BACKSTORY

Τράπεζες: Αρνητικές για ανάπτυξη - ΤΧΣ: Γεφύρι της Άρτας - Καύσιμα: Στην Κύπρο μείωσαν φόρους, εδώ...

10-03-2022 | 07:30
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Αρνητικές για ανάπτυξη - ΤΧΣ: Γεφύρι της Άρτας - Καύσιμα: Στην Κύπρο μείωσαν φόρους, εδώ...

Θα αρχίσω σήμερα εντελώς διαφορετικά τη στήλη. Με θαυμασμό προς την κοινοβουλευτική διαδικασία όπου συνεχίζεται απρόσκοπτα σε αυτές τις δύσκολες μέρες του πολέμου και της αγωνίας. Και ζητώ συγγνώμη από την Πυθία που μπαίνω στα χωράφια της. Αλλά είπαμε, καθηλώθηκα. Καθώς είναι αλήθεια ότι υπάρχει πληθώρα θεμάτων που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Όχι μόνο πόλεμος, καύσιμα, ενέργεια ακρίβεια... Υπάρχουν και σοβαρότερα ζητήματα. (Ομολογώ ότι το πήρα χαμπάρι στο ζάπινγκ όταν κάποια στιγμή αργά το απόγευμα πέρασα από το κανάλι της βουλής). Η συζήτηση πάντως με συνεπήρε. Εκείνη την ώρα έτυχε να μιλά ο υφυπουργός περιβάλλοντος ο κ. Αμυράς. Το θέμα καυτό. Η ανεξέλεγκτη βόσκηση!!! Ναι ναι, η ανεξέλεγκτη βόσκηση. Εύχομαι ολόψυχα να βρεθεί λύση και να λήξει αυτή η πραγματική μάστιγα της εποχής μας!

Σε αρνητική αναθεώρηση της ανάπτυξης, θεωρητικά μιλώντας, προχώρησαν οι οικονομικοί αναλυτές των τεσσάρων τραπεζών σε conference call που οργάνωσε χθες το ΤΧΣ. Έτσι όπως τα είπαν τα πράγματα η ανάπτυξη θα κινηθεί μεταξύ 2%-3% έναντι 4% της αρχικής πρόβλεψης. Μακάρι και να επαληθευθούν γιατί οι ανησυχίες είναι αρκετές.

Οι προβλέψεις έχουν την αξία των τωρινών δεδομένων. Παραπέρα δεν πάνε... Γιατί δεν θέλω να κάνω αρνητικό σχόλιο αλλά και πάλι... αισιόδοξους τους βλέπω.

Από τα χείλη της Christine Lagarde κρέμονται οι τράπεζες ανά την Ευρώπη. Σε ό, τι μας αφορά οι ανατροπές δεν θα ναι λίγες. Ξεκινώντας από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Επόπτριας, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να αποτιμούν τις επιδράσεις της καινούριας κρίσης. Σύντομα η αποτίμηση θα λάβει χώρα και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ας ελπίσουμε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό που συμβαίνει με τα καύσιμα συνιστά την πλήρη παράνοια από κάθε άποψη.

Τι να πούμε; Πως η Γερμανία ξεκινάει να αξιοποιεί και πάλι τις πηγές της σε άνθρακα; Πως η Ευρώπη έτσι όπως τα κατάφερε πληρώνει πολλαπλάσια την ενέργεια; Πως οι έμποροι προτιμούν να καταβάλουν τις ποινές που προβλέπονται αν δεν παραδώσουν καύσιμα σε μια χώρα παρά να δίδουν καύσιμα σε χώρες εκτός Ευρώπης επειδή οι τιμές που πουλούν στην Ευρώπη δεν έχουν προηγούμενο;

Δεν γνωρίζω με ποιο τρόπο εμείς θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση πάντως η Κύπρος μείωσε ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Και εν πάση περιπτώσει αν σε τέτοιες συνθήκες δεν επιτρέπονται έκτακτα μέτρα, πότε αυτά επιτρέπονται; Με την ευκαιρία, καλό θα είναι να αποφευχθούν στο εξής ατυχή παραδείγματα και αναλύσεις όπως αυτά με... τον αριθμό των αυτοκινήτων και τον... πλούτο που τα συνοδεύει...

Το δρόμο κλείνει η Ευρώπη και στα κρυπτονομίσματα όταν αυτά έχουν περάσει με οποιοδήποτε τρόπο μέσα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Όμως ο πόλεμος με τα κρυπτονομίσματα δεν είναι τόσο απλός ούτε τόσο εύκολος για όποιον επιχειρήσει να τον διεξάγει.

To να τιτλοφορείς ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο, «Εξαιρετικά αποτελέσματα παρά τη συνεχιζόμενη αναταραχή» το λες και δημοσιογραφική αδεία... Κάτι άλλο δεν μου έρχεται πρόχειρο. Εγώ πάντως μιας και μιλάμε για τα αποτελέσματα της παιχνιδοεταιρίας θα το τιτλοφορούσα: Jumbo λίγο λίγο...

Kαι μιας και νωρίτερα μιλήσαμε για το ΤΧΣ ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν. Μιλάμε για το νομοσχέδιο που όλο κατατίθεται αλλά τελικώς η κατάθεση αργεί και αργεί χαρακτηριστικά.

Οι ξένοι επιμένουν πολύ μα πάρα πολύ σε ότι αφορά τα προνόμια του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών αλλά και στο γεγονός πως δεν επιθυμούν να αλλάξει ο τρόπος στελέχωσης των ελληνικών τραπεζών σε ότι αφορά το διοικητικό τους συμβούλιο.

Τούτο σημαίνει πως το fit and proper θα καταλήγει σε κάποιους ξένους που καμία σχέση δεν έχουν με το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Όμως και η κυβέρνηση δεν νιώθει πως επιθυμεί να δώσει κάποια μάχη για το συγκεκριμένο θέμα μιας και έχει σοβαρότερα να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς σε ό, τι αφορά τον χρηματοοικονομικό τομέα. Ελαστικότητα για τις ανακτήσεις των κόκκινων δανείων. Αφήστε που ο Ηρακλής ολοκληρώνεται στο τέλος του Οκτωβρίου και κατόπιν τούτου τι σε περίπτωση νέων κόκκινων δανείων;

Mε προσοχή παρατηρούμε πώς και ποιοι θα ξιφουλκίσουν σε δικαστικό επίπεδο με αιχμή του δόρατος τις καταγγελίες του συγχωρεμένου Βγενόπουλου. Κάποιοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν την υπόθεση αδιερεύνητη!

Προχθές ήταν η ημέρα της γυναίκας. Μια από τις τράπεζες πέρασε την εμπειρία της σε ένα άλλο επίπεδο επικοινωνώντας στους πελάτες ένα μεγάλο γυναικείο «ζήτω». Τώρα γιατί εμένα ως πελάτη και ως επενδυτή με ενδιαφέρει το ποσοστό του γυναικείου φύλλου στο δίκτυο και η ποσόστωσή του στο προσωπικό, είναι ένα άλλης τάξεως ζήτημα. Κύριοι, το όλον θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ανάρτηση χορηγούμενη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρις εκεί... Άλλα περιμένω να δω ως μήνυμα της καλής τράπεζας. Πώς για παράδειγμα θα αναβαθμίσει το e banking και πώς θα νιώσω ασφαλέστερος ως συναλλασσόμενος ηλεκτρονικά...

Και κάτι χιουμοριστικό για το τέλος. Διαβάζω στο Fb: «Μέσα σε μια μέρα οι Ρώσοι χάσανε τις αλυσίδες καφέ Starbucks, τα ταχυφαγεία Mcdonalds, την PizzaHut και την CocaCola. Πρόγραμμα Gilli Diet είναι αυτό, δεν είναι οικονομικές κυρώσεις».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:16

«Κλειδώνει» το κοινωνικό πακέτο της ΔΕΘ - Αυξήσεις επιδομάτων, μείωση εισφορών και στήριξη στις οικογένειες

08:11

Πώς είδαν γερμανικά ΜΜΕ το εκλογικό αποτέλεσμα στη Σαξονία και στη Θουριγγία

08:05

Νέα ρωσική επιδρομή στο Κίεβο – Εσπευσμένη απογείωση μαχητικών στην Πολωνία

08:05

Τουρισμός: Σημάδια διόρθωσης στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω... υπερπροσφοράς

08:01

Επιχειρήσεις: Έρχεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση

07:58

Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από βλήματα αγνώστου τύπου στην Ερυθρά Θάλασσα

07:51

Ενέργεια: «Αδειάζει η κλεψύδρα» για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

07:48

Ισραήλ: «Γενική απεργία» και οργή για Νετανιάχου - Ζητούν συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα

07:35

Στη Θεσσαλία σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης

07:32

Τράπεζες: Αναμένουν ώθηση στη στεγαστική πίστη από το «Σπίτι μου 2» 

07:24

Πράσινα τιμολόγια: Οι χρεώσεις για τον Σεπτέμβριο – Σήμερα η ανακοίνωση της επιδότησης

07:18

Πόσο αξίζουν σήμερα οι δραχμές που έχετε στο σπίτι

07:12

Ποιοι δεν θέλουν debate στο ΠΑΣΟΚ; Πως ν ’αποκτήσεις 91.000 ακολούθους τον Αύγουστο στα σόσιαλ - Τα γαλάζια μήλα της οργής

07:05

Εξελίξεις για τον πέμπτο πόλο – Οι χρησμοί για την οικονομία – Μήνας αποφάσεων για την ΕΤΕ

23:58

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

23:38

Ιράν: Οι κακές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την πτώση του ελικοπτέρου που επέβαινε ο πρόεδρος Ραϊσί

23:18

Ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα ΚΤΕΛ Κηφισού

22:51

Ισραήλ: Ο υπουργός Αμυνας ζητεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων

22:20

Γερουλάνος: Την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη παρουσιάζει το σχέδιο του για «αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ»

21:48

Σοκαρισμένοι απ' τη δολοφονία των Ισραηλινών ομήρων δηλώνουν Μπορέλ - Στάρμερ

21:19

Γάζα: Τουλάχιστον 40.738 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα

21:04

Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις για την προβολή της σειράς «Famagusta» από το Netflix

21:02

Σεπτέμβρης γεμάτος Φεστιβάλ στους δήμους της Αττικής

20:50

Γερμανία: Η ακροδεξιά πρώτη στη Θουριγγία, οριακά δεύτερη στη Σαξονία

20:40

Παραολυμπιακοί Αγώνες: «Χάλκινος» ο Πολυχρονίδης στο μπότσια BC3

20:35

Μάντζος: Η κυβέρνηση άφησε τη Θεσσαλία χωρίς σχέδιο

20:31

Διαμαντοπουλου: Κραυγή αγωνίας από τον αγροτικό τομέα

20:17

Χανιά: Επίσκεψη υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανου Γκίκα

20:03

Ισραήλ: Ανακοίνωσε το θάνατο Παλαιστίνιου ύποπτου για την επίθεση με τρεις νεκρούς αστυνομικούς

19:55

Μαρινάκης: Τα δύο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης