Η Νάνσι Πελόζι έφυγε από την Ταϊβάν - Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Νάνσι Πελόζι έφυγε από την Ταϊβάν - Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας
Η αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα συνεχίσει την περιοδεία της στις χώρες της Ασίας, με επόμενους σταθμούς τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Τελευταία ενημέρωση: 18:49

Η αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αποχώρησε την Τετάρτη από την Ταϊβάν, με το ταξίδι της στην Ταϊπέι, που διήρκησε λιγότερο από 24 ώρες, βάζοντας «φωτιά» στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα για το status quo του νησιωτικού κράτους στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Η Πελόζι έγινε η πρώτη κορυφαία αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Ταϊβάν μετά από 27 χρόνια, αμφισβητώντας, όπως υποστηρίζει το Πεκίνο, το δόγμα One China (τη θέση περί «μίας Κίνας» που αναγνωρίζει ως κράτος μόνο τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και όχι την Ταϊβάν).

Η Κίνα δεν μπορεί να εμποδίσει ξένους ηγέτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο αυτοδιοικούμενο νησί.

«Δυστυχώς, η Ταϊβάν εμποδίστηκε να συμμετάσχει σε παγκόσμιες συνόδους, με πιο πρόσφατη εκείνη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, εξαιτίας των αντιρρήσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», ανέφερε η Πελόζι και συμπλήρωσε: «Παρότι μπορούν να εμποδίσουν την Ταϊβάν να στείλει τους ηγέτες της σε παγκόσμια φόρουμ, δεν μπορούν να εμποδίσουν τους ξένους ηγέτες - ή οποιονδήποτε άλλον θέλει - να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν για να τιμήσουν την ακμάζουσα Δημοκρατία της, να επισημάνουν τις επιτυχίες της και να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή μας για συνεχή συνεργασία».

Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της Αμερικανίδας αξιωματούχου (τρίτη στην ιεραρχία της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ, πίσω από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις) αναχώρησε από την Ταϊπέι στις 13:00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας, 22:00 τοπική ώρα).

Η Πελόζι θα συνεχίσει την περιοδεία της στις χώρες της Ασίας, με επόμενους σταθμούς τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ «στέκονται στον πλευρό της Ταϊβάν

Κατά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, η Πελόζι ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ «στέκονται στον πλευρό της Ταϊβάν, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον θέλει να έχει πάντα η Ταϊβάν ελευθερία με ασφάλεια και δεν θα κάνει πίσω από τη θέση αυτή.

Μολονότι σεβόμαστε την πολιτική του One China, η αλληλεγγύη μας προς την Ταϊβάν είναι πιο σημαντική παρά ποτέ, δήλωσε η Πελόζι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το status quo και δεν θέλουν να συμβεί οτιδήποτε δια της βίας στην Ταϊβάν, πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Πελόζι σημείωσε πως οι ΗΠΑ στοχεύουν στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ταϊβάν. Ακόμα, ανέφερε πως μια εμπορική συμφωνία των δύο χωρών μπορεί να κλείσει άμεσα, με έμφαση στο ζήτημα των ημιαγωγών, στο φόντο του σχετικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ προ ημερών.

Η αντίδραση της Κίνας

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊπέι, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, τόνισε πως «αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα πρέπει να τιμωρηθούν με αναπόφευκτο τρόπο. Πρόκειται απλώς για μια φάρσα. Με πρόσχημα τη 'δημοκρατία', οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας», δήλωσε στο περιθώριο συνόδου της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ.

Ακόμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ, ανέφερε πως τα στρατιωτικά γυμνάσια που προγραμματίζει το Πεκίνο κοντά στην Ταϊβάν είναι «αναγκαία και νόμιμα», μετά την επίσκεψη στο νησί της Πελόζι.

Τα γυμνάσια, που θα διεξαχθούν σε απόσταση μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταϊβάν, «αποτελούν ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο για να ανταπαντήσουμε στις σοβαρές προκλήσεις ορισμένων Αμερικανών πολιτικών και Ταϊβανέζων αυτονομιστών», δήλωσε η ίδια.

Θα επιτρέψουν «να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας. Οι ΗΠΑ είναι οι προβοκάτορες και η Κίνα είναι το θύμα. Η Κίνα είναι σε κατάσταση νόμιμης άμυνας» σημείωσε η Κινέζα αξιωματούχος.

Εξάλλου, το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις κατά δύο ιδρυμάτων από την Ταϊβάν, απαγορεύοντας την οικονομική συνεργασία τους με εταιρείες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική χώρα, ενώ το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαβρόφ για επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: Προσπάθεια των ΗΠΑ να εκνευρίσουν την Κίνα

Νέες απειλές της Κίνας: «Αυτοί που προσβάλλουν θα τιμωρηθούν» - «Φάρσα» η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Κομισιόν: Η ΕΕ ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider