Μαξίμου: Επιμονή για λύση παρά το συλλαλητήριο

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαξίμου: Επιμονή για λύση παρά το συλλαλητήριο

Τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με την πΓΔΜ τόσο για το ονοματολογικό όσο και για όλα τα ζητήματα που συνδέονται με αυτό, με κυριότερο αυτό του αλυτρωτισμού, συνεχίζει…ακάθεκτο το Μέγαρο Μαξίμου την επομένη του μεγάλου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα και τη σαφή διαφοροποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού με τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Αυτή τη φορά, πάντως, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συμμετοχή των πολιτών, επιμένοντας στα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας για 140.000 διαδηλωτές, το Μέγαρο Μαξίμου δεν υιοθέτησε σκληρή γραμμή, όπως έκανε με το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης. Τότε, το Μέγαρο Μαξίμου αποτίμησε το συλλαλητήριο ως μια κίνηση που καπελώθηκε από ακραίους και εθνικιστικούς κύκλους. Εν προκειμένω, ο εν λόγω ισχυρισμός που σε μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν «έγραψε» καλά και δημιούργησε ερωτηματικά για το αν η κυβέρνηση ταυτίζει όσους πηγαίνουν στα συλλαλητήρια με τη Χρυσή Αυγή, δεν επαναλήφθηκε στην αντίδραση της κυβέρνησης μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας.

Καίτοι, όμως, το συλλαλητήριο κατεγράφη, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι η προσέλευση σε αυτό ήταν τέτοια, ώστε εξάγεται το συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί ότι ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με φανατισμό και μισαλλοδοξία. «Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία», σχολίαζε το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Κυριακής, για να προσθέτει ότι «γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη».

Κάπως έτσι, όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση επιμένει χωρίς περισπασμούς στη στρατηγική της για το ονοματολογικό της γείτονος, με το υπουργείο Εξωτερικών να ετοιμάζεται εντός του επόμενου δεκαημέρου να καταθέσει στην πΓΔΜ το προσύμφωνο που θα αποτυπώνει τις ελληνικές θέσεις. Στην κυβέρνηση υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία περί της προοπτικής εξεύρεσης κοινού τόπου με την ηγεσία της γείτονος χώρας για αλλαγές σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ώστε να μπορέσει να ξεκλειδώσει και η ένταξη της γείτονος στους διεθνείς οργανισμούς. Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αν υπάρξει συμφωνία ως το Πάσχα, τότε η μπάλα θα περάσει στην πΓΔΜ και στην κυβέρνηση της χώρας για να προωθήσει τις απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα. Υπό αυτό το σενάριο και με δεδομένο ότι ο χρόνος ως τον Μάιο, όταν και θα πρέπει να απευθυνθεί ή όχι πρόσκληση στην πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι λίγος, εκτιμάται ότι πηγαίνουμε σε μια διαδικασία επίλυσης σε δύο φάσεις, όπως έχει γράψει το Insider.gr: πρωτίστως, με κλειδί το σύμφωνο Κοτζιά, θα μπορέσει η πΓΔΜ να αποκτήσει αναβαθμισμένη σχέση με το ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας ρητές δεσμεύσεις και, όταν τις εκπληρώσει, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια και της Ε.Ε.

Από εκεί και πέρα, πάντως, είναι σαφές ότι οι θέσεις που εκφράζει ο Μάθιου Νίμιτς για τα ζητήματα ταυτότητας προκαλούν νευρικότητα στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι ακόμα, δε, σαφές, αν τα εν λόγω θέματα θα βρίσκονται στο σύμφωνο που θα υποβάλλει στον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ ο κ. Κοτζιάς. Πάντως, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε μια μακρά και έντονη συζήτηση με τον Μάθιου Νίμιτς την Παρασκευή για τις θέσεις που εκφράζει για τα ζητήματα ταυτότητας και για το ότι σπεύδει, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, να προκαταλάβει την ελληνική θέση, λέγοντας πως η ταυτότητα δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, είναι σαφές πως η ταυτότητα είναι κόκκινη γραμμή για τους Σκοπιανούς, όπως το έθεσε και ο κ. Ντιμιτρόφ προ ημερών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider