Παρά την εσωκομματική γκρίνια, το κυβερνητικό... καραβάνι συνεχίζει

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρά την εσωκομματική γκρίνια, το κυβερνητικό... καραβάνι συνεχίζει
Παρά την εσωτερική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο συνασπισμός με τους ΑΝΕΛ συνεχίζεται αδιατάρακτα.

Μπορεί η εβδομάδα που πέρασε να ήταν ταραχώδης, να εκτοξεύθηκαν βέλη από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, αλλά εν τέλει το…κυβερνητικό καραβάνι προχωρά κανονικά προς ώρας, με ορίζοντα επανεξέτασης της σχέσης των δύο κυβερνητικών εταίρων τον Μάρτιο. Και αυτό γιατί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην τροφοδοτήσει περαιτέρω την κόντρα με τον Πάνο Καμμένο, όπως έκαναν αρκετά προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι η κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ έχει τελευτήσει τον βίο της, αλλά και ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται λάβρος εναντίον όσων διακινούν σενάρια τόσο για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και για το πολιτικό μέλλον των ΑΝΕΛ.

Με αυτά τα δεδομένα, η…τρικυμία μπορεί να δημιούργησε έντονες αναταράξεις στο κυβερνητικό καράβι, αλλά στρατηγική επιλογή του κ. Τσίπρα είναι η συνέχιση της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, μέχρι, είτε να οδηγηθούμε σε εκλογές, είτε να καταστεί αδύνατη η συνέχιση του βίου του κυβερνητικού συνασπισμού, λόγω του Σκοπιανού, οπότε και το Μαξίμου θα πρέπει να εξετάσει τις επιλογές του ως προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ούτως ή άλλως, άνθρωποι με γνώση των πρωθυπουργικών σχεδιασμών έλεγαν τις προηγούμενες μέρες ότι η κριτική στον Πάνο Καμμένο είναι θεμιτή, αλλά δεν υπάρχει απάντηση από τη μεριά των επικριτών του υπουργού Άμυνας τι μέλλει γενέσθαι, σε περίπτωση που διαλυθεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Εκ των πραγμάτων, συνεπώς, οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος συνεχίζουν τη συμπόρευσή τους, αν και είναι δεδομένο ότι η περίοδος του μέλιτος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Δεν αποκλείεται, βέβαια, εντός των ημερών, με δεδομένη και την επιστροφή Καμμένου από τις ΗΠΑ, να γίνει εκ νέου ένα τετ-α-τετ των δύο ανδρών για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις, όπως των τελευταίων ημερών, αλλά οι στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις είναι ειλημμένες.

Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, άλλωστε, έσπευσε μέσω του προσφιλούς του twitter να ευχηθεί… «ξύδι» σε όσους προβλέπουν συμπερίληψή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι και «ο Αλέξης» θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και οι ΑΝΕΛ θα μπουν ενισχυμένοι στην επόμενη Βουλή. Μάλιστα, έστρεψε και τα βέλη του εναντίον «ανθρώπων που βάλαμε σε θέσεις κλειδιά, χωρίς να έχουν εκλεγεί και στα ζόρικα πήγαν απέναντι», προσθέτοντας ότι «αρκετοί έγιναν μάγκες στην πλάτη μας».

Τούτων δοθέντων, από το Μέγαρο Μαξίμου πετούν το μπαλάκι πίσω στη ΝΔ, προκαλώντας την να καταθέσει αυτή πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης και ξεκόβοντας τα σενάρια για ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς, όπως λένε, τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή και δεν μπορεί να καεί αυτό το χαρτί, το οποίο μπορεί να «παιχτεί» άπαξ ανά εξάμηνο, σε περίπτωση που χρειαστεί, φερ ειπείν, λόγω εξελίξεων στο Σκοπιανό.

Κάπως έτσι, πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να μπει στην άκρη η εσωτερική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τον κυβερνητικό συνασπισμό και να προχωρήσει ο σχεδιασμός του κοινοβουλευτικού έργου. Κάπως έτσι, όπως το είπε ο πρωθυπουργός στην Κ.Ε. το Σάββατο, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν να έρχονται «θετικά» νομοθετήματα στη Βουλή, για τα οποία το κυβερνών κόμμα θα ζητά και ονομαστικές ψηφοφορίες, ώστε να αναγκάσει την αντιπολίτευση να πάρει θέση. «Θα τους φέρουμε λοιπόν στη Βουλή, εκεί όπου συνήθως τα χρόνια των μνημονίων, οι ίδιοι συνήθιζαν να ψηφίσουν δυο – δυο περικοπές και μέτρα λιτότητας. Και θα τους φέρουμε εκεί να ψηφίσουν ένα προς ένα τα μέτρα αυτά. Ένα, ένα, σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Από την Κεντρική Επιτροπή, δε, προέκυψε και το νέο ανώτερο κομματικό όργανο, η ενιαία Πολιτική Γραμματεία που θα απαρτίζεται από 21 μέλη (+2, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Σκουρλέτη) και είναι, ουσιαστικά, ένα άθροισμα των κομματικών τάσεων. Τα μέλη της που επικυρώθηκαν χθες δια ψηφοφορίας είναι οι κ.κ.: Αναγνωστοπούλου, Βούτσης, Δραγασάκης, Δούρου, Δρίτσας, Γεροβασίλη, Βίτσας, Τσακαλώτος, Τζανακόπουλος, Μπαλτάς, Μπαλάφας, Λάμπρους, Καλαμαρά, Θεοδωρακοπουλου, Παππάς, Σβίγκου, Κνήτου, Σκορίνης, Κοτσακάς, Φίλης και Χριστοδουλοπούλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider