Ανακωχή με τους ΑΝΕΛ, όχι στη «σαλαμοποίηση»

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακωχή με τους ΑΝΕΛ, όχι στη «σαλαμοποίηση»

Ενιαία πορεύεται η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από την κρίσιμη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΑΝΕΛ, καθώς τις τελευταίες μέρες η ένταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είχε κλιμακωθεί με αφορμή την άρνηση του προέδρου του μικρού κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Άμυνας να συναινέσει στη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία. Μάλιστα, με δεδομένη τη διαφωνία του κ. Καμμένου, στο πολιτικό παρασκήνιο είχαν ξεκινήσει να ακούγονται σενάρια περί επαναπροσέγγισης του Μεγάρου Μαξίμου με την Κεντροαριστερά-τα οποία διέψευδαν και ξέκοβαν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά-, αλλά ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου των ΑΝΕΛ, σε περίπτωση που ερχόταν στη Βουλή πρόταση για σύνθετη ονομασία της γείτονος.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Καμμένος επέμεινε σε κάτι που φαινομενικά εμφανίζεται ως παράδοξο: ξεκαθάρισε πως οι ΑΝΕΛ δεν δέχονται σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», τόνισε όμως παράλληλα με ένταση ότι η συγκυβέρνηση θα φτάσει ως το τέλος της τετραετίας, εξαντλώντας την εντολή της. Έκλεισε έτσι τα σενάρια περί αποσκίρτησής του από την κυβέρνηση, αλλά και την υφέρπουσα συζήτηση για τυχόν κεντροαριστερές κυβερνητικές εναλλακτικές του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε, όπως έχει ξαναγράψει το Insider.gr, το τι θα γίνει μετά από τυχόν εκλογές, είναι άλλη συζήτηση, πάντως πρόθεση τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και των ΑΝΕΛ είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός να συνεχίσει την πορεία του.

Υπό αυτό το πρίσμα, ενδιαφέρον έχει πώς μπορεί να συγκεραστεί η θέση του κ. Καμμένου περί της μη χρήσης του όρου «Μακεδονία» με την εμπιστοσύνη που εκφράστηκε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τη δέσμευση περί συνέχισης του βίου του κυβερνητικού συνασπισμού.

Βέβαια, είναι σαφές ότι το ενδιαφέρον είναι τι πρόκειται να πράξουν οι ΑΝΕΛ, σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή λύση με σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία με «χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό», όπως το θέτει εσχάτως ο πρωθυπουργός. Μέχρι πρότινος ήταν παγιωμένη η άποψη στο εσωτερικό του κόμματος των ΑΝΕΛ, παρά τις πιο σκληρές φωνές για καταψήφιση τέτοιας λύσης, περί αποχής από τη διαδικασία. στη Βουλή Η σκέψη δεν έχει φύγει από το τραπέζι σε καμία περίπτωση, αλλά οι ΑΝΕΛ τηρούν στάση αναμονής, καθώς, όπως ειπώθηκε και δια στόματος του κ. Καμμένου στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, είναι πιθανό έως τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο να μην έχει προκύψει η απαιτούμεη πρόοδος. «Δεν πιστεύω ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις, θα έχει γίνει δηλαδή η συνταγματική αλλαγή αυτών των προϋποθέσεων που βάζει η ελληνική πλευρά στην πΓΔΜ», είπε με νόημα ο κ. Καμμένος, δείχνοντας πεπεισμένος, ώστε οι εξελίξεις δεν θα τρέξουν τόσο γρήγορα, ώστε να προκαλέσουν κοινοβουλευτικό ρήγμα.

Τέλος, στο εσωτερικό της συνεδρίασης του διευρυμένου κομματικού οργάνου των ΑΝΕΛ, ετέθη και το ζήτημα της «παύσης πυρός» μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά παράθυρα. Πιο συγκεκριμένα, στο επίκεντρο βρέθηκε η κόντρα που έχει ανοίξει ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Καμμένος με σειρά κυβερνητικών βουλευτών, με τον Πάνο Καμμένο, κατά πληροφορίες, εντός του κομματικού οργάνου να υποστηρίζει ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να μην δίνεται η εικόνα ανοιχτής σύρραξης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Μάλιστα, με την άποψη του κ. Καμμένου φέρονται να συντάχθηκαν και βουλευτές του κόμματος. Με τη σειρά του, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «κάποιος πρέπει να απαντά στις προκλήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ, κατά πληροφορίες, υπήρξαν και μέλη του κομματικού οργάνου, προερχόμενα κυρίως από την Εκτελεστική Γραμματεία που στήριξαν τη χρεία απάντησης τοποθετήσεων από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ. Πλην όμως, στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης που επιχειρείται τις τελευταίες ώρες, το κομματικό όργανο των ΑΝΕΛ αποφάσισε μεν να πέσουν οι τόνοι και να μην δίνεται η εικόνα παραφωνιών εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, χωρίς όμως να μένουν αναπάντητες τυχόν επιθέσεις οι υπαινιγμοί που θα δέχονται οι ΑΝΕΛ. Αρμόδιοι, όμως, για την έκφραση της τοποθέτησης του μικρού κυβερνητικού εταίρου θα είναι κατά βάση ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές με εμφανή ικανοποίηση, μετά το πέρας της συνεδρίασης των ΑΝΕΛ, προσθέτοντας: «Όσο και αν κάποιοι δε θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία».

Ο Νίμιτς και τα σενάρια «σαλαμοποίησης

Την ίδια ώρα, η έλευση του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σήμερα στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (13:30) προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, ιδίως υπό το φως των πληροφοριών ότι ο ειδικός διαπραγματευτής προκρίνει μια λύση σε στάδια που θα προϋποθέτει λύση του ονοματολογικού, με παράλληλη ανάληψη δεσμεύσεων από τη μεριά της πΓΔΜ για επίλυση των αλυτρωτικών ζητημάτων, συνδέοντας το ζήτημα της αλλαγής Συντάγματος με την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε.,κάτι που μπορεί να γίνει αρκετά χρόνια αργότερα. Μάλιστα, αυτή την άποψη εξέφρασε και ο κ. Νίμιτς μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί «σαλαμοποίηση» της διαδικασίας, αν και υπάρχει κατανόηση για το ότι είναι πολιτικά εξαιρετικά δύσκολο και για τον Ζόραν Ζάεφ να προωθήσει αναθεώρηση του Σκοπιανού συντάγματος με διαδικασίες-εξπρές, εντός δηλαδή ελάχιστων μηνών. Κάπως έτσι, σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια λέγεται ότι η πρόταση του κ. Νίμιτς είναι «προβληματική» και προκρίνεται αυτό που έχει πει ο κ. Τσίπρας στον κ. Ζάεφ: ότι, δηλαδή, πρώτα θα υπάρξει συμφωνία για την ονομασία που θα ισχύει erga omnes και για τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η πΓΔΜ για εξάλειψη του αλυτρωτισμού και στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και οι προενταξιακές διαδικασίες για την Ε.Ε. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί πρώτα να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία για το όνομα, να συνομολογηθούν οι απαραίτητες δεσμεύσεις για αλλαγές εκ μέρους της πΓΔΜ στο Σύνταγμα και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, χωρίς καμία υποσχετική όμως ότι θα ολοκληρωθεί.

Μάλιστα, τη συζήτηση περί σαλαμοποίησης έκλεισε και ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας το βράδυ στην ΕΡΤ1, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι εντός του Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα καταθέσει στην πΓΔΜ ένα Σύμφωνο με τις ελληνικές προτάσεις επί όλων των ζητημάτων, του ονόματος, αλλά και των προβλέψεων για αλλαγών στο Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων. Όσο για το όνομα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να μην είναι στα Αγγλικά, αλλά στα σλαβικά, και να είναι αμετάφραστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider