Σαμαράς: Αισθάνομαι ότι στις Πρέσπες προδώσαμε γενιές και γενιές αγώνων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σαμαράς: Αισθάνομαι ότι στις Πρέσπες προδώσαμε γενιές και γενιές αγώνων
Ο κ. Σαμαράς τοποθετήθηκε για τα ελληνοτουρκικά λέγοντας πως ο διάλογος είναι πάντα γόνιμος και θετικός.

Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε –σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο– μια εκ βαθέων συζήτηση του Πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Παπαχελά, Διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή», στο πλαίσιο του συνεδρίου «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LondonSchool of Economics και διεξάγεται από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο κ. Σαμαράς τοποθετήθηκε για τα ελληνοτουρκικά λέγοντας πως ο διάλογος είναι πάντα γόνιμος και θετικός. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «η λέξη συναίνεση και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης για τα εθνικά ζητήματα». «Γιατί ζητάς τη συναίνεση των άλλων εφόσον είσαι κυβέρνηση;» διερωτήθηκε σε διευκρινιστική ερώτηση του κ. Παπαχελά για την αναφορά του, σε σχέση με τα όσα είχε πει σε προηγούμενο πάνελ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Ανέλυσε επίσης, τις διαχρονικές του θέσεις για το Μακεδονικό, από το 1991 έως σήμερα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ζήτημα δεν έχει λυθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών και καταλήγοντας στη δήλωση: «Αισθάνομαι ότι στις Πρέσπες προδώσαμε γενιές και γενιές αγώνων».

«Υπήρχε ένα όνειρο στον καθένα από εμάς», ανέφερε πηγαίνοντας πίσω, στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. «Το δικό μου όνειρο ήταν να μπορέσω να βοηθήσω την πατρίδα σε αυτά τα οποία ζητούσε ο Καραμανλής, δηλαδή ενότητα και σταθερότητα». Ο κ. Σαμαράς εκφράστηκε μέσα από προσωπικές ιστορίες για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ μοιράστηκε στιγμές από τη δική του διαδρομή ως βουλευτή από το 1977, χαρακτηρίζοντας «κορυφαία στιγμή της Μεταπολίτευσης όταν μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς, αφού ερωτήθηκε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ζήτησε νερό, με τον Αλέξη Παπαχελά να σχολιάζει με χιούμορ: «Μόλις είπα Μητσοτάκης ζητήσατε νερό, κ. Πρόεδρε». Ο κ. Σαμαράς αποκρίθηκε: «Δεν το σκεφτήκατε καλά, ίσως για να τα πω καλύτερα». Επί της ουσίας, στη συνέχεια σχολίασε: «Με τίμησε και έγινα από μικρή ηλικία υπουργός Οικονομικών και μετά υπουργός Εξωτερικών. Δεν είχα κανένα πρόβλημα μαζί του και καμία διαφωνία. Η διαφωνία μας ήταν μόνο για το θέμα των Σκοπίων». Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σημείωσε, επικαλούμενος Ελύτη, πως ήταν «του ολίγου και του ακριβούς». Για τον Ανδρέα Παπανδρέου ανέφερε ότι «είχε την ευκολία της προσαρμογής σε αυτό που πολιτικά του ήταν χρήσιμο.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών του αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, τονίζοντας ότι «δεν υπήρχε ούτε μια εύκολη μέρα στο Μαξίμου. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν υπήρχε μέρα που να τελειώνουμε πριν τα μεσάνυχτα. Τα μεσάνυχτα ήταν νωρίς. Νιώθαμε πάντα την απειλή “Πέφτετε έξω, δεν θα σας πληρώσουμε τα ομόλογα”». Επανέλαβε τη διατυπωμένη του άποψη ότι κατά τη διάρκεια των ημερών του ήταν σίγουρη η έξοδος από το μνημόνιο, αλλά οι δανειστές «κλότσησαν» για 900 εκατομμύρια ευρώ. Αναφερόμενος στο κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2015, εξέφρασε την άποψη ότι «ήταν ευτύχημα ότι έγινε στροφή 180 μοιρών».

Παράλληλα, μνημόνευσε τη συνάντηση που είχε με την Άγκελα Μέρκελ κατά την οποία η τότε καγκελάριος επικαλέστηκε της βαριές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και του πρότεινε να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. «Της είπα: δεν πρόκειται να κάνω αυτήν την κουβέντα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία της Ευρώπης: «Έπρεπε να ακουστεί ο θόρυβος των τρακτέρ ώστε να ξυπνήσουν οι Βρυξέλλες για τους αγρότες; Το να μιλάς για τις αδυναμίες δεν σημαίνει ότι είσαι λαϊκιστής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης «έκοψε» τον Πολάκη από Συντονιστή - Οι νέοι Τομεάρχες

Αυγενάκης: Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Σκυλακάκης: Στα επόμενα 3 χρόνια πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα 30

gazzetta
gazzetta reader insider insider