INSIDE OUT

Η Πόπη της Αυγής - Ο Νάσος φεύγει, η Πόπη έρχεται - Ποιοι απ’ τον Συριζα χειροκρότησαν Πόπη και ποιοι όχι - Η Πόπη στην χώρα του Πασοκ

29-12-2022 | 07:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Πόπη της Αυγής - Ο Νάσος φεύγει, η Πόπη έρχεται - Ποιοι απ’ τον Συριζα χειροκρότησαν Πόπη και ποιοι όχι - Η Πόπη στην χώρα του Πασοκ

Η είδηση έπεσε βαριά, μεσούσης της νωχελικής χριστουγεννιάτικης περιόδου και του χαλαρού προεκλογικού κλίματος ελέω εορτών. Η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του Συριζα- ΠΣ. Ωωω αυτά είναι νέα! Ανέτρεξα αμέσως στον ιστότοπο της Αυγής για να μάθω λεπτομέρειες.

«Από τη νέα χρονιά εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα είναι η Πόπη Τσαπανίδου. Την καλωσορίζω και την ευχαριστώ που αποδέχτηκε την πρότασή μας.

Η Πόπη, εξαιρετική δημοσιογράφος, σύγχρονη γυναίκα και μητέρα, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στον κοινό μας αγώνα».

Με τα λόγια αυτά ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε ευγενικά την κ. Τσαπανίδου η οποία χθες παραιτήθηκε από την θέση παρουσίασης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Open.

Όμως, wait, κάτι δεν πάει καλά.

Η φωτογραφία της Αυγής δεν είναι ολόκληρη. Στην άλλη κομψή κόκκινη πολυθρόνα, με τα πόδια σταυρωμένα αμήχανα και τον κορμό μπροστά, σε στάση που προδίδει αν μη τι άλλο ένταση, κάθεται ο Νάσος.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ένας κύκλος έκλεισε».

Ο πολιτικός χώρος του Νάσου

Ότι το κουστούμι του εκπροσώπου τύπου έπεφτε στενό στον Ηλιόπουλο, ήταν φανερό εδώ και καιρό. Κάπως άκαμπτος, κάπως αγέλαστος, κάπως σφιχτά ιδεολογικός, και κατά βάσιν έντονα αντιεπικοινωνιακός, έμοιαζε να μην βλέπει την ώρα να απεμπλακεί από τον εφιάλτη, για να δουλέψει περισσότερο την Α’ Αθήνας στην οποία θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Άλλωστε την καρέκλα αυτή δεν την διεκδίκησε ποτέ. Του ήρθε από μόνη της, τις εποχές που ήταν στο πικ του το Casa de Papel. Ο Νάσος, αξιοπρεπής και σεμνός έδωσε το στίγμα της προσπάθειάς τους με την εξής φράση: «Νιώθω χαρούμενος γιατί προσπάθησα να υπηρετήσω το συλλογικό μας σχέδιο με τον σεβασμό και την ευθύνη που έχει να εκπροσωπείς τον πολιτικό σου χώρο».

Ο χώρος της Πόπης

Την ίδια στιγμή, η λαμπερή διάδοχος, έδωσε το δικό της στίγμα στο ρόλο του εκπροσώπου τύπου του Συριζα-ΠΣ: «Στην πραγματικότητα δηλαδή, πάλι τα νέα θα σας λέω. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε, αλλά θα σας εξηγώ τα νέα ενός πολιτικού κόμματος με του οποίου τις απόψεις ταυτίζομαι».

Οι διαφορές στην αντίληψη είναι διακριτές.

Ζεστή υποδοχή

Την έλευση της Πόπης στον Συριζα-ΠΣ χειροκρότησαν με ενθουσιασμό δύο στελέχη του κόμματος που έχουν ένα τουλάχιστον κοινό σημείο. Η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς.

Και οι δύο έκαναν σχετικές αναρτήσεις καλωσορίζοντας την Τσαπανίδου , στο γοητευτικό πρόσωπο της οποίας βλέπουν τη νέα εικόνα του κόμματος. Ελκυστική, τηλεοπτική, συμπαθής, με λίγα λόγια «κανονική». Δεν είναι τυχαίο πως και ο Νίκος και η Ρένα θεωρούνται στελέχη που πιστεύουν στο ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα του κόμματος, ενώ δεν τρόμαξαν ποτέ από το pasokofication. Άλλωστε ο Συριζα είναι το Πασοκ στην θέση του Πασοκ. Όχι;

Αιχμές

Φυσικά δεν την βλέπουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Από τους πρώτους που αναφέρθηκαν με θάρρος, ήταν η πρώην βουλευτής Συριζα Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη.

«Δεν ξέρω τι ενοχλεί περισσότερο τελικά. Η επαγγελματοποίηση της πολιτικής που υποκύπτει στο «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»; Η εργαλειοποίηση της δημοσιογραφίας; Ή τα κριτήρια με βάση τα οποία επελέγη η νέα εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ; Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο το στερεοτυπικό «μητέρα και γυναίκα» ως «προαπαιτούμενο» αλλά πρώτιστα το γεγονός ότι προτάχθηκε η λάμψη του τηλεαστέρα και όχι η ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση ενός μέλους του κόμματος. Άραγε κανείς/μία δεν κρίθηκε άξιος-α από τα 185000 μέλη να εκπροσωπήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Κανείς-μία σύντροφος-ισσα δεν κρίθηκε ικανός-η να αρθρώσει λόγο δομημένο, στέρεο και ευθύβολο απέναντι στην κυβέρνηση; Με ενοχλεί όμως εξίσου εδώ και πολύ καιρό η άκριτη αποδοχή και οι ιαχές θριάμβου, τα χειροκροτήματα και οι ζητωκραυγές για κάθε, μα κάθε επιλογή της ηγεσίας. Ο σεβασμός και η εκτίμηση προς την ηγεσία δεν εκφράζεται με παλαμάκια, η κριτική δεν είναι «νερό στον μύλο» της κυβέρνησης και τα μέλη δεν είναι αμέτοχοι παρατηρητές. Η αλφαβήτα μας που κοντεύουμε να ξεχάσουμε. Κρίμα..»

Τα video μένουν

Εν τω μεταξύ, τί το’ θελε και η ίδια η Πόπη να δίνει συνεντεύξεις; Θα έπρεπε να δεχτεί ν’ απαντάει μόνο σε ερωτήσεις του τύπου «μελομακάρονα ή κουραμπιές», «αρνί ή κατσίκι» και μέχρις εδώ. Γιατί ν’ απαντήσει σε ερώτηση πως θα έβλεπε τον εαυτό της στην πολιτική, και να πει αυτά;

«Αν εγώ κατέβω με ένα κόμμα, θα είναι σαν να λέω στον κόσμο ότι ξέρεις τόσο καιρό τι έκανα; Σου περνούσα αυτό που εγώ ήθελα και πίστευα, εσύ νόμιζες ότι στο έδινα αντικειμενικά, αλλά εγώ στην πραγματικότητα άνοιγα τον δρόμο για να μπορέσω να το εξαργυρώσω αυτό κάποια στιγμή.»

Πασοκικά πυρά

Προβλέπω πάντως ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι αντιπαραθέσεις της νέας εκπροσώπου Τύπου του Συριζα με στελέχη του Πασοκ-Κιναλ. Σταχυολογώ πρόχειρα μερικές φράσεις από την γεμάτη οργή αντίδραση του Στέφανου Παραστατίδη για την Πόπη:

- «η κα Τσαπανίδου ήταν εκ των ιερειών του αντιμνημονίου»

- «Παραθέτω απόσπασμα συνέντευξης, στο οποίο η κα Τσαπανίδου ρωτάει τον κο Παπακωνσταντίνου για το αν ο Παπανδρέου αγαπάει την Ελλάδα!»

-«Η κα Τσαπανίδου έρχεται να συμπληρώσει μία μαύρη λίστα επιβράβευσης ανθρώπων που έχουν μικρή ή μεγάλη ευθύνη για όσα συνέβησαν και βεβαίως για το τοξικό κλίμα που επιδείνωσε και επιβράδυνε την έξοδό μας από την κρίση»

-«Σήμερα, βλέπουμε την κα Τσαπανίδου των 280.000 ευρώ (απολαβές) από την ΕΡΤ πριν τη χρεοκοπία της χώρας, όπως και άλλα αντίστοιχα υπέρογκα ποσά που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, να αναλαμβάνει εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία χώρα που παρέμεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι εξαιτίας της δικής της δημοσιογραφίας»

Προβλέπω να γίνεται της Πόπης

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

ΕΣΗΕΑ κατά Έλενας Ακρίτα: Προσβλητική η ανάρτησή σας

23:30

ΟΗΕ: Η ανθρωπότητα θύμα μιας «επιδημίας ακραίας ζέστης»

23:28

Eθνική Τράπεζα: Στις 2 Αυγούστου η καταβολή του μερίσματος

23:16

Wall Street: Τρίτη ημέρα απωλειών για τον Nasdaq - «Βουτιά» 18% για την Ford

23:00

Στυλιανίδης: Μηδενική ανοχή σε θέματα ασφαλείας των εργαζομένων στη ναυτιλία

22:54

Κλήρωση Τζόκερ: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

22:21

Πετρέλαιο: Ενισχύθηκε μετά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ

22:02

Στον Λευκό Οίκο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

21:52

Μοτοδυναμική: Αύξηση 12% στον κύκλο εργασιών το α' εξάμηνο, πτώση κερδών

21:45

Χρυσός: Σε χαμηλό άνω των 2 εβδομάδων λόγω profit taking

21:27

Μίνι παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

21:24

Attica Bank-Παγκρήτια: Με ψήφους από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε από τη Βουλή η συγχώνευση

21:12

Πόσο στοιχίζουν τα «μπάνια του λαού» στη Γερμανία;

20:44

Πυροσβεστική: 24 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Τζιά

20:29

Καταδίκασαν το περιστατικό Πολάκη όλα τα κόμματα: «Ντροπιαστικό και απαράδεκτο»

20:07

Κασσελάκης: Ιστορική παραποίηση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

20:04

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε περιοχές των περιφερειών Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

19:58

Πολάκης: Ήμουν, είμαι και παραμένω ΣΥΡΙΖΑ - Θα το ξαναέκανα

19:54

Τουρκία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Αναφορές σε Κύπρο, Αιγαίο και Μεσόγειο

19:52

Meta: Αντιμέτωπη με πρόστιμο «μαμούθ» 13,4 δισ. από την Ε.Ε. για το Marketplace

19:46

Γαλλία: Ανοίγει η αυλαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Προσπαθεί να κλείσει την πόρτα στα μνημόνια

19:38

Πιερρακάκης για ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής: Το μέλλον τώρα ξεκινά να ανοίγεται μπροστά σας

19:34

Ε. Μυτιληναίος: «Yπεραντίδραση» ο φόρος στο φυσικό αέριο

19:20

Τραμπ: Καταδικάζει τη «βάναυση» στάση των Δημοκρατικών απέναντι στον Μπάιντεν

19:20

Unilever: Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η νέα οργανωτική δομή για τη χώρα μας

19:10

Το tech sell-off εξαπλώθηκε και στις ευρωαγορές - Άνοδος 6% της Unilever

18:52

Παρίσι 2024: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων - Μέσα και ο Αντετοκούμπο

18:42

Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Σχεδόν τριπλάσιος ο χρόνος επίλυσης αστικών υποθέσεων σε σχέση με την ΕΕ

18:41

Εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης - Πώς αντέδρασε

18:31

Η ΕΥΔΑΠ ξεκινά μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού του αποχετευτικού δικτύου