Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Νταβός θα σημάνει και την αποκρυστάλλωση των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, καθώς ο πρωθυπουργός έχει να διαχειριστεί την εμφανή πλέον διχοστασία του κυβερνητικού του συνασπισμού, το στοίχημα της εξεύρεσης κοινοβουλευτικών στηριγμάτων για τυχόν λύση, αλλά και τον σκόπελο της θεσμικής ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων.
Πριν το εσωτερικό μέτωπο, βέβαια, είναι σαφές ότι, παρά τις καλές προθέσεις, τις κινήσεις καλής θέλησης και το καλό κλίμα μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ, τα περιθώρια που έχει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είναι μικρά. Η Βουλή της πΓΔΜ έχει 120 βουλευτές και, τόσο για την έγκριση αναθεώρησης όσο και για την ίδια την αναθεώρηση απαιτείται πλειοψηφία 2/3, από την οποία ο συνασπισμός του κ. Ζάεφ απέχει πόρρω, έχοντας οριακή πλειοψηφία 64 βουλευτών. Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ, δε, παραδέχθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα το πρόβλημα στο δικό του εσωτερικό μέτωπο, το οποίο θα γίνει προσπάθεια να επιλυθεί σε συνεννόηση και με το κόμμα VMRO της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προς τούτο, προγραμματίζεται για το Σάββατο συνάντηση στη γείτονα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Ιβάνοφ, με τη συμμετοχή τόσο του κ. Ζάεφ όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μιτσκόσκι.
Παράλληλα, κρίσιμη θα είναι και η επίσκεψη του κ. Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, με στόχο να προωθηθούν οι διαπραγματεύσεις, με τα Σκόπια να έχουν συναινέσει σε αναβάθμιση του επιπέδου της διμερούς διαπραγμάτευσης, η οποία πλέον περνά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, πάντα βέβαια υπό την αιγίδα του κ. Νίμιτς. Αυτό ήταν μια σημαντική «ντρίμπλα», προκειμένου να παραμεριστεί ο ειδικός διαπραγματευτής της γείτονος κ. Ναουμόσκι που προέρχεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης, αν και το πραγματικό στοίχημα για τον κ. Ζάεφ είναι, όπως προείπαμε, η εξεύρεση ελάχιστου κοινού παρονομαστή με την αντιπολίτευση για τις συνταγματικές αλλαγές.
Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τις εσωτερικές διεργασίες. Τις μέρες απουσίας του κ. Τσίπρα στο Νταβός και ιδίως μετά το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη που κατέδειξε δυναμική εναντίον της χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε τυχόν σύνθετη ονομασία, υπουργοί και βουλευτές προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε τηλεοπτική παράθυρα και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Οι μεν βουλευτές των ΑΝΕΛ τους επιμένουν ότι δεν δέχονται σε καμία περίπτωση τη χρήση του όρου «Μακεδονία», ενώ κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αντιτείνουν ότι θα πρέπει οι ΑΝΕΛ να εναρμονίσουν τη ρητορική τους με αυτή της κυβέρνησης. Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη πολιτική άσκηση, καθώς ο Πάνος Καμμένος βλέπει το Σκοπιανό και ως ένα στοίχημα για την επανασυσπείρωση της εκλογικής του βάσης, ενώ τυχόν ταύτιση με τον πρωθυπουργό στο ονοματολογικό είναι αμφίβολο τι όφελος θα επιφέρει για τους ΑΝΕΛ.
Υπό αυτό το πρίσμα, σε στοίχημα, αλλά και βαρόμετρο, για την καταγραφή της δυναμικής που υπάρχει στη Βουλή αναγορεύεται σε κάθε περίπτωση η κύρωση από τη Βουλή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της γείτονος με την Ε.Ε. Είναι, βέβαια, αμφίβολο το πότε θα έρθει στη Βουλή το «αντίδωρο» της κυβέρνησης στην κίνηση καλής θέλησης του κ. Ζάεφ με την μετονομασία του αεροδρομίου και λεωφόρων στα Σκόπια, σε κάθε περίπτωση, όμως, το Μαξίμου θέλει να αξιολογήσει τη συγκεκριμένη ψηφοφορία ως τροχιοδεικτική.
Τέλος, σε δεύτερη μοίρα μπορεί να πέρασαν οι επαφές του κ. Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβισί και την Κριστίν Λαγκάρντ. Κεντρικοί άξονες και των δύο συναντήσεων ήταν η αναγκαιότητα η Ελλάδα να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα τους επόμενους μήνες, περνώντας στην επόμενη μέρα, αλλά και η ανάγκη παρέμβασης στο ελληνικό χρέος, με την γαλλική πρόταση διασύνδεσης του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ με την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος να είναι επί τάπητος ήδη. Να σημειωθεί, δε, πως ο κ. Μοσκοβισί θα έρθει στις 8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα για συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία.