Γερμανία και Γαλλία για σύλληψη Ιμάμογλου: Οπισθοδρόμηση και «σοβαρή επίθεση» στη δημοκρατία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γερμανία και Γαλλία για σύλληψη Ιμάμογλου: Οπισθοδρόμηση και «σοβαρή επίθεση» στη δημοκρατία
«Ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν πρέπει να διεξάγεται μέσω των δικαστηρίων και των φυλακών», σχολίασε εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας καταδίκασε ως «απολύτως απαράδεκτη» τη σύλληψη και την προφυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κάνοντας λόγο για «άσχημο σημάδι» και «σοβαρή οπισθοδρόμηση» για την δημοκρατία στην Τουρκία, ενώ κάλεσε η δίκη του αντιπολιτευόμενου να είναι δίκαιη και να τύχει σεβασμού το κράτος δικαίου.

«Ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν πρέπει να διεξάγεται μέσω των δικαστηρίων και των φυλακών», σχολίασε εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.

«Αναμένουμε να διενεργηθεί διαφανής έρευνα για τις κατηγορίες το ταχύτερο δυνατό και οι διαδικασίες να διεξαχθούν στη βάση του κράτους του δικαίου», συνέχισε. «Οι ίδιες αρχές πρέπει να τηρηθούν στις υποθέσεις των εκατοντάδων διαδηλωτών που τέθηκαν υπό κράτηση, συμπλήρωσε.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις τρέχουσες εξελίξεις στην Τουρκία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ και κάλεσε την Άγκυρα να «ξεκαθαρίσει άμεσα και με μεγάλη διαφάνεια» την υπόθεση. Ο κ. Χέμπεστραϊτ ανέφερε ακόμη ότι «τα προηγούμενα χρόνια κατέστη εφικτή η εμπέδωση καλών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν άσχημο σημάδι για την δημοκρατία, αλλά και για την περαιτέρω εξέλιξη αυτής της σχέσης».

Νωρίτερα η πολιτικός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Σεράπ Γκιουλέρ δήλωσε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες μετά την σύλληψη του κ. Ιμάμογλου και συνέστησε στην μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική «με το προτεταμένο δάχτυλο» και να προτιμήσει εμπιστευτικές συνομιλίες με την Άγκυρα. «Η Τουρκία είναι από τις χώρες οι οποίες όταν επιπλήττονται δημόσια δεν είναι διατεθειμένες να αλλάξουν τίποτα», δήλωσε ο κυρία Γκιουλέρ και έκανε λόγο για «λάθος» της απερχόμενης κυβέρνησης, κάτι το οποίο απέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Κρίστιαν Βάγκνερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επικαιροποιηθεί η ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, ειδικά μετά τις συλλήψεις δημοσιογράφων οι οποίοι καλύπτουν τις διαδηλώσεις υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ηγετική μορφή της τουρκικής αντιπολίτευσης που αναμενόταν να είναι ο αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες κανονικά θα γίνουν το 2028, συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη. Πλέον είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για «διαφθορά» και «τρομοκρατία». Η προφυλάκισή του διατάχθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για «διαφθορά». Οι αιρετός απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του, τις χαρακτηρίζει «ανυπόστατες» και «ανήθικες».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν μετά τη σύλληψη του πολιτικού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αψηφώντας τις απαγορεύσεις των αρχών. Εκατοντάδες συνελήφθησαν.

Το ΥΠΕΞ της Γερμανίας θύμισε ότι ο σεβασμός των δημοκρατικών αρχών και του κράτους του δικαίου παραμένουν ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

ΥΠΕΞ της Γαλλίας: Η προφυλάκιση Ιμάμογλου, «σοβαρή επίθεση» στη δημοκρατία στην Τουρκία

Η φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και πολλών άλλων προσωπικοτήτων αποτελεί «σοβαρή επίθεση στη δημοκρατία» στην Τουρκία, στηλίτευσε χθες Κυριακή το βράδυ η γαλλική διπλωματία, θυμίζοντας πως η Άγκυρα έχει δεσμευτεί να σέβεται τα δικαιώματα των αντιπολιτευόμενων αιρετών.

«Η τήρηση των δεσμεύσεων αυτών είναι κεντρικό στοιχείο των σχέσεών μας, καθώς και των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Πασκάλ Κονφαβρέ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, συμπληρώνοντας ότι ως κράτος μέλος υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία είχε «αναλάβει ελεύθερα», οικεία βουλήσει, «δεσμεύσεις ως προς αυτό».

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου απομακρύνθηκε από τον θώκο και προφυλακίστηκε χθες Κυριακή στο πλαίσιο έρευνας για «διαφθορά», μετά τη σύλληψή του την περασμένη Τετάρτη που πυροδότησε το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης στην Τουρκία την τελευταία δωδεκαετία.

Ο αιρετός, ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγήθηκε στη φυλακή του Σιλιβρί, στο δυτικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η παράταξή του, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) - όπως και πολλοί άλλοι συγκατηγορούμενοί του.

Μετά την παύση και την προφυλάκισή του ο κ. Ιμάμογλου κατήγγειλε πως υφίσταται «εξωδικαστική εκτέλεση», με μήνυμά του που δημοσιοποίησαν συνήγοροί του, καλώντας «το έθνος να αγωνιστεί».

Η Γαλλία εκφράζει ξανά «τη βαθιά ανησυχία της», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ, ο κ. Κονφαβρέ. «Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των αντιπολιτευόμενων αιρετών, η ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του κράτους δικαίου», σχολίασε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Ανακοινώθηκε επίσημα η απομάκρυνση Ιμάμογλου από τα καθήκοντά του

Τουρκία: Έκτακτη σύσκεψη της Κεντρικής Τράπεζας με εκπροσώπους εμπορικών τραπεζών

Τουρκία: Η αντιπολίτευση θα ασκήσει έφεση στην απόφαση προφυλάκισης του Ιμάμογλου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider