Δυσαρέσκεια για Καμμένο, διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυσαρέσκεια για Καμμένο, διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ
Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για τις «ασκήσεις» εξωτερικής πολιτικής Καμμένου στις ΗΠΑ. Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Με πλούσιο μενού, αλλά και σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Κουμουνδούρου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν η σύμπτυξη των κομματικών οργάνων, η στρατηγική ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των Ευρωεκλογών, η προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, ενώ η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα με δεδομένη την αμηχανία που συνεχίζουν να προκαλούν στο Μαξίμου οι ΑΝΕΛ, αλλά και εν μέσω της εσωκομματικής σύγκρουσης για τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Κατ’ αρχάς, πάντως, το κυρίαρχο ζήτημα που δεν είναι σαφές, αν θα λυθεί σε αυτή τη συνεδρίαση ή θα πρέπει να παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή, είναι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση της «προεδρικής» πλειοψηφίας είναι να διατηρηθούν ως διακριτά όργανα η Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο, ενδεχομένως με ορισμένες εσωτερικές μετακινήσεις, ενώ από τη μεριά των 53+ γίνεται λόγος για σύμπτυξη των δύο οργάνων, με ενίσχυση της Πολιτικής Γραμματείας, ώστε το νέο όργανο να είναι αντιπροσωπευτικό των εσωτερικών τάσεων.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές, αν θα προκύψει συμφωνία σήμερα ή αν το ζήτημα θα παρεπεμφθεί προς κρίση στην Κ.Ε. του Σαββατοκύριακου, με τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, πάντως, να είναι της άποψης ότι η νέα Π.Γ., όποια μορφή και σύνθεση και αν έχει, θα πρέπει να έχει τη νομιμοποίηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Και αν αυτές οι εσωκομματικές διεργασίες φαίνονται…υπερβολικά λεπτομερειακές, δεν είναι τόσο, αν συνυπολογίσει κανείς την εσωκομματική ένταση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα από τις βολές του Νίκου Φίλη εναντίον της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη αντιπαράθεση με τον Νίκο Παππά. Η εν λόγω αντιπαράθεση θα μπορούσε να αναγνωστεί και ως σύγκρουση του κ. Φίλη με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ενώ ο πρώην υπουργός είναι γνωστό πως έχει έρθει εγγύτερα με μέλη της ομάδας των 53+, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει σύγκρουση των δύο βασικών τάσεων του κόμματος.

Από εκεί και πέρα, στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου αναμένεται να βρεθούν και ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, μιας και στην Κεντρική Επιτροπή θα αποκρυσταλλωθούν και οι πρώτες στηρίξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο περιφερειών (π.χ. είναι σαφές ότι θα στηριχθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης). Ευρύτερα, δε, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε επίπεδο δήμων και περιφερειών σε ώσμωση με δυνάμεις από τον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, ακόμα και σε συνεργασία με πρόσωπα που στηρίζονται από το ΚΙΝΑΛ.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η συνεδρίαση διεξάγεται εν μέσω της δυσαρέσκειας του Μεγάρου Μαξίμου για τα όσα λένε από τη μεριά των ΑΝΕΛ, με δύο «φάουλ» να καταγράφονται μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες: αφενός, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έκανε λόγο σε επαφές του στις ΗΠΑ με Αμερικανούς αξιωματούχους για «εναλλακτική πρόταση» για το Σκοπιανό, χωρίς όμως να έχει υπάρξει συνεννόηση με το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ, αφετέρου, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης δεν απέκλεισε το βράδυ της Τρίτης (ΕΡΤ) υπερψήφιση από τον μικρό κυβερνητικό εταίρο μιας πρότασης μομφής από τη ΝΔ, προκειμένου να αποτραπεί η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider