BACKSTORY

Eδώ θα βαπτίσουμε το ψηφιακό ευρώ - Ρευστότητα από τη «ψαραγορά» - Η σημαντικότερη συνάντηση από το '71

21-08-2023 | 07:16
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eδώ θα βαπτίσουμε το ψηφιακό ευρώ - Ρευστότητα από τη «ψαραγορά» - Η σημαντικότερη συνάντηση από το '71

Eδώ θα βαπτίσουμε το ψηφιακό ευρώ

Στην Αθήνα λοιπόν θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου η συνεδρίαση του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τα επιτόκια αλλά και για το ψηφιακό ευρώ σταθμό στην ιστορία της Ευρωζώνης. Το ψηφιακό ευρώ θα έχει τη μορφή πορτοφολιου το οποίο οι πολίτες θα φορτίζουν με ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς .
Και μιας και μιλάμε για συνεδριάσεις της ΕΚΤ πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν στη νέα συνεδρίαση της αρχής το Σεπτέμβριο να έχουμε καινούρια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες.

Συνάντηση-σταθμός

Στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής ξεκινά αύριο η σύνοδος κορυφής των BRICS που για πολλούς αναλυτές θα σηματοδοτήσει τη σημαντικότερη εξέλιξη στη διεθνή οικονομία από το 1971, όταν εγκαταλείφθηκε ο Κανόνας του Χρυσού. Όπως όλα δείχνουν, στην τριήμερη σύνοδο οι πέντε ιδρυτικές χώρες – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - με πληθυσμό που ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια (το 42% της ανθρωπότητας) και παράγουν το 31% του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα κάνουν δύο κοσμοϊστορικά βήματα. Πρώτον, θα διευρύνουν το μέχρι σήμερα κλειστό κλαμπ τους, καθώς δεκάδες άλλα αναπτυσσόμενα και πολυπληθή κράτη στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική περιμένουν στην ουρά για να εισέλθουν στην ομάδα. Δεύτερον και σημαντικότερο, θα συμφωνήσουν στις βασικές αρχές για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος βάσης για κοινές εμπορικές συναλλαγές εντός του διευρυμένου κλαμπ. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα «αντι-δολάριο» που θα στηρίζεται μεν στα εθνικά νομίσματα, αλλά σε αντίθεση με το δολάριο ή το ευρώ θα πατάει σε σκληρά περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός, το πετρέλαιο και άλλες άμεσα ανταλλάξιμες πρώτες ύλες. Μετά, όπως δήλωσε κορυφαίος Νοτιοαφρικανός αξιωματούχος, «τα διάφορα δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν θα μοιάζουν με χαρτονομίσματα Monopoly»...

Μια άλλη Ιντραλότ

Στις 30 Αυγούστου έρχονται τα νεότερα για την Ιντραλότ η οποία δείχνει ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία για το τέλος της περιπέτειας της επιτήρησης. Και φαίνεται ότι πριν το τέλος του χρόνου θα μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη εταιρεία που θα βγάζει κέρδη και θα δώσει προοπτική μερισμάτων στους μετόχους της μειώνοντας το δανεισμό της και επιμηκύνοντας τον υπόλοιπο. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία ότι πλέον έχει κλείσει ο κύκλος όπου οι μειοψηφίες των θυγατρικών έπαιρναν το μέλι και οι μέτοχοι της μητρικής τις ζημίες.

Οι υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν

Πληροφορούμαι ότι σε εισηγμένη η οποία έχει «τρελάνει» κόσμο με τις εξαγορές που έχει κάνει την τελευταία διετία έχει αρχίσει να έχει προβληματάκια με κάποιους εκ των παλαιοτέρων ισχυρούς μετόχους. Και αυτό γιατί ο ιθύνων νους της εταιρίας τους είχε υποσχεθεί έξοδο. Και αντί αυτό βλέπουν να κάνει συνεχείς εξαγορές όχι με λεφτά αλλά κυρίως με χαρτιά με αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσοστό των παλαιών μετόχων οι οποίοι φοβούνται ότι σε λίγο δεν θα έχουν λόγο στην εταιρεία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολύ απλά μπορεί να μην τηρηθούν οι υποσχέσεις. Το ερώτημα είναι όμως τι θα συμβεί με τη μετοχή της εισηγμένης αν οι παλαιοί μέτοχοι αποφασίσουν αυτοβούλως την έκδοση. Και μπορούν να το κάνουν γιατί αντέχουν λόγω οικονομικής επιφάνειας να χάσουν.

Ρευστότητα από τη ψαρ-αγορά

Νέο κούρεμα υποχρεώσεων κατά 70 εκατ. ευρώ διεκδικεί από τις τράπεζες η Avramar, προκειμένου οι οφειλές της να μειωθούν στα 350 εκατ. ευρώ. Το σχήμα που προήλθε από τη συγχώνευση των επιχειρήσεων Nnρέας, Σελόντα και Ανδρομέδα, στοχεύοντας να κυριαρχήσει στην εγχώρια παραγωγή αλιευμάτων έχει αρχίσει να δημιουργεί τελικά προβλήματα και στο σύνολο του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Γιατί καθώς οι σχέσεις του με τις τράπεζες απέχουν από το να είναι οι καλύτερες, αναζητεί ρευστότητα από την... ψαρ - αγορά, τρόπος του λέγειν. Όπως λένε στην πιάτσα, η Avramar προσπαθεί να αντλήσει ρευστότητα πουλώντας ψάρια σε πολύ χαμηλές τιμές. 4 – 4,20 ευρώ το κιλό πουλάει την τσιπούρα για παράδοση στην Ιταλία, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής και μεταφορικών, συν το κόστος που έχουν οι υπόλοιπες εταιρείες του εγχώριου ανταγωνισμού για την εξυπηρέτηση των δανείων τους στις τράπεζες, ανεβάζει το κόστος της τσιπούρας στα 5,5 - 6 ευρώ το κιλό ή και παραπάνω. Αν υπολογίσει κανείς ότι η Avramar ελέγχει το 55% της ελληνικής παραγωγής, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις αναγκάζονται να ακολουθήσουν τις χαμηλές τιμές που ορίζει η Avramar.

Η καβάτζα της Μελόνι

Μετά την επίσκεψη στην Αλβανία, τη συνάντηση με τον Έντι Ράμα και την πληρωμή του λογαριασμού που άφησαν απλήρωτο σε αλβανική ταβέρνα Ιταλοί τουρίστες, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι ετοιμάζεται να προωθήσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών. Λέγεται ότι η ιταλική κυβέρνηση αναμένει να εισπράξει γύρω στα 2 – 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα διαθέσει για τη στήριξη των ιταλικών νοικοκυριών από τις επιπτώσεις των αυξήσεων επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό θα είναι καλή καβάτζα και για να καλύψει τυχόν υστέρηση των κρατικών εσόδων.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ο σύμβουλος και η χρηματιστηριακή συναλλαγή

Πρόσκληση υποβολής προσφορών για ανεξάρτητο σύμβουλο επί της διαδικασίας και της τιμολόγησης χρηματιστηριακής συναλλαγής έχει απευθύνει από την Παρασκευή το ΤΑΙΠΕΔ. Το οποίο, επιδιώκει να προσλάβει πιστωτικό ίδρυμα ή Ε.Π.Ε.Υ. ως ανεξάρτητο σύμβουλο, για να γνωμοδοτήσει στο Ταμείο αναφορικά με το εάν η διαδικασία που ακολουθεί το Ταμείο για μία χρηματιστηριακή συναλλαγή που θα καθοριστεί από το αυτό σε εύθετο χρόνο είναι σύμφωνη με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για παρόμοιες χρηματιστηριακές συναλλαγές, και εάν η τιμή ανά μετοχή που προσφέρεται στο Ταμείο αναφορικά με τη χρηματιστηριακή συναλλαγή θα μπορούσε να θεωρηθεί δίκαιη.

Και αν δεν μας κρύβει κάποια άλλη έκπληξη το Ταμείο, θυμίζουμε, σε ότι αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ και το ΧΑ, πως πέραν της εισόδου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, θεωρητικά εκκρεμεί και το placement στην HelleniQ Energy, ήτοι στην από κοινού διάθεση μετοχών από Δημόσιο και Λάτση. Σημειώνεται ότι η Paneuropean Oil & Industrial (όμιλος Λάτση) ελέγχει άνω του 47% της εισηγμένης, με την πλευρά του Δημοσίου να κατέχει 35,5% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόθεση είναι να δοθεί πακέτο μετοχών και από τις δύο πλευρές μέσω placement, ώστε να αυξηθεί η μετοχική διασπορά σε πάνω από 8,5% που είναι τώρα.

Οι προσφορές για τον λιμένα Βόλου

Μια και ο λόγος για το ΤΑΙΠΕΔ, εάν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, για μεθαύριο 23/08, όπως έχουμε αναφέρει από καιρό, έχει προγραμματιστεί η υποβολή προσφορών για την απόκτηση ποσοστού 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Επτά σχήματα έχουν περάσει στην τελική φάση και τα περισσότερα εξ αυτών έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον. Ωστόσο, μένει αφενός να αποδειχτεί αν αυτό το ενδιαφέρον μετουσιωθεί σε υποβολή προσφοράς, αφετέρου αν τελικά τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και δεν έχουμε κάποια αλλαγή. Για την ιστορία, για τον ΟΛΒ έχουν δείξει ενδιαφέρον σχήματα όπως τα Advance Properties O.O.D., Goldair Cargo– Goldair Handling, Israel Shipyards Ltd – Χαλυβουργία Ελλάδος, Mariner Capital Ltd, QTerminals W.L.L., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΘ. Η εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Βόλου» A.E. (Ο.Λ.Β. Α.Ε.) έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης του λιμανιού του Βόλου, των θαλάσσιων εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του αιγιαλού της πόλης, των λιμενικών εγκαταστάσεων του Αλμυρού και της Αγριάς. Η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της Ο.Λ.Β. A.E. έχει διάρκεια 60 ετών από την υπογραφή της και λήγει το 2062.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:20

Βρετανία: Ο Τζο Μπάιντεν έκανε το ΝΑΤΟ «πιο ισχυρό», δηλώνει ο Κιρ Στάρμερ

20:12

AVE: Από 24/7 η διαπραγμάτευση των 2.360.000 νέων μετοχών μετά την ΑΜΚ

20:04

Δράμα: Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο Φαλακρό - Βελτιωμένη η εικόνα

19:52

Κυρανάκης για κυβερνοεπιθέσεις: Η βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου δεν παραβιάστηκε

19:45

ΑΑΔΕ: Yποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακού συστήματος ή/και POS

19:40

Σδούκου: Οι επιστροφές που ζητούνται από ΜμΕ για τις επιδοτήσεις ρεύματος που έλαβαν, αφορά μόλις το 1,8 ‰

19:33

«Αποτύχαμε», παραδέχθηκε η διευθύντρια της Secret Service σχετικά με την επίθεση εναντίον του Τραμπ

19:25

Δ. Αθηναίων: Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία - Δούκας: «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»

19:13

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:07

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς οι traders αξιολογούν το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ

18:50

Εθνική Λυρική Σκηνή: 1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της «Τραβιάτας»

18:42

Σάντσεθ: Κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας κατά της συζύγου του

18:41

Κροατία: Ένοπλος σκότωσε έξι ανθρώπους σε γηροκομείο

18:40

Ρωσία: Η παραίτηση του Μπάιντεν δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη

18:36

Η JYSK φτάνει τα 62 φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα - Τρία νέα σε Ηράκλειο, Μεσολόγγι και Εύοσμο

18:19

Χαλκός: Σε χαμηλό τριμήνου υποχωρούν οι τιμές

18:17

Γερμανία: Σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ για το 20% των συνταξιούχων με 45 χρόνια εργασίας

18:07

Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ βόρεια της Λέσβου

17:59

Λάμψα: Στο 24,938% από 25,189% το ποσοστό της Namsos Enterprises

17:46

Ο τουρισμός δεν φτάνει για να σώσει το (εξωτερικό) έλλειμμα

17:40

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά μέσω των συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες

17:28

Χρηματιστήριο: Βλέπει ξανά τις 1.500 μονάδες με δυνατές τράπεζες

17:20

Σημαντική δικαστική απόφαση για αφαίρεση γονικής μέριμνας 7χρονου από τη μητέρα του

17:08

Ισραήλ: Απόπειρα επίθεσης με μαχαίρι από ένα Καναδό υπήκοο σε ισραηλινή πόλη

16:59

Ανδρουλάκης: Η Τουρκία παραμένει αμετανόητη, συνεχίζει να υπονομεύει το διεθνές δίκαιο

16:52

Προσπάθεια για τεχνολογικό rebound στην Wall Street

16:50

Πράσινα τιμολόγια: 17% χαμηλότερα από τα τιμολόγια του 2023 – Στα 13 λεπτά ανά kWh η χρέωση στο 7μηνο

16:42

Εθνικές δράσεις για τον Καρκίνο: Οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι μέχρι το 2027

16:41

Απόδραση στην Εύβοια: 5 παραλίες με απόκοσμα νερά

16:29

Ανάκληση παρτίδας πυρηνέλαιου από τον ΕΦΕΤ