Με αέρα… Λουξεμβούργου στο Λονδίνο ο Τσίπρας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με αέρα… Λουξεμβούργου στο Λονδίνο ο Τσίπρας

Μπορεί η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο να έχει ξεκινήσει από χθες, αλλά το «κυρίως πιάτο» των συναντήσεών του προβλέπεται σήμερα, τόσο σε ό,τι αφορά τα πολιτικά όσο και τα οικονομικά ραντεβού του.

Ο κ. Τσίπρας θα ξεκινήσει τη μέρα στη βρετανική πρωτεύουσα με μια κλειστή συνάντηση με παράγοντες της επενδυτικής κοινότητας και εκπροσώπους του City. Για την εν λόγω επίσκεψη, το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, ώστε να υπάρχει επαρκής εκπροσώπηση από οικονομικούς παράγοντες που είτε έχουν καλή γνώση των εξελίξεων στην Ελλάδα και παρακολουθούν τη χώρα είτε θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται για την επενδυτική προοπτική. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας πηγαίνει στο Λονδίνο με αέρα…Λουξεμβούργου, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκτιμά ότι η απόφαση για το ελληνικό χρέος συνιστά ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές, τόσο για τη μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όσο και για την γένει προοπτική της χώρας. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πάντως, γνωρίζουν ότι το επόμενο διάστημα, τόσο για στενά οικονομικούς όσο και για «ψυχολογικούς» λόγους θα χρειαστούν και ξένες επενδύσεις και το μήνυμα που επιδιώκει η κυβέρνηση να στείλει, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ένα σαφές μήνυμα για το πώς οραματίζεται το μέλλον της χώρας. Άλλωστε, ο αντικειμενικός στόχος του Μαξίμου είναι και να διαμορφωθούν όροι βιώσιμης ανάπτυξης, όσο και να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσόετερες θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα.

Το άμεσο ενδιαφέρον του Μαξίμου για τις επαφές με την επενδυτική κοινότητα φαίνεται και από το γεγονός ότι το εν λόγω eventπροετοιμάστηκε με επιμέλεια, ενώ τρία στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του στενού πυρήνα του Μαξίμου, τα οποία όμως έχουν και καλές γέφυρες στον χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό κλάδο, βρίσκονται στο Λονδίνο: ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός Επικρατείας και προερχόμενος από τον χρηματοπιστωτικό τομέα Δημήτρης Λιάκος και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.

Φυσικά, από το πρόγραμμα δεν λείπουν και πολιτικές επαφές κορυφής: με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπου θα τεθούν επί τάπητος θέματα διμερούς συνεργασίας κατά κύριο λόγο, με έμφαση στον τουρισμό, το εμπόριο, αλλά και τα ζητήματα ασφαλείας, ενώ ο πρωθυπουργός θα δει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανώς επόμενο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ριζοσπαστικοποίησης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Στο μεταξύ, ενώ ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται πρώτα στο Λονδίνο και μετά εκ νέου στις Βρυξελλες, για τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο εσωτερικό έχει ξεκινήσει να εξελίσσεται η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε κινήσεις για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Το Μαξίμου, πάντως, δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με την Ιερά Σύνοδο και θέλει να ελαχιστοποιήσει τους κραδασμούς από μια τυχόν νέα διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ, αν και δεν πέρασε χθες απαρατήρητο ότι κεντρικά στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, εκφράστηκαν θετικά για την κυβερνητική πρόθεση. Πιο μετά, πάντως, ο εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Τοσουνίδης έσπευσε να εκφράσει τη διαφωνία των ΑΝΕΛ!

Πάντως, όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν μιλάμε επί της ουσίας για πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, κάτι που θα επηρέαζε π.χ. τη μισθοδοσία των κληρικών ή τη διδασκαλία των θρησκευτικών, αλλά για κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και της υποχρεωτικότητας του πολιτικού όρκου για δημόσια αξιώματα, συνδυαστικά όμως με την αναφορά ότι η Ορθοδοξία είναι η κρατούσα θρησκεία στη χώρα. Προκειται, με αυτά τα δεδομένα, για μια σαφή προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιαστεί ως εκφραστής μιας προοδευτικής ατζέντας, μετατοπίζοντας το βάρος της τοποθέτησης στο ΚΙΝΑΛ και θέλοντας να παρουσιάσει τη ΝΔ ως ευρισκόμενη πλέον με σαφήνεια στο δεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider