Στα ύψη και πάνω από αυτά
Δεν πρόλαβε να ανοίξει η έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς και υπερκαλύφθηκε, ενώ το Ταμείο αμέσως ανακοίνωσε πως προχωράει στη διάθεση όλου του πακέτου του 27%. Όχι πως δεν το περιμέναμε... Τώρα εκείνο που αναμένεται είναι να δούμε σε ποιο σημείο της κλίμακας θα κλείσει η έκδοση. Η σοβαρή υποψία που έχουμε όλοι είναι πως τα πάντα είναι υπολογισμένα στον πόντο και έτσι η υπερκάλυψη που θα είναι μεγάλη θα οδηγήσει και στα υψηλότερα επίπεδα της κλίμακας από απόψεως τιμής.
Σημαντικά έσοδα
Μπορεί το μέρισμα που διένειμε η ΤτΕ να μην είναι μεγάλο αλλά το Δημόσιο επωφελήθηκε από τα υψηλά επιτόκια και έτσι τα έσοδά του παρέμειναν υψηλά. Μέρισμα λοιπόν 0,6720 ευρώ ανά μετοχή αναμένεται να διανείμει στους μετόχους της η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρήση 2023. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει λάβει από την Τράπεζα της Ελλάδος έσοδα 635,8 εκατ. ευρώ από τόκους, μέσω των καταθέσεών του που εκτοκίζονται με το υψηλότερο επιτρεπτό από την ΕΚΤ επιτόκιο. Σημειωτέον δε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες στην ΕΕ έγραψαν τεράστιες ζημίες την περσινή χρονιά από τις αγορές ομολόγων που πραγματοποίησαν κατά τη φάση της ποσοτικής χαλάρωσης και τη μετέπειτα άνοδο των επιτοκίων.
Πάγωμα επιτοκίων από τις τράπεζες
Όχι πως έχει καμία σημασία αλλά το επιτοκιακό περιθώριο παραμένει σε μεγάλα ύψη όχι γιατί ενισχύονται τα επιτόκια δανεισμού αλλά γιατί δεν ενισχύονται τα επιτόκια καταθέσεων. Και μιας και είπαμε για δανεισμό σχεδόν όλες οι τράπεζες θα ανακοινώσουν συνέχεια στο πάγωμα των επιτοκίων που αφορούν τα στεγαστικά δάνεια των συνεπών δανειοληπτών.
Ρουσφέτι στους servicers
Παρεμπιπτόντως έχω την αίσθηση ότι έγινε ρουσφέτι στους servicers μέσω του νόμου Φλωρίδη καθώς δεν υποχρεούνται πλέον στα δικαστήρια να καταθέτουν τις συμβάσεις μεταβίβασης χαρτοφυλακίων εν συνόλω αλλά περίληψη αυτών. Και είναι ρουσφέτι γιατί από τις συμβάσεις έβγαιναν «λαγοί» και χάνονταν υποθέσεις.
Μας μπέρδεψαν
Στην Entersoft η αγορά πανηγύρισε την εξαγορά από την Softone αλλά εγώ ομολογώ ότι με μπέρδεψαν λιγάκι οι ανακοινώσεις. Και θυμήθηκα την προηγούμενη ανακοίνωση στις 27 Φεβρουαρίου όπου οι βασικοί μέτοχοι ενημέρωσαν πως δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία και μετά από μια εβδομάδα προέκυψε συμφωνία. Ταυτόχρονα δεν μπόρεσα να καταλάβω τι ακριβώς είναι αυτή η συμφωνία και τι αιρέσεις μπορεί να περιλαμβάνει. Υποθέτω ότι θα υπάρξουν ερωτήματα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αν και δεν είμαι και σίγουρος.
Δεν πρέπει να ερωτηθούν;
Ο συμπληρωματικός φόρος για τις πολυεθνικές ώστε ο ελάχιστος συντελεστής να είναι 15% φαίνεται ότι αφορά και εισηγμένες εταιρείες. Και θα είχε ενδιαφέρον να ερωτηθούν όσες έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 750 εκατ. ευρώ προκειμένου οι επενδυτές να πληροφορηθούν αν τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη θα επηρεαστούν από τη νέα νομοθεσία. Για παράδειγμα έχω απορίες για όσους έχουν σημαντικά έσοδα από Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο.
Εθνική υπόθεση τα υπεράκτια αιολικά
Σε συζητήσεις με την τοπική κοινωνία της βορειοανατολικής Κρήτης βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να περιορισθεί το μέγεθος της υποψήφιας περιοχής για την εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου και έτσι να αντιμετωπισθεί το θέμα της οπτικής όχλησης. Αυτό επισήμανε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Φραγκίσκο Παρασύρη.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκε μια φωτορεαλιστική απεικόνιση των εγκατεστημένων ανεμογεννητριών, από την οποία προκύπτει ότι δεν είναι ορατές ούτε από τη Σπιναλόγκα ούτε από την πλευρά του κόλπου της Ελούντας όπου υπάρχουν οικονομικές δραστηριότητες. Συμπλήρωσε ότι στο 95% των υποψήφιων περιοχών δεν υπήρξαν θέματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με εξαίρεση 2-3 σημεία, κυρίως στην Ελούντα. «Τα υπεράκτια είναι εθνική υπόθεση, γιατί η Ελλάδα έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Αν. Μεσόγειο – πιθανότατα μάλιστα σε όλη τη Μεσόγειο. Οι επενδύσεις αναζητούμε να γίνουν εκεί όπου είναι το καλύτερο αιολικά δυναμικό», πρόσθεσε.
H Alter Ego και η Ελευθεροτυπία
Ένας ακόμη ιστορικός τίτλος εφημερίδας προστίθεται στο «χαρτοφυλάκιο» του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο λόγος για τα σήματα «Ελευθεροτυπία», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και τον ιστότοπο «www.enet.gr» που όπως φαίνεται κατοχυρώθηκαν κατά χθεσινό διαγωνισμό στην Alter Ego Media. Να δούμε τι σχεδιάζει ο όμιλος, ο οποίος μάλιστα έβαλε βαθιά το χέρι στη τσέπη, αν αναλογιστούμε πως το τίμημα έφθασε κατά τις πληροφορίες τα 8,1 εκατ. ευρώ όταν η πρώτη τιμή προσφοράς ήταν κάτι τις παραπάνω από 378 χιλιάδες ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.