Σταϊκούρας: Στη Βουλή την άλλη εβδομάδα νέο μέτρο επιδότησης παγίων δαπανών εταιρειών

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Στη Βουλή την άλλη εβδομάδα νέο μέτρο επιδότησης παγίων δαπανών εταιρειών
Κριτήριο ένταξης η μείωση τζίρου και η εμφάνιση ζημίας. Τι προβλέπεται. Αίτημα στην Κομισιόν για την έλευση του υπολοίπου του δανείου του SURE.

Από την Μαρία Νταλιάνη και την Δήμητρα Καδδά.

Την κατάθεση διάταξης που θα ενεργοποιεί νέο μέτρο ενίσχυσης εταιρειών με έχουν υποστεί πτώση τζίρου και έχουν ζημία προανήγγειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως έγραφε το insider.gr το μέτρο προβλέπεται από το άρθρο 3.12 του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ο ΥΠΟΙΚ ανήγγειλε πως με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Σε αυτό το πλαίσιο, «προχωράμε στην αξιοποίηση του άρθρο 3.12 του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις» και «σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων».

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά εντατικά η τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Εξήγησε πως «παράλληλα, συμμετέχουμε, με προτάσεις, στις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση, βελτίωση και επέκταση του

Προσωρινού Πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι, πάλι, σε εξέλιξη. Διαπραγματεύσεις για υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα, καλύτερα, δεδομένα για τις επιχειρήσεις»

Σημειώνεται πως η Επιτροπή ορίζει ότι αν μία εταιρεία σημείωσε μείωση του κύκλου εργασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αν έχει καταγραφεί ζημιά την ίδια περίοδο, αλλά και αν παραμένει ζημιογόνα αφού ληφθούν υπόψη και κάποια από τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει (πχ Επιστεπτέα), τότε είναι επιλέξιμη για το νέο αυτό μέτρο που προωθείται πανευρωπαϊκά.

Πηγάζει από την απόφαση της Επιτροπής (13 Οκτωβρίου) να παρατείνει και να επεκτείνει την εμβέλεια του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Θέσπισε ένα νέο μέτρο που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να στηρίξουν τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30 % κατά την επιλέξιμη περίοδο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η στήριξη θα συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων εξόδων των δικαιούχων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, με ανώτατο όριο το ποσό των 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση. «Η στήριξη των εταιρειών αυτών μέσω της συνεισφοράς στην κάλυψη μέρους των εξόδων τους σε προσωρινή βάση αποσκοπεί στην πρόληψη της επιδείνωσης του κεφαλαίου τους, στη διατήρηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στην παροχή ισχυρής πλατφόρμας για την ανάκαμψή τους. Αυτό επιτρέπει πιο στοχευμένες ενισχύσεις σε εταιρείες που αποδεδειγμένα τις χρειάζονται» αναφέρει η Επιτροπή.

Ως αποτέλεσμα της έξαρσης της νόσου COVID-19, όπως επισημαίνει, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προσωρινά χαμηλότερη ζήτηση η οποία δεν τους επιτρέπει να καλύψουν μέρος των πάγιων δαπανών τους. Σε πολλές περιπτώσεις, η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει κατά τους επόμενους μήνες, ενώ ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματική λύση να μειώσουν το μέγεθός τους οι εν λόγω επιχειρήσεις εάν η μείωση αυτή συνεπιφέρει σημαντικό κόστος αναδιάρθρωσης, εκτιμά η Επιτροπή. Εξηγεί πως η στήριξη των εν λόγω επιχειρήσεων με τη συνεισφορά μέρους των πάγιων δαπανών τους σε προσωρινή βάση μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό μέσο για να γεφυρωθεί αυτό το μεσοδιάστημα, ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση του κεφαλαίου τους, να διατηρηθεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να τους δοθεί ένα ισχυρό εφαλτήριο για την ανάκαμψή τους.

Αίτημα για το SURE

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσαν η Πρόεδρος κυρία Φώφη Γεννηματά και 21 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε επίσης πως τα ταμειακά διαθέσιμα που σήμερα διαμορφώνονται στα 34,5 δισ. ευρώ.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε, πρόσφατα, στην κατάθεση αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διάθεση πρόσθετων – αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο – πόρων από το πρόγραμμα SURE.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και σε ορισμένα επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης «που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου, ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Στα έργα και στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που θα προχωρήσει άμεσα, τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ κ.ά».

Εξήγησε επίσης πως η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, και τελικά μέχρι σήμερα ανάμεσα στα 16 κράτη-μέλη, που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναλυτικό και ώριμο, πρώτο, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σχέδιο το οποίο, όπως είπε, έχει διττό στόχο:

 αφενός, να αποτελέσει στέρεα βάση για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα, και
 αφετέρου, να αναπροσανατολίσει την ελληνική οικονομία σε ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές, κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τις επενδύσεις και την κοινωνική συνοχή.
Για την Επιστρεπτέα είπε πως μέχρι σήμερα, έχουν ενισχυθεί 482.271 μοναδιαίοι δικαιούχοι. Εκ των οποίων, οι 439.200 – δηλαδή το 91% των ωφελούμενων – έλαβαν συνολικό ποσό – ο καθένας – έως 20.000 ευρώ, που ήταν, κυρίως, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, το οποίο παρέχει στήριξη, μέσω κρατικής επιδότησης, σε δανειολήπτες, μεταξύ των οποίων και ενήμεροι, που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και έχουν δάνεια με προσημείωση/υποθήκη στην 1η κατοικία, σημείωσε ότι:

 Υποβλήθηκαν 160.477 αιτήσεις μέχρι τη λήξη της παραταθείσας προθεσμίας, τέλος Οκτωβρίου.
 Έχουν ήδη λάβει έγκριση, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, 74.420 αιτήσεις.
 Επιδοτήθηκαν 58.160 δάνεια και 39.338 δικαιούχοι.

Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί στους δικαιούχους του προγράμματος ανέρχεται στα 23,2 εκατ. ευρώ.

Σε ένα μπαράζ στοιχείων για τα όσα έκανε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα για την στήριξη επιχειρήσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και αγροτών ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι παράλληλα με όλα τα μέτρα ενίσχυσης η κυβέρνηση συζητά με την Κομισιόν για την επικαιροποίηση, βελτίωση και επέκταση των ενισχύσεων με αύξηση των ανώτατων ορίων χρηματοδότησης για επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής με θέμα «Η Κυβέρνηση αδυνατεί ή δεν έχει τη βούληση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης των 73 + 19,5 δισ. ευρώ για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη με παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση αλλά και ένα άμεσο πρόγραμμα ανάσχεσης της βαθιάς ύφεσης και των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία» χαρακτήρισε «ανεύθυνη» και «ατεκμηρίωτη» την κριτική του Κιναλ.

«Ζήσαμε ένα πρωτόγνωρο ξέσπασμα υγειονομικής κρίσης, με πρωτόγνωρες αναταράξεις από το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. «Καμία χώρα δεν ξέφυγε. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η μείωση σε κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μεγαλύτερη από ότι στο κραχ του ’29, ακόμα και περισσότερο από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους».

Attachments area

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider