Η ΕΚΤ έκανε την κίνηση, θα γίνουν άραγε 1 ή 2 ακόμη φέτος;
Μία πολύ... τραπεζική ημέρα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τη χθεσινή από κάθε άποψη. Κατ' αρχάς, επιτέλους, η ΕΚΤ έλαβε απόφαση, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2022, να μειώσει τα επιτόκια. Είναι να μην το γιορτάσει κανείς αυτό; Βέβαια πρέπει να δούμε και τη συνέχεια γιατί η πρόβλεψη Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό «τσίμπησε» στο 2,2% το 2025 κάτι που - αν δεν ανατραπεί - όχι μόνο βάσει ταφόπλακα στην προοπτική νέας μείωσης 0,25 μονάδων τον Ιούλιο αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε μόνο 2 (αντί για 3) κινήσεις μείωσης συνολικά μέσα στο 2024...
Πού θα μειωθούν τα επιτόκια
Και όσοι έχετε στεγαστικά μην αναμένετε μείωση της δόσης για αρκετό καιρό ακόμη. Διότι το στεγαστικό σας έχει παγώσει για πάνω από ένα χρόνο με euribor 2,9% οταν αυτή τη στιγμή το euribor είναι υψηλότερο. Όμως στα επιχειρηματικά και λοιπά δάνεια η μείωση σταδιακά θα αποτελέσει γεγονός. Ελπίζουμε η ΕΚΤ να έχει καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού (και όχι μόνο) και να συνεχίσει. Άλλωστε και οι τράπεζες αυτό που επιθυμούν είναι να δίνουν δάνεια και να προοδεύει η οικονομία. Με τα επιτόκια στο Θεό, η πιστωτική επέκταση μάλλον δεν μπορεί να δει καλές μέρες.
Και εγένετο μέρισμα
Όσο για τα μερίσματα έγινε αυτό που αναμενόταν να γίνει. Οι τράπεζες τα κατάφεραν και ο SSM ενέδωσε. Αυτό ήταν και το καύσιμο της χθεσινής χρηματιστηριακής ανόδου.
Τι ρωτούσαν οι ξένοι
Στο roadshow της Goldman Sachs στη Μαδρίτη, τα μερίσματα των προσεχών ετών ήταν σημαντικό θέμα συζήτησης μαζί όμως και σε αντιδιαστολή με το DTC. Γιατί όπως και να το κάνουμε με τον αναβαλλόμενο φόρο το ξεμπέρδεμα δεν είναι εύκολο και σίγουρα θα αποδειχθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου χρονοβόρο.
Φτάνει μια εισαγωγή;
Τελικά βρέθηκε μια εταιρεία για να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο που δεν ήταν υποχρεωτικό εκ του νόμου να μπει, όπως οι ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για την Korinthian Foods, η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία εισαγωγής και της οποίας τα μεγέθη έχουν ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι είναι σχεδόν αδάνειστη. Φτάνει αυτό; Προφανώς όχι όταν ήδη μετράμε ουκ ολίγες εξόδους με τελευταίες αυτές του κλάδου πληροφορικής.
Με τι ασχολούνται;
Παρεμπιπτόντως εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για έλλειψη ανθρωπίνων πόρων αλλά την ίδια στιγμή ασχολούνται με τον εσωτερικό έλεγχο της Dur, του Λιβάνη και του Βαρβαρέσου που είτε θεωρούνται εισηγμένες είτε όχι δεν έχει πια καμία σημασία για τους επενδυτές. Βέβαια αυτά μπορεί και να υποθέσει κάποιος ότι γίνονται για να πέσει στάχτη στα μάτια της αγοράς ότι γίνεται έλεγχος. Παιδιά μην σκοτώνεστε με ανούσια πράγματα. Υπάρχουν σοβαρότερα που είτε δεν τα βλέπετε είτε κάνετε ότι δεν τα βλέπετε. Ποντάρω στο δεύτερο.
Τι άλλαξε;
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της Ιατρικό Αθηνών ότι η διοίκηση της προτίθεται να προτείνει τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2023 στην επικείμενη Γενική Συνέλευση. Μόνο που την 1η Απριλίου είχε ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να διανείμει μέρισμα. Τι άλλαξε άραγε;
Η Τέρνα Ενεργειακή και τα οφέλη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, χθες στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, και ο τίτλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Προφανώς, αφενός η αγορά «διψάει» για ένα deal, έχοντας κατά νου ότι σε αυτό το μέτωπο υπάρχει «μαγιά», αφετέρου, όλο και επανέρχονται τα σενάρια ότι η πολυαναμενόμενη συμφωνία πώλησης είναι προ των πυλών. Βέβαια, η πλευρά Περιστέρη και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι αυτή που θα «δώσει το σήμα» και όχι οι traders. Πάντως, αν γίνει το deal, οφέλη θα υπάρχουν για τη «μαμά» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τόσο σε επίπεδο απομόχλευσης (πάνω από 800 εκατ. τα δάνεια που αφορούν στην Ενεργειακή) όσο και σε επίπεδο εσόδων που θα «μετρηθούν» σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ.
Το stock split της ΕΚΤΕΡ
Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης της προσεχούς τακτικής Γενικής Συνέλευσης της κατασκευαστικής ΕΚΤΕΡ, που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου, είναι και ένα… ας το πούμε «μετοχικό». Ποιο εννοούμε; Τη διάσπαση του συνόλου των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας (stock split) χωρίς μεταβολή του μετοχικού κεφαλαίου, με αναλογία δύο (2) νέες σε αντικατάσταση μίας (1) παλαιάς μετοχής, μέσω ταυτόχρονης μείωσης της ονομαστικής αξίας εκάστης νέας μετοχής από 0,52 ευρώ σε 0,26 ευρώ. Για την ιστορία, η μετοχή έχει κάνει «μια κοιλιά», υποχωρώντας από τα 4,55 προς τα 4 ευρώ και χαμηλότερα, πλην όμως, πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στο 1,75 ευρώ και προ 3ετίας κάτω από το 1 ευρώ. Όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, προχωρά και το τουριστικό project στην Πάρο, με τις όποιες αλλαγές, όπως και η διεργασία για την «άνοδο» στους ισχυρούς. Αλλά να δούμε τι θα «βγει» τελικά από αυτά
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.