Εκλογές στις ΗΠΑ: Εκτός προεδρικής κούρσας ο Μπάιντεν - Δίνει το «χρίσμα» στην Χάρις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές στις ΗΠΑ: Εκτός προεδρικής κούρσας ο Μπάιντεν - Δίνει το «χρίσμα» στην Χάρις
«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να σας υπηρετήσω ως πρόεδρος» τονίζει ο Μπάιντεν - Δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Το «δαχτυλίδι» για το χρίσμα στην Κάμαλα Χάρις.

Τελευταία ενημέρωση 22:33

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή πως αποσύρεται από την εκλογική κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ στις κάλπες του Νοεμβρίου, πυροδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις στo πολιτικό σκηνικό της χώρας του, καθώς προχώρησε σε μία κίνηση - σοκ που δεν έχει επαναληφθεί ξανά στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, ενώ στηρίζει την αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις για να πάρει το «χρίσμα» του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να σας υπηρετήσω ως πρόεδρος. Και παρόλο που πρόθεσή μου ήταν να ζητήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να κάνω πίσω και να επικεντρωθώ στην ολοκλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το χρονικό διάστημα που μένει» αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Θα μιλήσω στο έθνος αργότερα μέσα στην εβδομάδα δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου. Για την ώρα, επιτρέψτε μου να εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη μου σε όλους αυτούς που δούλεψαν τόσο πολύ για να με δουν να επανεκλέγομαι. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, η οποία ήταν μια εξαιρετική συνεργάτιδα σε όλη αυτήν την πορεία», συνεχίζει ο Τζο Μπάιντεν στην επιστολή του.

«Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως Έθνος. Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Κάναμε ιστορικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση του έθνους μας, στη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και στην επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Παρέχουμε την απαραίτητη περίθαλψη σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων εδώ και 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και περάσαμε την πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε θέση να ηγηθεί από ό,τι σήμερα. Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, εμείς ξεπεράσουμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατέψαμε και διαφυλάξαμε τη Δημοκρατία μας» επισημαίνει επίσης.

«Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε μάλιστα πως: «πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει - όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Το «δαχτυλίδι» στην Καμάλα Χάρις

Παράλληλα, υπενθύμισε πως «η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος για το κόμμα το 2020 ήταν να επιλέξω την Καμάλα Χάρις ως Αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου ώστε η Καμάλα να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί — ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

Ο Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον στηρίζουν την Χάρις

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του, Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσαν με ανακοίνωσή τους ότι στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια πρόεδρο των Δημοκρατικών στις κάλπες του Νοεμβρίου.

Γερμανικά εύσημα στον Μπάιντεν

  • «Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε τον αμερικανικό λαό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Η σημερινή απόφασή του αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό», τόνισε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.
  • «Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε τη χώρα του με εντυπωσιακό τρόπο ως Πρόεδρος. Και το κάνει και με αυτό το βήμα. (Έχει) τον μεγαλύτερο σεβασμό μου!», ανέφερε η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ.
  • «Ο Τζο Μπάιντεν διόρθωσε το λάθος του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα με καθυστέρηση, αλλά όχι πολύ αργά. Και αυτό αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει τώρα την ευκαιρία να αλλάξει και πάλι την προεκλογική εκστρατεία», σημείωσε ο ειδικός του CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Αφόρητες πιέσεις

Η απόφαση του 81χρονου φέρνει ανατροπές στην προεδρική κούρσα λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών. Θέτει επίσης σοβαρά ερωτήματα και προκλήσεις στο κόμμα των Δημοκρατικών, που στα μάτια της Χάρις πρέπει να βρει και το αντίπαλο δέος του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος διατηρεί ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα μετά την απόπειρα δολοφονίας του και το debate.

Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να εκτίσει το υπόλοιπο της θητείας του, η οποία λήγει το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου 2025. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της επιστολής. Η απόφαση έρχεται μετά την κλιμάκωση των πιέσεων από τους Δημοκρατικούς συμμάχους του Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως κανένας προεδρικός υποψήφιος δεν έχει αποχωρίσει πάλι από την κούρσα τόσο κοντά στις επερχόμενες εκλογές. Ο αμέσως επόμενος χρονικά είναι ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, ο οποίος, λόγω του πόλεμου του Βιετνάμ, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 1968 ότι δεν θα διεκδικούσε άλλη θητεία.

Η απόφαση σηματοδοτεί ένα γρήγορο και εκπληκτικό τέλος στα 52 χρόνια του Μπάιντεν στην εκλογική πολιτική, καθώς δωρητές, νομοθέτες ακόμη και βοηθοί του εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν θα μπορούσε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στη δουλειά του Προέδρου για άλλα τέσσερα χρόνια. Ο Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος της χώρας και είχε επιμείνει επανειλημμένα ότι ήταν έτοιμος για την πρόκληση μιας ακόμα προεκλογικής εκστρατείας και μιας νέας θητείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τραμπ από Μίσιγκαν: Δέχθηκα μια σφαίρα για τη δημοκρατία - Αδύναμος ο Μπάιντεν

Τραμπ: Δεν με προειδοποίησαν πριν ανέβω στη σκηνή - Το φάουλ των Μυστικών Υπηρεσιών

Πώς η άνοδος του Τραμπ ανατρέπει την παρτίδα σε χρυσό, ευρώ, δολάριο: Τι θα κρίνει τις αποφάσεις Fed - ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider