Θεματοφύλακες του κοινωνικού κράτους το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο Ο.Π.Ε.Κ.Α, τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη, στο 1ο συνέδριο του Οργανισμού.
«Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης γίνεται το υπόδειγμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας με τη σταδιακή μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο, ζωτικό κόμβο του κοινωνικού κράτους». Αυτό τόνισε σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, κηρύττοντας τις εργασίες του 1ου συνεδρίου απολογισμού λογοδοσίας και προοπτικής του ΟΠΕΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, παρουσία υπουργών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και εργαζομένων του Οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, που τιτλοφορείτο «ΟΠΕΚΑ: Χθες, Σήμερα, Αύριο», έγινε απολογισμός μετασχηματισμού του Οργανισμού, από έναν αμιγώς επιδοματικό φορέα, σε σύγχρονο πυλώνα του κοινωνικού κράτους και φορέα υλοποίησης των πολιτικών και των προγραμμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Σύμφωνα με στελέχη του, από το 2019 έως και το 2023 οικογένειες με παιδιά, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστοι υπερήλικες, άστεγοι κ.α. στηρίχθηκαν με επιδόματα, παροχές, υπηρεσίες και προγράμματα, συνολικού ύψους 16 δισ. ευρώ. Μόνον για το 2023 δόθηκε σε 3.000.000 δικαιούχους και ωφελούμενους, ποσό ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Η κα Ζαχαράκη, αφού εξήρε την «πολύτιμη βοήθεια του έμπειρου και αφοσιωμένου προσωπικού», τόνισε την προσπάθεια απόδοσης στους πολίτες, ουσιαστική κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία. «Με ενιαίους κανόνες και ισότιμη πρόσβαση. Άμεση, συνεπή και αξιοπρεπή εξυπηρέτηση. Οφείλουμε στους πολίτες, τη μέγιστη διαφάνεια και λογοδοσία καθώς μόνο μέσω του Ο.Π.Ε.Κ.Α διατίθενται ετησίως περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδόματα και υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας σχεδόν σε 3 εκατομμύρια δικαιούχους και ωφελούμενους» συμπλήρωσε η υπουργός. Επισήμανε δε ότι «ευρύτερα δυναμώνουμε και εκσυγχρονίζουμε το κοινωνικό κράτος. Υλοποιούμε μια συνεκτική κοινωνική πολιτική, η οποία συνδυάζει επιδοματική ενίσχυση με πρωτοποριακά ενεργητικά προγράμματα υποστήριξης. Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εργαζόμαστε προσηλωμένοι στην αρχή: Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Μειώνουμε τις ανισότητες και μεγαλώνουμε τις ευκαιρίες.»
Σε σύντομη ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «Ο ΟΠΕΚΑ, έχοντας στο επίκεντρο της πολιτικής του τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας αποτελεί έναν δημόσιο φορέα με υψηλή προστιθέμενη αξία και ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μάχη για την κοινωνική συνοχή. Τόνισε δε ότι «θα φροντίζουμε, όμως, διαρκώς, τα επιδόματα που προέρχονται από το υστέρημα των φορολογούμενων, να κατευθύνονται σε εκείνους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Αν όλοι συμφωνήσουμε σε αυτές τις αρχές θα έχουμε μία σύγχρονη, ανθρώπινη αλλά και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική».
Ο πρόεδρος του ΔΣ και διοικητής του ΟΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Γλούμης – Ατσαλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί την απαρχή μιας προσπάθειας εξωστρέφειας του Οργανισμού, στόχος της επόμενης μέρας είναι η βελτίωση του συστήματος απονομής των επιδομάτων, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δύο βασικές μεταρρυθμίσεις προετοιμάζονται ήδη. Δρομολογείται η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας στα επιδόματα, ενώ μια ομάδα εργασίας επεξεργάζεται την ενοποίηση των κριτηρίων απονομής των επιδομάτων, την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και τη βελτιστοποίηση της στόχευσής τους».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας Πρόδρομος Πύρρος υπογράμμισε: «Το πρώτο ετήσιο συνέδριο, είναι μια καλή ευκαιρία να διαφανεί όλο το εύρος των δραστηριοτήτων με τις οποίες καταπιάνεται ο ΟΠΕΚΑ», ενώ η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής Δρ. Μαρίνα Στέφου έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια υπάρχει εθνική στρατηγική για την κοινωνική και προσιτή στέγαση με συγκεκριμένα κριτήρια, με δράσεις οι οποίες είναι ενταγμένες στον κρατικό προϋπολογισμό».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών, μίλησε για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους το οποίο εξασφαλίζει τα βασικά αγαθά σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σημειώνοντας: «Η ελληνική κοινωνία βίωσε τα τελευταία χρόνια δύο μεγάλες κρίσεις, τη χρηματοπιστωτική τη δεκαετία του 2010 και την πανδημία ακολούθως. Αμφότερες άφησαν το αρνητικό αποτύπωμά τους στο εισοδηματικό και βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Η άμβλυνση αυτών των συνεπειών, μέσω της στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας, είναι υποχρέωσή μας .Οι δράσεις μας δημιουργούν ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας στις ευάλωτες ομάδες της Περιφέρειας μας. Ενισχύουν την Κοινωνική Συνοχή. Δεν αρκούν όμως. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Νέες πρωτοβουλίες, νέες δράσεις ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, της βελτίωσης των κοινωνικών δεικτών».
Τέλος, εκ μέρους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ο πρόεδρός της Ιωάννης Βαρδακαστάνης επισήμανε πως η ΕΣΑΜΕΑ έχει στηρίξει από τη αρχή της ίδρυσης του τον ΟΠΕΚΑ και επισήμανε: Πιστεύω πάντοτε ότι πρέπει να υπάρχει εθνική αρχή επιδομάτων στηρίζοντας την εξέλιξη του και τον μετασχηματισμό του ταυτόχρονα. Είναι ανάγκη να θεσπιστεί αυτόματος μηχανισμός αναπροσαρμογής των επιδομάτων αναπηρίας. Καλούμε τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων συντεταγμένα να άρουν όλα τα εμπόδια και φραγμούς που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην απασχόληση και στην κοινωνική συμπερίληψη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ