Ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν εκτίμησε σήμερα ότι η Μόσχα δεν άκουσε «τίποτα που να της προκαλεί έκπληξη» από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το TASS, ο Ναρίσκιν επεσήμανε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στα τέλη Ιουνίου, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν «τι θα κάνουμε με την Ουκρανία».
Τον Ιούνιο οι εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal είχαν αναφέρει ότι ο Μπερνς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ναρίσκιν προκειμένου να διαβεβαιώσει το Κρεμλίνο ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία σχέση με τη σύντομη ανταρσία της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, στις 23 και 24 Ιουνίου.
Οι δύο άνδρες έχουν διατηρήσει μια γραμμή επικοινωνίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια περίοδο που οι άλλες άμεσες επαφές μεταξύ των δύο χωρών είναι ελάχιστες.
Ο Ναρίσκιν άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί διά ζώσης με τον Μπερνς.
Η τελευταία γνωστή συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στην Τουρκία, όταν ο επικεφαλής της CIA προειδοποίησε τη Μόσχα για τις επιπτώσεις που θα έχει οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων και αναφέρθηκε στο θέμα των Αμερικανών κρατουμένων στη Ρωσία.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας που εξετάζει η Δύση για την Ουκρανία θα είναι επικίνδυνο λάθος που θα πλήττει την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας και θα εκθέτει την Ευρώπη σε μεγαλύτερους κινδύνους για πολλά χρόνια.
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) αναμένονται σήμερα να ανακοινώσουν διεθνές πλαίσιο που θα ανοίξει τον δρόμο για μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία για να ενισχύσει τις άμυνές της απέναντι στη Ρωσία και να αποτρέψει μελλοντική επίθεση, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι προτεινόμενες εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο είναι ένα λάθος, που η Μόσχα θα αναγκαστεί να έχει υπόψιν στη μελλοντική λήψη αποφάσεων.
«Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή είναι ιδιαιτέρως λανθασμένη και πιθανώς πολύ επικίνδυνη», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.
«Διότι με την παροχή οποιουδήποτε είδους εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, αυτές οι χώρες θα αγνοούν τη διεθνή αρχή της αδιαιρετότητας της ασφάλειας. Με την παροχή εγγυήσεων στην Ουκρανία, θα παραβιάζουν την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε.
Είναι αδύνατον η Ρωσία να ανεχθεί οτιδήποτε απειλεί τη δική της ασφάλεια, δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι οι πολιτικοί στη Δύση θα αντιληφθούν τους κινδύνους που σχετίζονται με την παροχή τέτοιων εγγυήσεων στην Ουκρανία.
Μια τέτοια κίνηση «είναι γεμάτη με ιδιαιτέρως αρνητικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, ακόμα και βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Λαμβάνοντας μια τέτοια απόφαση, οι χώρες αυτές θα καταστήσουν την Ευρώπη πολύ πιο επικίνδυνη για πολλά, πολλά χρόνια στο μέλλον. Και φυσικά θα κάνουνε ζημιά σε εμάς, κάτι που θα λάβουμε υπόψιν και θα έχουμε στον νου μας στο μέλλον».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ