BACKSTORY

Επενδυτική βαθμίδα sans voir; - Επιστροφή σε μια σκληρή πραγματικότητα - Είναι πολλά τα λεφτά - Το volatility στο ταμπλό - Τα deals της HIG - Περί Intracom και Ισραηλινών

08-03-2023 | 07:03
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτική βαθμίδα sans voir; - Επιστροφή σε μια σκληρή πραγματικότητα - Είναι πολλά τα λεφτά - Το volatility στο ταμπλό - Περί Intracom και Ισραηλινών

Επενδυτική βαθμίδα sans voir;

Και μέσα σε όλα ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε την πρόβλεψη στους FT για γρήγορη κτήση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Η αλήθεια είναι πως όλοι το υποστηρίζουν μιας και τρεις οίκοι αξιολόγησης μας έχουν κατατάξει μια βαθμίδα πριν την επενδυτική. Ωστόσο το θέμα είναι -για τους οίκους πάντα- οι πολιτικές εξελίξεις, μολονότι τόσο εμείς όσο και άλλοι επιχειρούν να απεμπλέξουν με κάποιο τρόπο τη βαθμίδα από τις εκλογές. Ωστόσο ο διοικητής ασφαλώς βλέπει ως πιο πιθανό το διάστημα εκείνο που θα ακολουθήσει των εκλογών. Αρκεί λέμε εμείς, αυτή να μην είναι εξαιρετικά πεπλεγμένη περίοδος ως προς τα αποτελέσματά της.

Επιστροφή σε μια σκληρή πραγματικότητα

Πάντως, ότι δώσαμε – δώσαμε, γιατί από το 2024 δύσκολα θα συνεχίσουμε να δίνουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει- και όταν προσπαθεί συνήθως πετυχαίνει- να περιορίσει τις μεγάλες δαπάνες στις οποίες προχώρησαν τα κράτη μέλη για να συνδράμουν τα νοικοκυριά τους είτε λόγω Cοvid είτε λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού. Ηδη αρχίζει να φτιάχνει κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και οι κυβερνήσεις θα λάβουν τις σχετικές εντολές σημειώνουν τα διεθνή πρακτορεία.

H Μoody's και το Κογκρέσο

Και μιας και μιλάμε για αξιολογήσεις η Μοοdy's θα δώσει προειδοποίηση στο Κογκρέσο για τα όρια του χρέους. Ο Μαρκ Ζάντυ, που είναι επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου αξιολόγησης, σκοπεύει να καταθέσει ότι η Αμερική μπορεί να χάσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και πέσει σε ύφεση αν οι ρεπουμπλικάνοι δεν συμφωνήσουν να αυξήσουν το όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αλλά να συμπληρώσω και κάτι ακόμη: Αυτή η προειδοποίηση δίδεται σχεδόν κάθε χρόνο προς το Κογκρέσο.

Δεν χαρίζουν κάστανα ούτε σοκολάτες οι Ελβετοί

Και μιας και κινούμαστε διεθνικά, να μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματική είδηση, αλλιώτικη από τις άλλες. Αλλάζει η συσκευασία της Toblerone και φεύγει το διάσημό εικονιζόμενο βουνό της Materhorn (με το πυραμιδωτό σχήμα) μια από τις πιο διάσημες βουνοκορφές των Άλπεων. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό και μαζί φεύγει και η επιγραφή suisse chocolate (ελβετική σοκολάτα) και αντικαθίσταται από την επιγραφή «ιδρύθηκε στην Ελβετία το 1908» είναι πως υπάρχει νόμος στην Ελβετία από το 2017 που κάθε προϊόν που χρησιμοποιεί την εντοπιότητα θα πρέπει να εκπληρώνει ορισμένα κριτήρια. Η Toblerone έχει μεταβιβαστεί στην Αμερικανική Μondelez η οποία ανακοίνωσε πως προς τα τέλη του χρόνου θα μετακινήσει μέρος της παραγωγής της στην Σλοβακία. Σύμφωνα με το νόμο τον ελβετικό, όλα τα προϊόντα που βασίζονται στο γάλα πρέπει να παράγονται αποκλειστικά στην Ελβετία.

Είναι πολλά τα λεφτά

Είκοσι πέντε επικεφαλής managers από τα top 25 των funds κέρδισαν 21,6 δισ. τον περασμένο χρόνο, το 2022 δηλαδή, παρά τις αναταράξεις στις αγορές ειδικά για το τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες σε σχέση με τα επιτόκια. Σύμφωνα με το Institutional Investor, ο ιδρυτής της Citadel, Κεν Γκρίφιν, έβγαλε ο ίδιος 4,1 δισ. δολάρια ενώ η Citadel πέτυχε κέρδη ρεκόρ 16 δισ. δολάρια και αναμένεται να είναι η εταιρία με τα μεγαλύτερα κέρδη. Ακολουθεί ο Ιζυ Ενγκλάντερ της Millenium Μanagement με 3,2 δισ. δολάρια, ο Στιβ Κοέν της Point72 Asset Management με 1,9 δισ. δολάρια.

Ημέρα της γυναίκας και οικονομία

Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και όχι πως η χώρα μας δεν έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Βρίσκεται ωστόσο αρκετά πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών σε υψηλές θέσεις εργασίας όπως διοικητικά συμβούλια ή διευθυντικές θέσεις εργασίας. Ένας από τους κλάδους που επιχειρεί να αλλάξει την απελπιστική του ανδροκρατία είναι οι τράπεζες. Ας μην ξεχνάμε πως η ανώτατη αρχή ΕΚΤ δίνει τον τόνο.

Το volatility στο ταμπλό

Είδαμε χτες στο χρηματιστήριο μετοχές να υποχωρούν και μετά να «τραβάνε» τον γενικό δείκτη από τα χαμηλά ημέρας αλλά και χαρτιά να κινούνται ανοδικά πριν τελικά χάσουν τα υψηλά ημέρας, όπως και τίτλους με έντονες διακυμάνσεις. Ωστόσο, οι αγορές τα έχουν αυτά, ιδίως όταν τα ξένα χρηματιστήρια έχουν «νεύρα», στην Ελλάδα έχει ξεπροβάλει και ο πολιτικός παράγοντας και πάει λέγοντας. Κατά συνέπεια, όσοι παίκτες δεν αντέχουν τις διακυμάνσεις ή τις γρήγορες κινήσεις τους, τότε, ή πρέπει για λίγο να απέχουν μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο ή, εφόσον θέλουν να συμμετέχουν στον κύκλο των συναλλαγών, να κρατήσουν ρευστότητα εκτός αγοράς αλλά και να «παίξουν άμυνα» με αντιστοίχου χαρακτηριστικά μετοχές.

Τα deals της HIG στα logistics

Επειδή έχουν αρχίσει πάλι τα σενάρια για τις κινήσεις του αμερικανικού fund HIG Capital στον τομέα των logistics, πλην της mega επένδυσης στον Ασπρόπυργο, η στήλη θα μεταφέρει τις εξής πληροφορίες. Το fund «ψήνει» συμφωνία για μικρομεσαία εταιρεία με τζίρο της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ που θεωρείται ως πολύ προχωρημένη, ενώ οι ίδιες πηγές φέρνουν στο προσκήνιο (προσεχώς) και νέα κίνηση εξαγοράς ομίλου μεσαίου μεγέθους. Οσον αφορά στο deal για την απόκτηση της Βεϊνόγλου (το 80%), για το οποίο έχετε ενημερωθεί από το insider.gr, αυτό έκλεισε αλλά μάλλον επίσημες ανακοινώσεις θα έχουμε αργότερα μέσα στον μήνα.

Περί Intracom και Ισραηλινών

Δεν έκανε εντύπωση στην αγορά η ανακοίνωση της Intracom ότι «η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση της IDE, μιας σύγχρονης και πρωτοπόρας αμυντικής βιομηχανίας. Ωστόσο αυτή τη στιγμή, οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν καταλήξει σε ανακοινώσιμο αποτέλεσμα». Για την Defence ο λόγος και περί πιθανών αγοραστών, δηλαδή Ισραηλινών. Αλλά η εκτίμηση της στήλης είναι ότι δεν θα αργήσουμε να έχουμε νέα. Και αν όλα πάνε καλά, μπορεί να έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Και σας θυμίζουμε μία από τις εκδοχές που σας αναφέραμε πρόσφατα, όταν η εισηγμένη ανακοίνωνε τα περί θυγατρικής στα αεροπλάνα. Ποιος ξέρει, μπορεί οι Ισραηλινοί να έχουν βλέψεις. Αλλά για την ώρα κρατάμε τις επίσημες ανακοινώσεις της Intracom και μόνο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:27

Σταϊκούρας για Ν. Καρβάλη – Τοξότες: Θα συνδεθεί το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας με το σιδηροδρομικό δίκτυο

18:24

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Δάνειο 390 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων

18:21

Υπ. Ανάπτυξης: Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC

18:19

Πανώλη αιγοπροβάτων: 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Τρίκαλα και Λάρισα

18:15

Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του ΚΠΨΥ της Παιδικής Πολυκλινικής Αθηνών

18:14

Οργή για τη ρύθμιση που επιτρέπει την επίταξη ιδιωτών γιατρων σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ

18:07

Συνάντηση Κασσελάκη - Στουρνάρα την Τετάρτη στην ΤτΕ

18:02

Φωτιά στους Δελφούς: Πυρκαγιά σε δασική έκταση – Ήχησε το 112

17:59

Μητσοτάκης: «Είμαστε δίπλα στα Άτομα με Αναπηρία»

17:52

ΕΡΓΟΣΕ: Προκηρύχθηκε το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη -Τοξότες

17:45

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών στις ΗΠΑ

17:34

Οξυγόνο στον πυθμένα του ωκεανού ανακάλυψαν επιστήμονες

17:25

Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 1.480 μονάδες - Υψηλή μεταβλητότητα με χαμηλό τζίρο

17:24

Η Intracom Telecom εξελίσσει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα του 5G

17:24

Σε υψηλό 3,5 ετών η μετοχή της Spotify με «φτερά» από συνδρομητές και κέρδη β' τριμήνου

17:17

Το ΣτΕ αποφάσισε την έκδοση του επιχειρηματία Ali Yesildag στην Τουρκία

17:07

Βρετανία: Το BBC προανήγγειλε νέες περικοπές θέσεων εργασίας

16:58

UPS: Πτώση σε έσοδα, κέρδη το β' τρίμηνο και υποβάθμιση guidance για το 2024 - Βουτιά για τη μετοχή

16:48

Wall Street: Ήπιες διακυμάνσεις εν αναμονή τεχνολογικών αποτελεσμάτων

16:47

Citywire: Alpha Bank η ανανεωμένη τράπεζα που υποστηρίζουν οι κορυφαίοι επενδυτές

16:38

Στην Ασία η ασφαλέστερη πόλη στον κόσμο για τους τουρίστες

16:27

Πετρέλαιο: Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω του ενός μηνός

16:24

Πορτογαλία: 48ωρη απεργία γιατρών - Ζητούν αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας

16:11

Εσθονία: Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα

16:10

Τσίπρας: Μια από της σημαντικότερες στιγμές της μεταπολίτευσης, η ένταξη στην ΕΕ, παραμένει μετέωρη

16:03

Άρθρο Κασσελάκη στο il Manifesto: Οι γαλλικές εκλογές «φάρος» για τις προοδευτικές δυνάμεις

16:03

Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Μονόδρομος η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

15:50

Μαρινάκης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

15:39

Γυαλιά ηλίου: Πώς πρέπει να επιλέγονται και πότε χρειάζονται αλλαγή

15:37

Βρετανία: Η ακρίβεια των τροφίμων συνδέεται με επικίνδυνες πρακτικές για την ασφάλεια τους