Bloomberg: Ο Πούτιν έτοιμος να συμφωνήσει σε εκεχειρία στην Ουκρανία υπό όρους

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Bloomberg: Ο Πούτιν έτοιμος να συμφωνήσει σε εκεχειρία στην Ουκρανία υπό όρους
Το πρώτο θετικό σήμα εκ μέρους το Βλαντίμιρ Πούτιν στην έκκληση του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μεταφέρθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν του περασμένου μήνα στη Σαουδική Αραβία.

Πρόθυμη να εμπλακεί σε συζητήσεις για μία προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία φέρεται να είναι η Ρωσία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρόοδος προς μια τελική διευθέτηση.

Το πρώτο θετικό σήμα εκ μέρους το Βλαντίμιρ Πούτιν στην έκκληση του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μεταφέρθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν του περασμένου μήνα στη Σαουδική Αραβία μεταξύ κορυφαίων Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι προκειμένου να συμφωνηθεί η παύση των εχθροπραξιών, θα πρέπει να υπάρξει σαφής κατανόηση του πλαισίου της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Η Ρωσία θα επιμείνει ιδίως στον καθορισμό των παραμέτρων μίας ενδεχόμενης ειρηνευτικής αποστολής, συμπεριλαμβανομένης μίας συμφωνίας σχετικά με το ποιες χώρες θα λάβουν μέρος.

Οι λεπτομέρειες για τις προθέσεις της Ρωσίας έρχονται καθώς ΗΠΑ και Ουκρανία σχεδιάζουν να συναντηθούν στην Σαουδική Αραβία την επόμενη εβδομάδα, στις πρώτες συνομιλίες μετά την λογομαχία του Τραμπ με τον Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο. Μάλιστα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε ότι η συνάντηση έχει ως στόχο να επιτευχθεί «ένα πλαίσιο για μια ειρηνευτική συμφωνία και μια αρχική κατάπαυση του πυρός». Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού.

Όπως αναφέρουν άλλες πηγές, η Ρωσία δεν θα δεχθεί την παρουσία στρατευμάτων του NATO στο ουκρανικό έδαφος, απορρίπτοντας την πρόταση των ευρωπαϊκών χωρών να συγκροτηθεί ένας «συνασπισμός των προθύμων» που συμβάλλει στην παρακολούθηση οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, δεν αντιτίθεται να αναπτύξουν δυνάμεις στην Ουκρανία χώρες όπως η Κίνα που έχουν παραμείνει ουδέτερες στην σύγκρουση.

Από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική των ΗΠΑ και προσπαθεί να δώσει ένα γρήγορο τέλος στον τριετή πόλεμο που αποτελεί την χειρότερη σύγκρουση στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια. Τον περασμένο μήνα σε συνομιλίες που είχε με τον Πούτιν, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν Σύνοδο Κορυφής χωρίς να έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία. Ακόμη, απέσυρε την στήριξη των ΗΠΑ στην ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο NATO και κορυφαίοι αξιωματούχοι του έχουν δηλώσει ότι είναι μη ρεαλιστικό να αναμένεται επιστροφή όλων των ουκρανικών εδαφών που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία από το 2014. Έπειτα από την αντιπαράθεσή του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ ανέστειλε κάθε στρατιωτική βοήθεια και ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, προκαλώντας αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα απορρίψει την προσφορά του Τραμπ για μια γρήγορη παύση του πολέμου αναφέροντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι «Δεν χρειαζόμαστε ανακωχή - χρειαζόμαστε ειρήνη: μακροπρόθεσμη, διαρκή, με εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους πολίτες της».

Τέλος, την Πέμπτη, η Ρωσία απέρριψε ένα γαλλοβρετανικό σχέδιο για μερική εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα που θα καλύπτει αεροπορικές και θαλάσσιες επιχειρήσεις και διακοπή των επιθέσεων που στοχεύουν σε ενεργειακές υποδομές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Σαλβίνι στον Μακρόν: «Απορρίπτουμε ευρωπαϊκό στρατό υπό τις διαταγές ενός τρελού»

Με νέες τραπεζικές κυρώσεις και δασμούς προειδοποιεί τη Ρωσία ο Τραμπ

«Η Ουκρανία δεν υπάρχει»: Στα χνάρια του Τραμπ η Ουγγαρία, σκληραίνει η στάση έναντι του Κιέβου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider