Μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, υποψήφιοι ευρωβουλευτές απαντούν σε 6 βασικές ερωτήσεις του Γιάννη Παπαγεωργίου για την επόμενη μέρα της Ένωσης, τις οικονομικές της προοπτικές και τη θέση της Ελλάδας σε αυτή. Η Σοφία Μπεκατώρου υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει τις δικές της απαντήσεις.
«Οι τρεις βασικές ελληνικές προτεραιότητες για την επόμενη θητεία των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας μέσω επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος και τέλος η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων της Ένωσης, προτείνει την επανεξέταση των υφιστάμενων προγραμμάτων με στόχο να εξοικονομηθούν αλλά και να ανακατανεμηθούν υφιστάμενα κονδύλια, τη χρήση ευρωπαϊκών ομολόγων καθώς και την ενίσχυση και διεύρυνση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κάλυψη των νέων αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζει κρίσιμη τη συνέχιση της συνεργασίας με τις χώρες του Νότου και της Ανατολικής Ευρώπης, που έχουν παρόμοιες ανάγκες.
Τονίζει, επίσης, την ανάγκη να λειτουργούν οι Έλληνες ευρωβουλευτές ως μια "Εθνική Ομάδα" που θα προωθεί τα εθνικά συμφέροντα εντός των ευρωομάδων τους.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που τα κράτη-μέλη θα κληθούν μέσα στα επόμενα χρόνια να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για πρόσθετες πολλαπλές προκλήσεις. Τις ανάγκες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται εντός ΕΕ. Την ίδια ώρα, οι net contributors εμφανίζονται φειδωλοί σε ό,τι αφορά την ουσιαστική αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Πώς θα προτείνατε να εξασφαλιστούν τα σημαντικά απαιτούμενα κονδύλια και ποιους συμμάχους θεωρείτε ότι θα βρουν οι προτάσεις σας εντός της Ένωσης;
Για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές προκλήσεις που αναφέρετε, μπορούν να υπάρξουν διάφορες στρατηγικές. Μια προσέγγιση είναι η ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων της ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την επανεξέταση των υφιστάμενων προγραμμάτων και έργων για να εντοπιστούν περιοχές όπου μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα και να ανακατανεμηθούν σε κρίσιμες προτεραιότητες. Μια άλλη προσέγγιση είναι η χρήση ευρωπαϊκών ομολόγων για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, κάτι που μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια με χαμηλό κόστος δανεισμού. Επιπλέον, η ενίσχυση και διεύρυνση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) μπορεί να προσφέρει χρηματοδότηση για την κάλυψη των νέων αναγκών. Οι προτάσεις αυτές μπορούν να βρουν συμμάχους εντός της ΕΕ, όπως οι χώρες του Νότου που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και την πανδημία, και επομένως μπορεί να υποστηρίξουν μέτρα που ενισχύουν την οικονομική ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητα.
Περίπου το 80% των δημοσίων επενδύσεων της χώρας προέρχονται από την πολιτική συνοχής. Ήδη έχει ξεκινήσει ο διάλογος αναμόρφωσής της για την περίοδο 2028-2034. Ποιες βασικές αλλαγές θα επιδιώκατε και σε συνεργασία με ποιους; Θεωρείτε ότι η παρακαταθήκη της λειτουργίας Ταμείου Ανάκαμψης που ολοκληρώνεται το 2026 μπορεί να φανεί χρήσιμη στη συζήτηση αυτή; Και πώς θα βλέπετε την εξέλιξή του μετά το 2026;
Οι βασικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στην πολιτική συνοχής για την περίοδο 2028-2034, περιλαμβάνουν την αύξηση της ευελιξίας των κονδυλίων για να ανταποκρίνονται πιο άμεσα σε έκτακτες ανάγκες και κρίσεις, καθώς και την ενίσχυση των μέτρων για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης. Το Ταμείο Ανάκαμψης που ολοκληρώνεται το 2026 μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενισχύουν τη συνοχή και την ανθεκτικότητα της ΕΕ. Η συνέχιση της συνεργασίας με τις χώρες του Νότου και της Ανατολικής Ευρώπης, που έχουν παρόμοιες ανάγκες, θα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη.
Η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο τα επόμενα χρόνια τη σύγκλιση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών δεικτών σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας της. Το ίδιο και σε ό,τι αφορά τους δείκτες κοινωνικών ανισοτήτων. Με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της οικονομίας αλλά και τη γεωγραφική της θέση της χώρας, υπάρχουν ρεαλιστικές πρωτοβουλίες που θα προτείνατε να αναληφθούν εντός των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίες θα ενίσχυαν τη θωράκιση της;
Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει ρεαλιστικές πρωτοβουλίες εντός των ευρωπαϊκών θεσμών που θα ενισχύσουν την οικονομική της θωράκιση. Αυτές περιλαμβάνουν την προώθηση επενδύσεων σε καινοτόμους τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια και η ψηφιακή οικονομία, και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η γεωγραφική θέση της χώρας μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της ναυτιλίας και των logistics, καθιστώντας την Ελλάδα κόμβο για το εμπόριο και τις μεταφορές.
Μία από τις σημαντικότερες συζητήσεις που έχει ξεκινήσει εντός ΕΕ είναι η ανάγκη εμβάθυνσής της. Αυτό ενέχει και την παράμετρο παραχώρησης δικαιωμάτων από τα κράτη-μέλη στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Πώς αντιλαμβάνεστε τη συζήτηση αυτή; Θα μπορούσε η Ελλάδα να στηρίξει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις την άρση την αναγκαιότητας ομοφωνίας και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Η συζήτηση για την εμβάθυνση της ΕΕ και την παραχώρηση δικαιωμάτων από τα κράτη-μέλη στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Ένωσης. Η Ελλάδα θα μπορούσε να στηρίξει την άρση της αναγκαιότητας ομοφωνίας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν ισχυροί μηχανισμοί διασφάλισης των συμφερόντων των μικρότερων κρατών-μελών. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ανάγκη για μια πιο ενωμένη και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορεί να λαμβάνει γρήγορες και αποφασιστικές δράσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή.
Η Ελλάδα σε απόλυτους αριθμούς διαθέτει περιορισμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, εκλέγει 21 από τους 720 ευρωβουλευτές. Η χώρα δεν έχει συνεπώς την πολυτέλεια να εκλεγούν και βρεθούν στις Βρυξέλλες ευρωβουλευτές με περιορισμένη γνώση των λειτουργιών των ευρωπαϊκών θεσμών. Κατά την άποψή σας, οι 21 αποτελούν περισσότερο «Εθνική Ομάδα» ή μέλη των ευρωομάδων τους; Αν εκλεγείτε πώς βλέπετε το ρόλο σας στο πλαίσιο αυτό;
Η περιορισμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Ελλάδας απαιτεί από τους ευρωβουλευτές να λειτουργούν ως μια "Εθνική Ομάδα" που θα προωθεί τα εθνικά συμφέροντα εντός των ευρωομάδων τους. Αν εκλεγώ, θα επιδιώξω να δημιουργήσω συνθήκες κοινών δράσεων και να εργαστώ για μια συνεργασία αρχών, σε ζητήματα που μας ενώνουν, μεταξύ των ελληνικών ευρωβουλευτών, εστιάζοντας σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα όπως η περιφερειακή ανάπτυξη, η ενεργειακή ασφάλεια, η κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τέλος, μπορείτε να μου ιεραρχήσετε τις τρεις βασικές ελληνικές προτεραιότητες για την επόμενη θητεία των ευρωπαϊκών θεσμών; Σε ποια από αυτές θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε περισσότερο και πώς;
Οι τρεις βασικές ελληνικές προτεραιότητες για την επόμενη θητεία των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας μέσω επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος και τέλος η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε αυτές τις σημαντικές προτεραιότητες, θα ήθελα να προσθέσω και δυο ακόμα ιδιαίτερα σημαντικές. Πρώτον, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας: Είναι απαραίτητο να προωθήσουμε πολιτικές που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σε όλους τους τομείς, από τη διοίκηση μέχρι τον αθλητισμό. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η προώθηση της δικαιοσύνης πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος. Και δεύτερον την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται και προωθούνται σε όλη την ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει την καταπολέμηση κάθε μορφής κακοποίησης και παρενόχλησης, την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων.