Η Μέρκελ «έδωσε» τον Μουζάλα στον Τσίπρα για το προσφυγικό

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μέρκελ «έδωσε» τον Μουζάλα στον Τσίπρα για το προσφυγικό

Έντονη κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο που χειρίζεται το μεταναστευτικό είχε κάνει στον Αλέξη Τσίπρα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, γεγονός που εξηγεί τη «χλιαρή» στήριξη του πρωθυπουργού στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα αλλά και την έντονη κριτική που δέχθηκε.

Όπως αποκαλύπτουν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες στην ιστοσελίδα Reader.gr επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ιδίως στο Βερολίνο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την ελληνική κυβέρνηση και ιδίως όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Αποκαλύπτουν, μάλιστα, την πρόσφατη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το μεταναστευτικό στο συμβούλιο Κορυφής του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, στο οποίο προτάθηκε από την γερμανίδα καγκελάριο να «παγώσουν» τα προενταξιακά κονδύλια προς την Τουρκία. Η συνομιλία έχει ενδεχομένως άμεση σχέση με τις εξελίξεις για την κριτική που ασκήθηκε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για τους χειρισμούς του στο Προσφυγικό στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Μια εξέλιξη που αποκαλύπτει το Reader.gr και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογεί τη γενικευμένη δυσαρέσκεια προς τον κ. Μουζάλα, αλλά και τη «χλιαρή» στήριξη που του προσέφερε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε, στη διάρκεια εισήγησής του και αναφερόμενος στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών, που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, τη θέση ότι η Τουρκία δεν τηρεί επαρκώς τη συμφωνία με την ΕΕ. Αφού ολοκλήρωσε την εισήγησή του ο έλληνας πρωθυπουργός, πήρε το λόγο η Άγκελα Μέρκελ η οποία απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα εξέφρασε την άποψη ότι ούτε η Ελλάδα είναι συνεπής στην εφαρμογή της συμφωνίας, καθώς ο αριθμός των μεταναστών, που επιστρέφουν από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η γερμανίδα καγκελάριος συνέχισε να ασκεί κριτική στον τρόπο χειρισμού του μεταναστευτικού από τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας προς τον κ. Τσίπρα ότι καταγράφεται σημαντικά μεγάλος αριθμός μεταναστών, οι οποίοι μετακινούνται από τα ελληνικά νησιά προς την ελληνική ενδοχώρα. Το γεγονός ανησυχεί το Βερολίνο, καθώς οι μετανάστες, που αναχωρούν από τα ελληνικά νησιά δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, επεξηγούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οπότε δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτούς, που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα – σε ευρωπαϊκό έδαφος κατ’ επέκταση - και πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία.

Επιπλέον, ανησυχούν διότι η μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα ενδέχεται να δημιουργήσει νέο κύμα μεταναστευτικών ροών. Οι συνολικές αφίξεις από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχουν ξεπεράσει από τις αρχές του καλοκαιριού τα 10.000 άτομα.
Μάλιστα, μετά την γερμανίδα καγκελάριο τον λόγο πήρε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος κινήθηκε σε ανάλογες διατυπώσεις και επιχειρήματα. Το μεταναστευτικό αποτέλεσε «καυτή πατάτα» στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία, οι οποίες έσπασαν ρεκόρ διάρκειας και κατέρρευσαν δύο φορές εξαιτίας διαφωνιών επί της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ανάλογους λόγους ανησυχίας έχει η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία βρίσκεται ενώπιον δύσκολων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Η μετανάστευση είναι ένα από τα κρίσιμα θέματα, που τροφοδότησαν, μάλιστα, με περισσότερες ψήφους το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ πρόσφατα η ένωση Χρηστιανοδημοκρατών και Χρηστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), που ηγείται η καγκελάριος, προχώρησαν σε συμφωνία για την υιοθέτηση ανώτατου ορίου στον αριθμό αιτούντων ασύλου, που δέχεται η χώρα.
Οι αιτιάσεις Μέρκελ υπενθύμισαν συμπεράσματα πρόσφατης έκθεσης της Κομισιόν για την πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, όπου επισημαίνεται ότι ο ρυθμός των επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία δεν έχει βελτιωθεί. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «ο αριθμός των επιστροφών εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των αφίξεων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η πίεση στις εγκαταστάσεις των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά».

Σύμφωνα με την Κομισιόν από τις 20 Μαρτίου 2016 έχουν πραγματοποιηθεί 1.307 επιστροφές προς την Τουρκία στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και 589 επιστροφές δυνάμει του διμερούς πρωτοκόλλου Ελλάδας-Τουρκίας. Παράλληλα, αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο θεωρούν υπερβολικό το ποσοστό χαρακτηρισμού ως «ευάλωτων» ομάδων μεταναστών, οι οποίοι μεταφέρονται από τα νησιά σε εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και αποδίδουν την τάση αυτή στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αμβληνθεί η πίεση, που δέχονται τα νησιά.

Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους δυσαρέσκεια εντοπίζεται ακόμη στην έλλειψη αποτελεσματικής χρήσης της χρηματοδότησης που διατίθεται στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της Ελλάδας με στόχο την βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής. Οι πόροι, που έχουν δεσμευτεί για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, ανέρχονται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ (από εθνικά προγράμματα και έκτακτη βοήθεια).

Καθώς ο χειμώνας φτάνει στα ελληνικά νησιά και οι θερμοκρασίες μειώνονται σταδιακά Βρυξέλλες και Βερολίνο ανησυχούν ότι τηλεοπτικές εικόνες με μετανάστες σε παγωμένες σκηνές σκεπασμένες με χιόνια θα κάνουν για άλλη μια φορά το γύρο της Ευρώπης. Σχετικά ρεπορτάζ σε Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία έχουν ήδη επαναφέρει το θέμα των «άθλιων» συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider