Λαγκάρντ: Το AI μπορεί να δημιουργήσει ανισότητες στην αγορά εργασίας της Ευρώπης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Το AI μπορεί να δημιουργήσει ανισότητες στην αγορά εργασίας της Ευρώπης
Η Λαγκάρντ αναγνώρισε τις δυνατότητες αύξησης της παραγωγικότητας που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει και στις προκλήσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υπονομεύσει το κοινωνικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν τα κράτη-μέλη δεν καλλιεργήσουν στους πολίτες τις κατάλληλες δεξιότητες για την αξιοποίηση αυτού του κλάδου της τεχνολογίας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας σε συνέδριο της ΕΚΤ για την τεχνητή νοημοσύνη την Τρίτη, η Λαγκάρντ αναγνώρισε τις δυνατότητες αύξησης της παραγωγικότητας που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει και στις προκλήσεις.

«Ακόμη και αν το AI ενισχύει τα εργασιακά περιβάλλοντα περισσότερο από ό,τι τα αυτοματοποιεί, είναι πιθανό να δούμε αύξηση της ανισότητας στην αγορά εργασίας», δήλωσε η Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη. «Η ζήτηση για εργαζόμενους με την ικανότητα να χρησιμοποιούν το AI πιο αποτελεσματικά θα αυξηθεί, ενώ εκείνοι που είναι λιγότερο ικανοί να μάθουν νέες δεξιότητες υπάρχει περίπτωση να ζημιωθούν».

Οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν τον «πονοκέφαλο» που αντιμετωπίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει την οικονομία των χωρών που ήδη αγωνίζονται να προσαρμοστούν σε πολλαπλές μακροπρόθεσμες μεταβάσεις, από τη δημογραφική μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Η Λαγκάρντ επικαλέστηκε μια ανάλυση του 2025, η οποία αποκαλύπτει ότι ένα εύρος 23% έως 29% των θέσεων εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση με τη χρήση του AI.

«Το κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ και τα παραδοσιακά υψηλά επίπεδα προστασίας των θέσεων εργασίας καθιστούν δύσκολο να δούμε πως με μια μετάβαση που οδηγεί σε μαζικές ανακατατάξεις θέσεων εργασίας θα μπορούσε να αποφευχθεί μια σημαντική αντίδραση των εργαζομένων», επεσήμανε η ίδια. «Η Ευρώπη μπορεί να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να καταρρεύσει το κοινωνικό της μοντέλο. Απαιτούνται, όμως, μαζικές επενδύσεις σε δεξιότητες των εργαζομένων για να αποφευχθεί η αύξηση της ανισότητας».

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε πρόσβαση χωρίς να χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο εξωτερικό», σημείωσε.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τεχνολογικό κλάδο και τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον πληθωρισμό, την πορεία της νομισματικής πολιτικής και το ουδέτερο επίπεδο των επιτοκίων, ενώ μπορεί να δημιουργήσει και νέους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nasdaq: Οι φόβοι της «ΑΙ φούσκας» σφράγισαν το χειρότερο τρίμηνο εδώ και τρία χρόνια

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Δεν υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιας «ύφεσης» παρά τους δασμούς Τραμπ

Politico: Η ΕΕ απαντά στους mega δασμούς Τραμπ – Στο επίκεντρο Big Tech και αμερικανικές τράπεζες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider