Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ πιέζουν σκληρά για καλύτερες αμοιβές και ωράρια - Και κερδίζουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ πιέζουν σκληρά για καλύτερες αμοιβές και ωράρια - Και κερδίζουν
Περισσότεροι από 320.000 εργαζόμενοι έχουν συμμετάσχει σε τουλάχιστον 230 απεργίες μέχρι στιγμής φέτος.

Από τα σπίτια των σεναριογράφων μέχρι τα εργοστάσια αυτοκινήτων, οι εργαζόμενοι των ΗΠΑ πιέζουν τις εταιρείες για υψηλότερες αμοιβές και καλύτερη ποιότητα ζωής. Πολλοί είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να το πετύχουν αυτό, και κάποιοι κερδίζουν.

Παίρνοντας θάρρος από τις αλλαγές στην εργασιακή ασφάλεια και τις εξαντλητικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, τα υψηλά κέρδη των επιχειρήσεων, τον πληθωρισμό, το υψηλό ποσοστό αποδοχής των συνδικάτων και την ολοένα και αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ των αμοιβών των στελεχών και των αμοιβών των απλών υπαλλήλων, περισσότεροι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντι στις εταιρείες για δραματικές βελτιώσεις στις αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας.

Κάποια συνδικάτα, όπως το UPS, πετυχαίνουν ρεκόρ στις εργασιακές συμφωνίες χρησιμοποιώντας την απειλή της απεργίας. Άλλοι έχουν προχωρήσει σε απεργία για να πετύχουν το ίδιο. Οι εργαζόμενοι στη βασική προμηθεύτρια της Boeing, Spirit AeroSystems, έκλεισαν συμφωνία με την εταιρεία έπειτα από μια σύντομη απεργία. Τα μέλη του συνδικάτου συνεριογράφων Writers Guild of America απεργούν εδώ και πάνω από ημέρες.

Οι πλουσιοπάροχες συμβάσεις και οι στάσεις εργασίας τους τελευταίους μήνες ακολουθούν τις προσπάθειες συσπείρωσης των εργαζομένων σε όλη τη χώρα που ξεκίνησαν πριν από την πανδημία Covid-19 και εντατικοποιήθηκαν μετά την παγκόσμια κρίση υγείας, επηρεάζοντας εταιρείες από την Amazon και την Starbucks έως αεροπορικές εταιρείες και αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Η πανδημία ταρακούνησε όλα τα θεμέλια», δήλωσε ο Robert Bruno, διευθυντής του Προγράμματος Εργατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign.

Περισσότεροι από 320.000 εργαζόμενοι έχουν συμμετάσχει σε τουλάχιστον 230 απεργίες μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Σχολής Βιομηχανικών και Εργασιακών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Cornell. Αυτό είναι ήδη υψηλότερο από τους περίπου 224.000 εργαζόμενους που συμμετείχαν σε περίπου 420 απεργίες το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider