Βρετανία: Προς νέα οικονομική «αναστροφή» η κυβέρνηση - Αναφορές για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Προς νέα οικονομική «αναστροφή» η κυβέρνηση - Αναφορές για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου αργότερα την Παρασκευή.

Τελευταία ενημέρωση: 13:37

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, αναμένεται να ανακοινώσει εντός της Παρασκευής αλλαγές στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εν μέσω των πιέσεων που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματος της, λίγες εβδομάδες μετά από την εκλογή της στην ηγεσία των Τόρις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τρας αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις αργότερα εντός της μέρας, μετά από συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Οικονομικών, Κουάσι Κουάρτενγκ. Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ γύρισε εσπευσμένα από την Ουάσινγκτον, όπου βρέθηκε για τις ετήσιες συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μετά από τη συνάντηση της πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, αναμένονται ανακοινώσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως μετέδωσε το BBC, η Τρας θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου αργότερα την Παρασκευή, χωρίς οι συνεργάτες της να δίνουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των δηλώσεων της πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το BBC, ο Κουάρτενγκ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συνέντευξη Τύπου. Πληροφορίες των Times αναφέρουν πως η Τρας έχει αποφασίσει την απομάκρυνση του Κουάρτενγκ από τη θέση του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τους Times, η κυβέρνηση της Τρας θα ανακοινώσει αλλαγή πλεύσης από το σχέδιο του μίνι προϋπολογισμού που είχε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ακυρώνεται το «πάγωμα» των εταιρικών φόρων που είχε ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ και μάλιστα ο εταιρικός φόρος αναμένεται να αυξηθεί από το 2023.

Στον απόηχο των εξελίξεων, η στερλίνα καταγράφει απώλειες 0,6% έναντι του αμερικανικού δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος.

Σενάρια για απομάκρυνση της Τρας από την πρωθυπουργία

Σημειώνεται πως στα βρετανικά media αυξάνονται τα σενάρια που κάνουν λόγο για τη δυσαρέσκεια των στελεχών των Τόρις, με ορισμένα δημοσιεύματα να μιλούν ακόμα και για σχέδιο απομάκρυνσης της Τρας από την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα των Times αναφέρεται πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες εντός του κόμματος για την αποπομπή της Τρας, με επικρατέστερο σενάριο διαδοχής να αποτελεί ενδεχόμενη συμμαχία μεταξύ του πρώην ΥΠΟΙΚ Ρίσι Σουνάκ και της Πένι Μόρνταντ.

Τα πυρά προς την πρωθυπουργό, που ανέλαβε τη θέση της στις 5 Σεπτεμβρίου, έρχονται εν μέσω της κριτικής στον «μίνι προϋπολογισμό» που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο οποίος προβλέπει μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων.

Η ανακοίνωση του σχεδίου πυροδότησε εκτίναξη του κόστους του βρετανικού χρέους και την κατακρήμνιση της στερλίνας στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό της σε σύγκριση με το δολάριο.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τις αγορές απέναντι σε έναν «σημαντικό κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα της Βρετανία», η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναγκάστηκε να παρέμβει αρκετές φορές από τις 28 Σεπτεμβρίου αγοράζοντας μακροπρόθεσμα ομόλογα του δημοσίου, αλλά η παρέμβαση αυτή τερματίζεται σήμερα, πράγμα το οποίο συμβάλλει στην ατμόσφαιρα ανησυχίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Τα Βασιλικά Ταχυδρομεία απειλούν με 6.000 απολύσεις εάν συνεχιστούν οι απεργίες

Ισχυρά κέρδη άνω του 2% στις ευρωαγορές μετά από το ράλι στην Wall

gazzetta
gazzetta reader insider insider