Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και ένα ακόμη βήμα σε όσα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση για να στηρίξει τη νησιωτική Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την υπογραφή της τριμερούς σύμβασης που «ξεκλειδώνει» ευρωπαϊκούς πόρους από τη δημοπράτηση 25 εκατ. δικαιωμάτων CO2.
Τα κονδύλια που θα συγκεντρωθούν, για τη χρηματοδότηση «πράσινων» δράσεων στα νησιά, εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα διευκολύνουν τα νησιά να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση. Οι πόροι είναι πολύ σημαντικοί, θα βοηθήσουν σε πρώτη φάση να διασυνδεθούν τα νησιά. Έχει πολύ μεγάλη σημασία στη στρατηγική της χώρας μας να μετατρέψουμε τον ήλιο και τον άνεμο σε συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας.
«Παρακολουθώ στον δημόσιο διάλογο μία ρητορική κατά των ΑΠΕ. Είναι εσφαλμένη λογική, οι ΑΠΕ θα επιτρέψουν να αποκτήσει η Ελλάδα ενεργειακή αυτονομία και να μειώσει το ενεργειακό κόστος», τόνισε. Όπως συμπλήρωσε, σκοπός της κυβέρνησης είναι οι φθηνότερες τιμές να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ανταποδοτικά οφέλη.
«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το Ταμείο για να εγκαταστήσουν οι επιχειρήσεις συστήματα αυτοπαραγωγής, για να μπορούν τα νησιά να εξασφαλίσουν φθηνή πηγή ενέργειας για τις αφαλατώσεις. Όλη αυτή η φιλολογία κατά των ΑΠΕ είναι επικίνδυνη και δεν είναι πατριωτική. Δεν είναι πατριωτικό να εισάγουμε αέριο και πετρέλαιο από το εξωτερικό», τόνισε.
Υπογράμμισε πως το Ταμείο θα μπορέσει να συνεισφέρει ώστε τα νησιά μας να διατηρήσουν τον καταπληκτικό παραδοσιακό τους χαρακτήρα, κάνοντας την πράσινη μετάβαση συγκριτικό πλεονέκτημα.
«Η δουλειά τώρα αρχίζει, πρέπει να ωριμάσουμε εκείνα τα έργα που θα προτείνουμε προς χρηματοδότηση από το Ταμείο. Κάνουμε σήμερα ένα ακόμη βήμα για να κάνουμε τα νησιά μας πράσινα και να γίνει ένας φάρος το φως των οποίων θα φέγγει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει εναλλακτική από την απανθρακοποίηση, αν δεν θέλουμε να βιώσουμε τις χειρότερες συνέπειες από την κλιματική κρίση, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μάρος Σέφκοβιτς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Πράσινη Συμφωνία. Η Ελλάδα έχει βιώσει τέτοιες συνέπειες, με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 90% των τουριστικών υποδομών βρίσκονται σε περιοχές ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.
Μετά τη σημερινή τελετή, το βάρος πέφτει στην υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου. Σκοπός δεν είναι μόνο η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος αλλά και η μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους, δημιουργώντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν έργα όπως η κατασκευή ταμιευτήρων, για την υλοποίηση υδροηλεκτρικών και αντλησιοταμιευτικών μονάδων.
Επομένως, συμβάλλουν και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Το Ταμείο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της σημασίας του Χρηματιστήριου Ρύπων για την ενίσχυση της ενεργειακής μετάβασης.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο εργαλείο που έρχεται να προστεθεί στα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία εξασφάλισε η χώρα τα τελευταία χρόνια και αλλάζουν την όψη της, υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το Ταμείο Απανθρακοποίησης εξασφαλίζει δυνητικά για τα νησιά μεγαλύτερους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, συγχρηματοδοτώντας επενδύσεις.
Έχουμε πετύχει ταχύτατη διείσδυση ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, ενώ θα επιταχυνθεί η διείσδυση των επόμενη 3ετία. Η Ελλάδα πρωτοπορεί, γεγονός το οποίο σημαίνει πως δημιουργούνται και προκλήσεις. Όπως συμπλήρωσε, το Ταμείο διευκολύνει να έχουμε άφθονη και φθηνή ενέργεια, γεγονός που εξυπηρετεί το ευρύτερο όραμά μας, να πετύχουμε εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία. Η ενεργειακή εξάρτηση καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη στις γεωπολιτικές εξελίξεις και λιγότερο ανταγωνιστική.
«Κάθε νησί των θαλασσών μας θα είναι αυτοτελώς πράσινο, θα είναι από τις ελάχιστες περιοχές στον κόσμο που θα έχουν αυτό το πλεονέκτημα. Οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις εργασίας, με σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη που θα δεσμευόμαστε να φτάσουν στους νησιώτες με τον πιο πρόσφορο τρόπο», κατέληξε.
Όπως εξήγησε η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, τα κεφάλαια του Ταμείου θα είναι τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ, ενώ θα μοχλεύσει επενδύσεις πάνω από 5 δισ. ευρώ. Στις χρηματοδοτούμενες δράσεις, πρώτος πυλώνας είναι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, κεφάλαια 550 εκατ. ευρώ προβλέπονται για τις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών Βόρειου Αιγαίου. Πρόκειται για δύο εμβληματικά έργα προϋπολογισμού 2 δισ. που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ. Σε βάθος 25ετίας θα εξασφαλίσουν εξοικονόμηση 2,2 και 1,6 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, από τον περιορισμό των χρειώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Δεύτερος πυλώνας είναι η ενίσχυση των ΑΠΕ. Σε αυτόν περιλαμβάνονται:
- 135 εκατ. σε έργα αυτοπαραγωγής με μπαταρίες
- 140 εκατ. για την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ με μπαταρίες σε διασυνδεδεμένα νησιά
- 210 εκατ. για την ανάπτυξη υβριδικών σταθμών ΑΠΕ
- 260 εκατ. για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων
- 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ταμιευτήρων για την αποθήκευση νερού.
Τρίτος πυλώνας είναι οι υποδομές φόρτισης, με χρηματοδότηση με 100 εκατ. ευρώ για πρότζεκτ cold ironing και με 30 εκατ. της εγκατάστασης φορτιστών οχημάτων.
«Με το παραπάνω πλέγμα παρεμβάσεων, θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, σημαντική μείωση των ανθρακικών εκπομπών. Θα καταστήσουμε τη χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη, επομένως είναι ένα έργο πατριωτικό που προωθούμε με έργα και όχι με λόγια», υπογράμμισε.
Η συμφωνία σηματοδοτεί τη δέσμευση της Ευρώπης και της Ελλάδας για ενεργειακή απεξάρτηση των νησιών, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γιάννης Τσακίρης. Το Ταμείο αποτελεί επίσης απόδειξη της συνδρομής της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων έχει χρηματοδοτήσει με 50 δισ. ευρώ πάνω από 500 έργα στη χώρα.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός.