέρων μέτρο, την θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού. «Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους», είπε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η Ιταλία παραμένει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας, και ότι, όπως του είπε χθες Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, «η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει, ο λαός αυτός να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του». Υπογράμμισε, δε, ότι θέλησε να εισακούσει τις τόσες εκκλήσεις των Ιταλών, των επιχειρηματιών, πολυάριθμων δημάρχων να συνεχίσει να κυβερνά την χώρα.
Τώρα, αναμένεται να εξακριβωθούν οι θέσεις των κομμάτων, οι εκπρόσωποι των οποίων θα τοποθετηθούν αναλυτικά, στην αίθουσα της ιταλικής Γερουσίας. Το απόγευμα, προβλέπεται δευτερολογία του Μάριο Ντράγκι και ψήφος εμπιστοσύνης των γερουσιαστών.
Οι Ιταλοί αναλυτές, στα πρώτα τους σχόλια τονίζουν ότι η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, δεν αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην ομιλία του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Μένει να διαπιστωθεί αν τα κόμματα θα παραμερίσουν, όντως, τις όποιες διαφορές τους, για την δημιουργία νέου κλίματος αποδοτικής συνεργασίας ή αν, τελικά, θα επιλεγεί η λύση της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Ο Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, όταν το λαϊκιστικό κίνημα των 5 Αστέρων αρνήθηκε να στηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό κατά την ψηφοφορία επί προτάσεως εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού.
Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ