«Έδωσα μια υπόσχεση ζωής πιστεύοντας πως η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι», έλεγε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που αφιέρωσε τη ζωή της στα παιδιά.
Τιμημένη για το ανθρωπιστικό της έργο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με τον τίτλο της πρέσβειρας καλής θέλησης, εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια συνέδεσε το όνομά της με δομές υγείας. Όπως η μοναδική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για παιδιά στην Ελλάδα, η πρώτη Ογκολογική Μονάδα για παιδιά, ο Ξενώνας της «Ελπίδας»…
«Έφυγε» χθες από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών και ο πολιτικός κόσμος είχε μόνο καλά λόγια να πει.
Οι πατριώτες της φακής
Σήμερα, ψηφίζουν στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων – αλλά χθες παίχτηκαν τα καλά τρολαρίσματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε τον «Greek Solution» Κυριάκο Βελόπουλο, λέγοντας: «Για εσάς τώρα, τι να πω, τι να σχολιάσω, δεν έχω κάτι να πω, την ίδια ρύθμιση την είχατε ψηφίσει πέρσι. Την ίδια...» για να ξεσπάσει στη συνέχεια: «Αρκετά με την υποκρισία σας, νισάφι πια, αρκετά πια με τους πατριώτες της φακής». Για την «Ελληνική Λύση», η απλή λύση είναι σύνθεση, παίζει ρόλο το τάιμινγκ και σε κάθε περίπτωση ισχύει το γνωστό «δεν είναι αυτό που νομίζεις».
Τι ήθελε, όμως, ο πρωθυπουργός να πει καλά λόγια για τη Ζωή; Άρχισαν να λένε για φλερτ Μητσοτάκη – Κωνσταντοπούλου. Έλεος, μια καλή κουβέντα είπε ο άνθρωπος. Δεν ήρθε τόσο κοντά όσο ο Άδωνις Γεωργιάδης που από ορκισμένος εχθρός έφτασε να αποθεώνει τον «πρωτοπόρο» Καρανίκα.
Το σύνθημα, το φαβορί και η δημοσκόπηση
Με αέρα στα πανιά της μετά την πρώτη δημοσκόπηση που την εμφανίζει ως το μεγάλο φαβορί στην κούρσα για τη διαδοχή στον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου ξεκινά αύριο περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα. «Μαζί φτιάχνουμε το μέλλον» είναι το σύνθημά της
Στο γκάλοπ της Metron Analysis, την Έφη Αχτσιόγλου επιλέγει για πρόεδρο το 62% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 57% όσων θα πάνε σίγουρα ή πιθανόν να ψηφίσουν.
Στη δεύτερη θέση έρχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που επιλέγει το 15% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 14% όσων πιθανώς ή σίγουρα δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν.
Στην τρίτη θέση ο Νίκος Παππάς που συγκεντρώνει το 11% των ψηφοφόρων του κόμματος και το 12% όσων πιθανώς ή σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.
Στην τέταρτη θέση ο Στέφανος Τζουμάκας με μονοψήφια ποσοστά (4% και 9% αντίστοιχα).
Πληροφορίες, που φέρουν υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της Κουμουνδούρου να απαξιώνουν - κατά περίπτωση – τη δημοσκόπηση, ελέγχονται ως ανακριβείς. Πρώτο δείγμα ότι κάτι πάει να αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ρουσφέτι» η ψήφος σε Τασούλα;
Με το χωροταξικό, ως γνωστόν, η χώρα δεν θα πάει καλά – είναι συχνά μετεξεταστέα. Αλλά με το χωροταξικό που προέκυψε στη Βουλή, το θέμα πήγε αλλού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ζήτημα για τις θέσεις που κάθονται στη Βουλή οι «Σπαρτιάτες» τόσο δημόσια, όσο και με τον πλέον επίσημο τρόπο, με επιστολή στον Κωνσταντίνο Τασούλα προ 20ημέρου. Λύση ακόμη δεν έχει δοθεί, εξ ου και ο Σωκράτης Φάμελλος το επανέφερε.
Τι ήθελε, όμως, να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε Τασούλα για πρόεδρο της Βουλής, αλλά ακόμη δεν έχει λύσει το θέμα; Έλαβε πληρωμένη απάντηση από τον Κ. Τασούλα, λέγοντάς του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αντάλλαγμα για τη στήριξη στο πρόσωπο του. Σωστά!
Δούναι και λαβείν σαν να είναι ψηφοφόρος που προστρέχει σε κομματικό γραφείο για ρουσφέτι; Δεν λέγονται αυτά (όχι ότι δεν γίνονται). Πήγε να το μαζέψει μετά ο Σ. Φάμελλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά ανταλλάγματα, αλλά θέλει λύση…
«Φωτιά» στη Βουλή
Για την ψήφο των αποδήμων ήταν η συζήτηση στη Βουλή, αλλά πήρε «φωτιά» για τις πυρκαγιές. Το απλό ερώτημα είναι προς τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα και τώρα που είναι στην αντιπολίτευση αίφνης έχουν τις απαντήσεις. Γιατί δεν τα έκαναν; Τι μυστήριο είναι αυτό να έρχεται η «επιφοίτηση» όταν δεν κυβερνούν;
Σε κάθε περίπτωση, το τεράστιο πρόβλημα με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από την Πολιτική Προστασία είναι σύνθετο και δεν λύνεται με εύκολες «ατάκες» ως απάντηση. Ας αρχίσουμε από την ίδια την Πολιτική Προστασία, πώς είναι οργανωμένη στην Ελλάδα και πώς λειτουργεί τελικά.
Ποια Πολιτική Προστασία έχουμε;
Ένα είναι το σίγουρο. Κανένα κόμμα δεν έχει καμία μορφή ασυλίας από τις φυσικές καταστροφές. Η κλιματική κρίση είναι εδώ: Τη μία με δασικές πυρκαγιές, την άλλη με πλημμύρες, κάποια άλλη με χιόνια, θα θυμίζει ότι είναι παρούσα – με όποια κυβέρνηση.
Και το ερώτημα είναι: Έχει κάνει η Ελλάδα αυτό που έκαναν όλες οι σοβαρές χώρες στον κόσμο; Αναμόρφωσε πράγματι το σύστημα Πολιτικής Προστασίας και το προσάρμοσε στις τρέχουσες συνθήκες;
Αντί απάντησης ένας «χρησμός» μέσω ενός απλού «κουίζ»:
1. Η Πολιτική Προστασία λειτουργεί τελικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2020;
2. Εφαρμόζεται ο νέος νόμος ή είναι ακόμη σε «αναστολή» λόγω... covid και της (γραφειοκρατικής) μετάβασης από το προηγούμενο σχήμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας;
3. Έχουν εκδοθεί οι εφαρμοστικές αποφάσεις;
4. Τελικά, αν δεν ισχύει ο νέος νόμος, ισχύει ακόμη ο νόμος Δένδια που χρονολογείται από το 2014 - δηλαδή αυτός που ίσχυε και την περίοδο της τραγωδίας στο Μάτι;
Φημονόη
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.