Ειδικός Φόρος Ακινήτων: Ποιοι τον πληρώνουν, ποιοι εξαιρούνται - Έως 22/5 η υποβολή των δηλώσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ειδικός Φόρος Ακινήτων: Ποιοι τον πληρώνουν, ποιοι εξαιρούνται - Έως 22/5 η υποβολή των δηλώσεων
Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων Ειδικού Φόρου Ακινήτων για το 2023.

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων Ειδικού Φόρου Ακινήτων για το 2023 με την προθεσμία για τις δηλώσεις να εκπνέει στις 22 Μαΐου 2023.

Τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, υποχρεούνται να πληρώσουν νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες [υπεράκτια ή εξωχώρια εταιρεία (offshore κ.λπ.), κάθε μορφής εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων, κάθε μορφής καταπίστευμα (trust)] που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν:

Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε καταβολή του φόρου αυτού.

• Ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.

• Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων γ' και στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002, καθώς και αυτά της περίπτωσης δ' της παραγράφου 3 του ιδίου νόμου.

Συγκεκριμένα:

• Ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα και πλοιοκτήτριες εταιρείες εμπορικών πλοίων.

• Νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν στην Ελλάδα σκοπούς κοινωφελείς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς.

• Εταιρείες, που έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων το σύνολο των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ανήκουν σε ίδρυμα ημεδαπό ή αλλοδαπό, εφόσον αποδεδειγμένα επιδιώκει στην Ελλάδα κοινωφελείς σκοπούς, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτόν

Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 22 Μαΐου 2023, ενώ για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνονται υπόψη οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, ο φόρος που αναλογεί καταβάλλεται εντός προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Συνεπώς μια χρεωστική δήλωση που θα υποβληθεί στις 21/02/2022 θα θεωρείται εμπρόθεσμη η πληρωμή της έως και 24/2/2022 (και όχι έως την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της)

Η δήλωση που υποβάλλεται χωρίς την καταβολή του φόρου θεωρείται απαράδεκτη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα και τα εμπράγματα σε αυτά δικαιώματα κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

Εξαιρέσεις

Από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων εξαιρούνται, μεταξύ άλλων:

  • Εταιρείες εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης.
  • Εταιρείες με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδά τους από ακίνητα
  • Εταιρείες που ανεγείρουν ακίνητα για επτά χρόνια από την οικοδομική άδεια τα οποία θα ιδιοχρησιμοποιηθούν για την άσκηση βιομηχανικής, τουριστικής ή εμπορικής γενικώς επιχείρησης.
  • Ναυτιλιακές επιχειρήσεις και πλοιοκτήτριες εταιρίες για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για γραφεία, αποθήκες, χώρους εστίασης, εκγύμνασης και στάθμευσης προσωπικού ή που παραχωρούν δωρεάν σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
  • Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εκμισθώνουν σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις για εγκατάσταση γραφείων, αποθηκών, χώρων εστίασης, εκγύμνασης και στάθμευσης του προσωπικού Εταιρείες που η πλειοψηφία του κεφαλαίου ανήκει στο Δημόσιο ή σε ν.π.δ.δ. ή η πλειοψηφία του Δ.Σ. διορίζεται από αυτά.
  • Εταιρείες που η πλειοψηφία του κεφαλαίου ανήκει στο Δημόσιο ή σε ν.π.δ.δ. ή η πλειοψηφία του Δ.Σ. διορίζεται από αυτά.
  • Ελληνικό Δημόσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider