Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις από τo ντιμπέιτ Χάρις – Τραμπ: Οι πρώτες διεθνείς αναλύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις από τo ντιμπέιτ Χάρις – Τραμπ: Οι πρώτες διεθνείς αναλύσεις
Κονκάρδα υπέρ της Κάμαλα Χάρις / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Το ποιος επικράτησε στο ιστορικό ντιμπέιτ ανάμεσα σε Κάμαλα Χαρις και Ντόναλντ Τραμπ που αντιπαρατέθηκαν για πρώτη φορά στη Φιλαδέλφεια ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, αλλά χωρίς κοινό και δίχως σημειώσεις, σκιαγραφούν τα διεθνή ΜΜΕ με αναλύσεις τους.

Το ποιος επικράτησε στο ιστορικό ντιμπέιτ ανάμεσα σε Κάμαλα Χαρις και Ντόναλντ Τραμπ που αντιπαρατέθηκαν για πρώτη φορά στη Φιλαδέλφεια ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, αλλά χωρίς κοινό και δίχως σημειώσεις, σκιαγραφούν τα διεθνή ΜΜΕ με αναλύσεις τους.

Από δημοσκόπηση που παρουσίασε το CNN λίγη ώρα μετά τη λήξη του ντιμπέιτ, με το 63% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν την τηλεμαχία να λένε ότι η Χάρις τα πήγε καλύτερα από τον Τραμπ, ενώ το 37% των συμμετεχόντων υποστήριξε το αντίστροφο. Πριν το ντιμπέιτ οι ίδιοι ψηφοφόροι ήταν μοιρασμένοι 50%-50% στο ποιος εκ των δύο υποψηφίων θα τα πήγαινε καλύτερα.

Σύμφωνα με το CNN το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης συνιστά μια μεταστροφή από τον Ιούνιο, όταν το 67% είχε κρίνει ως νικητή τον Τραμπ στην καταστροφική για τον Τζο Μπάιντεν τηλεμαχία.

Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, το οποίο προτιμά η αμερικανική δεξιά, γνωστοποίησε πως ήδη πρότεινε να οργανώσει αυτό δεύτερη τηλεμαχία, τον Οκτώβριο, με επιστολές που απηύθυνε στις εκστρατείες των δύο υποψηφίων αμέσως μετά την πρώτη εκπομπή, η οποία προβλήθηκε από το ανταγωνιστικό ABC.

«Η εμφάνιση της Χάρις και η συχνά νευρική αντίδραση του Τραμπ υπογράμμισαν πόσο έχει αλλάξει η δυναμική της κούρσας από τότε που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έβαλε τέλος στην εκστρατεία του», σύμφωνα με την Washington Post.

Την ίδια άποψη για την έκβαση της τηλεμαχίας, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της Χάρις έχουν και το Politico και το BBC. «Η Χάρις κέρδισε το ντιμπέιτ – κι ούτε καν οριακά», αποφάνθηκαν πέντε δημοσιογράφοι του Politico, που παρακολούθησαν την τηλεμαχία. «Η Χάρις έριξε το δόλωμα και ο Τραμπ τσίμπησε επανειλημμένα», σημειώνει και το Politico, προσθέτοντας πως ο τέως πρόεδρος «βρέθηκε σε θέση άμυνας – και αγωνιζόταν να επιβληθεί, ακόμη και όταν η συζήτηση στράφηκε σε ευνοϊκά γι’ αυτόν πολιτικά ζητήματα.

«Ένα ντιμπέιτ που ξεκίνησε με ερώτημα που θεωρητικά θα ευνοούσε το Τραμπ – αν οι Αμερικανοί τα πάνε καλύτερα οικονομικά απ’ ό,τι προ τετραετίας – γρήγορα στράφηκε κατά του πρώην προέδρου. Ακόμη κι όταν η τηλεμαχία επέστρεψε στο φιλικό τερέν της μετανάστευσης η Χάρις έστησε παγίδα στον Τραμπ, αναγκάζοντάς τον να μιλά για το μέγεθος του πλήθους στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και για fake news με απαχθέντα κατοικίδια και κατέστη γρήγορα σαφές ότι γνώριζε πώς τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως εκείνος ήθελε», σχολίασε ένας εξ’ αυτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το BBC με την ανταποκρίτριά του στην Ουάσιγκτον, ΚόρτνεΪ Σαμπμαράνιαν να σημειώνει ότι «μολονότι είναι ασαφές κατά πόσον οι τηλεθεατές έμαθαν περισσότερα για τις πολιτικές της, η Χάρις κατάφερε με μια σειρά επιθέσεων να βγάλει εκτός εαυτού τον Τραμπ. Το επιτελείο της Χάρις θα είναι ικανοποιημένο που οι τηλεθεατές είδαν μια εκδοχή ενός εξόφθαλμα οργισμένου Τραμπ, που δεν είχαν δει στο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν».

Για τους New York Times, η τηλεμαχία ήταν ανεπιφύλακτα μια μεγάλη επιτυχία για τη Χάρις, όχι μόνο επειδή μπόρεσε να παρουσιάσει με σαφήνεια ποια είναι και ποια είναι τα σχέδιά της, αλλά και επειδή μπόρεσε να «πατήσει μερικά κουμπιά» και να ξεσκεπάσει τον Τραμπ. Οι NYT σημειώνουν ότι η Καμάλα Χάρις έκανε κομματάκια το οικονομικό του σχέδιο, το οποίο, κατά την εφημερίδα «σωστά σημείωσε ότι βασίζεται σε φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πλούσιους και σε φόρο επί των πωλήσεων σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά».

«Συναρπαστικό» χαρακτηρίζει το ντιμπέιτ η ισπανική El Pais, τονίζοντας πως η μάχη κράτησε από την πρώτη ερώτηση μέχρι την τελευταία και επισημαίνοντας πως η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία «αποδείχθηκε πιο ικανή να αμφισβητήσει την καταλληλότητα του Τραμπ για το αξίωμα, παρά το αντίθετο».

«H υποψήφια των Δημοκρατικών περνά στην αντεπίθεση, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον τέως πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων», σχολιάζει η γαλλική Le Monde ενώ προσθέτει: «Παρουσιάζοντας δύο αντίθετα οράματα για την Αμερική, η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών κατηγόρησαν επανειλημμένα ο ένας τον άλλον για ψέματα. Ο τέως πρόεδρος βρισκόταν διαρκώς σε άμυνα απέναντι σε μία πιο σίγουρη αντίπαλο που τον έκανε να μοιάζει με άνθρωπο του παρελθόντος».

«Οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν αν το ντιμπέιτ θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα, επηρεάζοντας τη στάση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που θα κρίνουν μία μάχη στήθος με στήθος», επισημαίνει από την πλευρά του ο βρετανικός Guardian.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάμαλα vs Τραμπ: 1-0, Οι Πρωθυπουργίσιμοι του ΠΑΣΟΚ, Έχει υπόγειο ο Δήμος Αθηναίων;

ΗΠΑ: Αναχώρησε η διαστημική αποστολή της SpaceX

Μπλίνκεν: «Απρόκλητη και αδικαιολόγητη» η δολοφονία της Αμερικανίδας ακτιβίστριας στη Δυτική Όχθη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider