INSIDE OUT

Όρθιος στο Ευρωκοινοβούλιο - Απουσία Καϊλή χωρίς νόημα - Παπαδημούλειες συμμαχίες κι επιτυχίες

14-09-2022 | 07:36
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όρθιος στο Ευρωκοινοβούλιο - Απουσία Καϊλή χωρίς νόημα - Παπαδημούλειες συμμαχίες κι επιτυχίες

Υψηλές για την εποχή οι θερμοκρασίες. Ευτυχώς μεγαλώνουν οι νύχτες και αποκαθίσταται η ομαλότητα στο Μαντείο. Η μακρά και δύσκολη προεκλογική περίοδος βρίσκει τον στο-κέντρο-του-κυκλώνα, Νίκο Ανδρουλάκη λαβωμένο μετά από τον αναπάντεχο τραυματισμό σε αγώνα μπάσκετ στο Ζάππειο, στο πλαίσιο του εορτασμού της 3ης του Σεπτέμβρη. Η ατυχία του Προέδρου Νίκου είναι πολύ μεγάλη γιατί ο χιαστός θέλει προσοχή. Ο ίδιος το έχει καταλάβει, γι’ αυτό και ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες των γιατρών. Η μετακίνηση με καροτσάκι, αναγκαστική στους ατέλειωτους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου προχθές- το σθένος του Προέδρου αξιοθαύμαστο, αφού κατάφερε να σταθεί όρθιος και να μιλήσει για το θέμα των επισυνδέσεων.

Απουσία Εύας

Ο Πρόεδρος μίλησε απουσία Καϊλή, έτσι έχασε ένα θερμό χειροκρότημα από την συνάδελφό του. Η απουσία δεν ήταν τυχαία. Την ίδια ώρα, η Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, μετείχε στην κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία εκλογής του νέου Γενικού Γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου. Ανοίγω παρένθεση και σημειώνω πως πρόκειται για μια από τις καλύτερες δουλειές της ευρω-γραφειοκρατίας, για την οποία πέφτουν κορμιά. Η περιζήτητη θέση παρεμπιπτόντως, δεν έχει ορισμένη θητεία. Ο προηγούμενος ΓΓ , ο Γερμανός Klaus Welle την απόλαυσε επί 13 συναπτά έτη, μέχρι που βαρέθηκε και αποφάσισε να αποσυρθεί.

Γραμματέας απ’ τον Νότο

Μετά από διαδικασία που κράτησε περίπου τρεις ώρες, νέος Γραμματέας , μεταξύ 4 υποψηφίων (μόνο) από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αναδείχθηκε ο Ιταλός Alessandro Chiocchetti. Τουλάχιστον από τους τέσσερις του ΕΛΚ, βγήκε ο μεσογειακός.

8.000 υπάλληλοι

Την ωραιότερη περιγραφή για το θέμα έχει το Politico που ψιλοθάβει τον Ιταλό, γιατί υπήρξε επικεφαλής του γραφείου της Μετσόλα, οπότε ο υπαινιγμός είναι ότι εδώ υπήρξαν σχεδιασμοί και παρεμβάσεις. Κάτι μας είπε το έγκυρο Politico. Σε μια Eυρωπαϊκή Ένωση όπου τα μαγειρέματα, οι πιέσεις, και το παρασκήνιο κάνει ακόμα και το Παλάτι (όπου υπάρχουν ακόμα Παλάτια), να ωχριά, η είδηση ότι καθένας προωθεί τον δικό του δεν αποτελεί θέμα. Είναι μια ευρωπαϊκή κανονικότητα. Τέλοσπάντων, με τους ψήφους της Καϊλή και της Ιταλίδας σοσιαλδημοκράτισσας Pina Picierno, θριάμβευσε ο Chiocchetti. Καλείται τώρα να διαχειριστεί μια ωραία δουλειά που έχει μπάτζετ 2 δισ. ευρώ και προσωπικό 8.000 υπαλλήλους.

Αριστερές ίντριγκες

Ίντριγκες όμως δεν κάνουν μόνο οι σοσιαλιστές και οι δεξιοί. Κάνουν ΚΑΙ οι αριστεροί. Τί νομίζατε αθώα μου στρουμφάκια; Χάρις το στρατηγικό νου και τις επαφές του Δημήτρη Παπαδημούλη, η Αριστερά κατάφερε να κερδίσει για πρώτη φορά μια νέα Γραμματεία στο Ευρωκοινοβούλιο: την Directorate-General for Parliamentary Democracy Partnerships. Τί σημαίνει ακριβώς αυτό, μένει ν’ αποδειχθεί.

Ο στόχος επετεύχθη μετά από μια (ανίερη?) συμμαχία με το καταραμένο ΕΛΚ, κι έναν αριστοτεχνικό σχεδιασμό δια της αγαπημένης στην Αριστερά, αποχής. Καθόλου άσχημo για Παπαδημούλης legacy.

Όρμπαν ο Β’

Αποχαιρετώντας το ωραίο Στρασβούργο επιστρέφω στην κάπως βαρετή Αθήνα και το δικό της κοινοβούλιο για να εμπλουτίσω την συλλογή μου από προσωνύμια του Κυριάκου Μητσοτάκη από στελέχη της αντιπολίτευσης. Έτσι λοιπόν μετά το «Πούτιν και Ερντογάν» (κατά Ανδρουλάκη), το δικτάτορας (κατά Αλέξη) και το «ελέω θεού Μονάρχης» (Αχτσιόγλου), προσθέτω και το Όρμπαν ο Β’ στα προσωνύμια του Πρωθυπουργού. «Νονός» ο Χρήστος Σπίρτζης χθες στην Βουλή.

Εκκλήσεις ή Προειδοποιήσεις;

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έμεινε μόνο εκεί. Επιχείρησε να μεταφέρει μ’ έναν περίεργο είν’ η αλήθεια τρόπο, ευθύνη στους βουλευτές της ΝΔ γιατί «ανέχονται αυτή την κατάσταση». Πιστεύω ότι θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις το επόμενο διάστημα και να πει καθαρά τι εννοεί όταν κατηγορεί τους γαλάζιους ότι «είναι υπόλογοι κι αυτοί» και, ότι αυτό δεν είναι ανεκτό. Μια πρόχειρη σκέψη είναι πχ πρόσκληση να ρίξουν οι βουλευτές της ΝΔ τον Πρόεδρο του κόμματος. Αλλά μπα.

Tέτοιες ίντριγκες μόνο στις Βρυξέλλες. Παραθέτω αυτούσιο Σπίρτζη προς εξαγωγή συμπερασμάτων:

Είστε υπόλογοι

«Σας έχουν πάρει όλοι στην Ευρώπη χαμπάρι ότι ο Μητσοτάκης ο Β' είναι και ο Όρμπαν ο Β', επειδή εμείς δεν θα παίξουμε με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς συμβάσεις, κάνουμε μία τελευταία έκκληση στους βουλευτές της ΝΔ. Διότι μέχρι τώρα η ευθύνη ήταν Μητσοτάκης ο Β. Από εδώ και πέρα στην παράταξη που ήθελε να απενοχοποιηθεί για τα ιστορικά λάθη και τις μαύρες σελίδες της ιστορίας που υπήρχαν πριν τη μεταπολίτευση, αν συνεχίσετε να ανέχεστε αυτήν την κατάσταση, είστε υπόλογοι και εσείς και συνεχίζετε την ιστορική ευθύνη της παράταξης σας για τις γκρίζες σελίδες της ελληνικής ιστορίας και σήμερα. Αλλά αυτό δεν είναι ανεκτό».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:23

Πέτσας για Attica Bank – Παγκρήτια: Επωφελής η σύμβαση για την οικονομία

14:19

Η Ελ. Βόζεμπεργκ πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Σε ποια εξελέγη ο Φ. Μπελέρης

14:18

Στο Mega το UEFA Champions League για τρία ακόμα χρόνια

14:05

General Motors: Η αναβάθμιση του guidance φέρνει ράλι 5% για την μετοχή

14:03

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

14:01

Μάθε παιδί μου, Οικονομικά!

13:52

Εθνική Τράπεζα: Την 1η Αυγούστου τα αποτελέσματα β' τριμήνου

13:49

Έναρξη διαπραγμάτευσης μετοχών της Softweb στην Εναλλακτική Αγορά του XA

13:48

Αυξάνει στα 30 ευρώ την τιμή στόχο για Motor Oil η Eurobank Equities

13:45

Επ. Ανταγωνισμού: H Ενδιάμεση Έκθεση για την έρευνα στη Διαχείριση Αποβλήτων και Ανακύκλωσης - Έναρξη δημόσιας διαβούλευσης

13:42

Γερμανία: Στα χαμηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών οι Πράσινοι

13:32

Επενδύοντας στην επιχειρησιακή συνέχεια και την κυβερνοασφάλεια ως προϋποθέσεις ανάπτυξης

13:18

Λιανεμπόριο: Αύξηση 3,1% του τζίρου τον Μάιο - Πτώση 3,3% σε σχέση με το Απρίλιο

13:15

Βρετανία: «Εθνική έκτακτη ανάγκη» συνιστά η βία κατά των γυναικών

12:55

Πανελλαδικές 2024: Προβλέψεις για τις βάσεις εισαγωγής - Σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος και πτώση

12:52

Ιταλία: Κλειστό το αεροδρόμιο της Κατάνιας λόγω ηφαιστειακής τέφρας από την Αίτνα

12:45

Τσάπαλος: Απομένουν να υποβληθούν ακόμα 880.000 φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 26 Ιουλίου

12:42

ΔΥΠΑ: Στις 2.000 αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

12:33

Έπεσε κάτω από το όριο του 5% το ποσοστό της Berkshire στην BYD

12:28

Απειλείται το ράλι των αγορών; Τι απαντά η Deutsche Bank

12:14

Sunlight Group: Υποστηρίζει το πρόγραμμα “Future λeaders” για μαθητές Λυκείου στη Θράκη

12:06

Αντιμέτωπη με τα απόνερα του μπλακ άουτ η CrowdStrike - Συνεχίζεται η «βουτιά» της μετοχής

12:02

Bosch: Αποκτά τα περιουσιακά στοιχεία της JCI έναντι 8 δισ. δολαρίων

11:58

Νέες μη αναστρέψιμες παθήσεις – Τέλος στην επαναξιολόγηση από το ΚΕΠΑ

11:48

Καραβίας: Ιστορική στιγμή η επιστροφή στο μέρισμα – Ισχυρές οι προοπτικές της Eurobank, πήρε ήδη επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's

11:45

Νετανιάχου: Μια συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα είναι κοντά

11:30

Μπανγκλαντές: Πάνω από 2.500 συλλήψεις, τουλάχιστον 174 νεκροί

11:30

Ethereum: «Πράσινο φως» για έναρξη διαπραγμάτευσης σε τρία χρηματιστήρια

11:24

Κικίλιας για το Μάτι: Δόγμα μας η μάχη για την προστασία της ζωής των ανθρώπων

11:23

Κάλυψη των διυλιστηρίων ξεκινά η Morgan Stanley - Οι τιμές στόχοι