Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά σήμερα επισήμως τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και την Μολδαβία που θα οδηγήσουν κάποτε στην ένταξη των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών ως πλήρων μελών στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Η Ρωσία προσπάθησε με κάθε μέσον να παρεμποδίσει την διαδικασία, που αναμένεται να είναι μακρά και επίπονη.
«Συγχαρητήρια στην Μολδαβία και την Ουκρανία», δήλωσε στο Χ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, αλλά γεμάτος ευκαιρίες».
Congratulations to Moldova and Ukraine on opening accession negotiations.
This is very good news for the people of Ukraine, Moldova, and the entire European Union.
The path ahead will be challenging but full of opportunities.
Wishing you a successful start of the negotiations! pic.twitter.com/v0GTnyqOM8
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 25, 2024
Για μια «ιστορική στιγμή», κάνει λόγο από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, με δήλωση που εξέδωσε σήμερα, καθώς στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για την προσχώρηση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ που αποτελεί βασικό ορόσιμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2023 για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, οι δύο χώρες ξεκινούν έναν πραγματικό μετασχηματισμό σε πλήρη ένταξη στην ΕΕ — μια περήφανη στιγμή και για τα δύο έθνη και ένα στρατηγικό βήμα για την ΕΕ», τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Για τον Σαρλ Μισέλ, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσω των πρώτων Διακυβερνητικών Διασκέψεων είναι απόδειξη της τεράστιας προόδου που έχουν σημειώσει και τα δύο έθνη στο ταξίδι τους προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν. Οι προσπάθειες της Ουκρανίας είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστες, δεδομένου ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου κακουχίες και αντιξοότητες.
«Και οι δύο χώρες έχουν επιδείξει εντυπωσιακή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Τα μετασχηματιστικά βήματα που έγιναν σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η διακυβέρνηση και τα δικαστικά συστήματα προσφέρουν ελπίδα και δίνουν σαφή ένδειξη της ακλόνητης φιλοδοξίας τους να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η υποστήριξη των κοινωνιών τους υπήρξε επίσης κρίσιμη στην πορεία», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.
Επισημαίνει, τέλος ότι αυτή είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας. «Ο δρόμος θα απαιτήσει συνεχή προσπάθεια, αφοσίωση και περαιτέρω ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η Ουκρανία και η Μολδαβία θα πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους για την ενίσχυση των θεσμών, τη συνέχιση της καταπολέμησης της διαφθοράς και την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας για να ανταποκριθούν στα αυστηρά πρότυπα της πλήρους ένταξης στην ΕΕ», καταλήγει η δήλωση του Σαρλ Μισέλ.
Ζελένσκι και Σαντού χαιρετίζουν την συμφωνία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την περασμένη εβδομάδα την σχετική ανακοίνωση μιλώντας για την εδραίωση του «ευρωπαϊκού ονείρου».
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού χαιρέτισε σήμερα την έναρξη των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Είμαστε ισχυρότεροι μαζί», έγραψε στο Χ.
Οι 27 θα κηρύξουν επισήμως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία στις 15.30 ώρα Λουξεμβούργου και αμέσως μετά με την Μολδαβία κατά την διάρκεια Διακυβερνητικής Διάσκεψης.
Η έναρξη των συνομιλιών αυτών είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας που απέσπασαν με μεγάλη δυσκολία οι 26 χώρες της ΕΕ οι οποίες εξάντλησαν την εφευρετικότητα τους για να πείσουν την 27η, την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν να μην μπλοκάρει την διαδικασία.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας αντέδρασε με δριμύτητα στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία με το πρόσχημα ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμμαχος της Ρωσίας του Πούτιν, η Ουγγαρία του Όρμπαν μπλοκάρει κάθε ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.
Τελικά, ο Όρμπαν δέχθηκε να αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου αφήνοντας στους 26 τον χρόνο για να αποφασίσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο και το Κισινάου.
«Μόλις επισήμως οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, οι διαπραγματευτές θα επανελέγξουν την νομοθεσία των δύο χωρών για να επιβεβαιώσουν ότι είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αυτή η φάση, το screening, διαρκεί ένα έως δύο χρόνια, εξηγεί διπλωματική πηγή.
Αλλά στις περιπτώσεις της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, τα πράγματα θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα διότι «έχουμε ήδη αποκτήσει μια αρκετά σαφή ιδέα» της κατάστασης, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ωστόσο, θα χρειασθούν αρκετές εβδομάδες, έως και μήνες, πριν το άνοιγμα των επιμέρους κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης. Και δεν είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν πριν από το τέλος του έτους, αφού την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ η Ουγγαρία, η οποία είναι απίθανο να προωθήσει εντός του προσεχούς εξαμήνου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και το Κισινάου.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ενωσης έδωσαν το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στα μέσα του Δεκεμβρίου 2023. Ομως, η Βουδαπέστη φρέναρε μέχρι σήμερα την επίσημη έναρξη της διαδικασίας με το Κίεβο με το πρόσχημα ότι δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις. «Αν μείνω σε αυτό που βλέπω εδώ τώρα την ώρα που μιλάμε, οι Ουκρανοί απέχουν πολύ από την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης», επανέλαβε σήμερα στο Λουξεμβούργο ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Γιάνος Μπόκα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως έκρινε και ανακοίνωσε στις 7 Ιουνίου ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις της ένταξης.
Η Κομισιόν είχε ζητήσει από το Κίεβο την λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την κυριαρχία των ολιγαρχών. Η Κομισιόν ζήτησε επίσης την λήψη μέτρων υπέρ των μειονοτήτων, ένας από τους όρους που έθετε η Βουδαπέστη εξαιτίας της παρουσίας ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση χορήγησε το στάτους της υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο 2022 στην Ουκρανία , σε μία υψηλής σημασίας συμβολική κίνηση, λίγους μήνες μετά την ρωσική εισβολή, και στην Μολδαβία.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ