Στο Ελ Σαλβαδόρ η πρώτη «πόλη του Bitcoin» - Θα τροφοδοτείται από ένα ηφαίστειο

Τα σχέδια της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ για την πρώτη «πόλη του Bitcoin» που θα τροφοδοτείται ενεργειακά από ένα ηφαίστειο φαίνεται ότι παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Nayib Bukele, το φιλόδοξο έργο θα χρηματοδοτηθεί από 1 δισ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα
Στο Ελ Σαλβαδόρ η πρώτη «πόλη του Bitcoin» - Θα τροφοδοτείται από ένα ηφαίστειο

Τον περασμένο Ιούνιο, το Ελ Σαλβαδόρ -η μικρότερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής- ψήφισε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που καθιέρωσε την αποδοχή του Bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Παραδόξως, το μικροσκοπικό έθνος με λιγότερο από 6,5 εκατομμύρια πολίτες ήταν το πρώτο στον κόσμο που αναγνώρισε τα κρυπτονομίσματα με τόσο πανηγυρικό τρόπο.

Διαβάστε ακόμα: Χωρίς learjet αλλά με εμπορική πτήση ο ΝτιΚάπριο στη Σύνοδο COP26 μετά το «κράξιμο»

Τώρα, η κυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής το δημοφιλή 40χρονο ηγέτη, Nayib Armando Bukele Ortez, προχωρά σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ολόκληρη πόλη με ηφαιστειο-ενεργειακό δίκτυο που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από κρατικά ομόλογα αξίας 1 δις. δολαρίων που υποστηρίζονται από - μαντέψτε- Bitcoin, η οποία θα παράγει -μαντέψτε πάλι- Bitcoin.

Εικόνα
Ο «πιο cool δικτάτορας στον κόσμο», όπως αυτοαποκαλείται ο Nayib Armando Bukele Ortez, πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ (Πηγή: Getty Images)

Ο Bukele και η κυβέρνησή του δεν πήραν αυτή την απόφαση λόγω «μόδας». Αντίθετα, η σκέψη πίσω από το σχέδιο είναι ότι στην πόλη δεν θα επιβάλλονται φόροι ιδιοκτησίας, εισοδήματος ή κεφαλαιουχικών κερδών, κάτι που θα ωφελούσε τόσο τις τοπικές εταιρείες όσο και τους κατοίκους.

Επίσης, όλη η υποδομή (και τυχόν διάφορα πρόσθετα έξοδα που συνεπάγεται η οικοδόμηση μιας πόλης από την αρχή) θα χρηματοδοτηθεί τόσο από φόρο επί των πωλήσεων (ΦΠΑ) όσο και από χρήματα που παρέχονται από τις εκδόσεις 10 ετών ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ, τα μισά από τα οποία θα μετατραπούν σε Bitcoin και τα άλλα μισά θα χρησιμοποιηθούν για έργα όπως η εξόρυξη Bitcoin.

Εικόνα
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, μιλά σε πλήθος κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του συνεδρίου Latin Bitcoin (LaBitConf) στην παραλία Mizata, Ελ Σαλβαδόρ, στις 20 Νοεμβρίου 2021 (Πηγή: YouTube)

Τέλος, όπως οφείλει να είναι κάθε σύγχρονη κυβερνητική προσπάθεια, στα σχέδια για την πόλη του Bitcoin υπάρχει και μια περιβαλλοντική πτυχή. Θα κατασκευαστεί κοντά στο ηφαίστειο Κοντσαγκούα, το οποίο θα παρέχει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον νέο, ελπίζουμε πολύβουο, δήμο.

Όλα γίνονται επίσης σχετικά γρήγορα. Τα σχέδια θέλουν την κατασκευή να ξεκινά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, με κόστος κατασκευής περίπου 17 δισ. δολάρια. Φυσικά οι μεγάλες αυτές προσδοκίες συνάδουν με την ιδιοσυγκρασία του προέδρου που κάποτε χρησιμοποίησε στο βιογραφικό του στο Twitter τη φράση «Ο πιο cool δικτάτορας στον κόσμο». Αλλά αυτά πέρασαν. Τώρα αυτοαποκαλείται ταπεινά «Διευθύνων Σύμβουλος του Ελ Σαλβαδόρ».

Εικόνα
Οι ιδέες του Nayib Bukele έβγαλαν χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ δεν έλειψαν και τα εκτεταμένα επεισόδια (Πηγή: Getty Images)

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πόλης σε ένα δημοφιλές παραλιακό θέρετρο το προηγούμενο Σάββατο, 20 Νοεμβρίου, ο Bukele προέτρεψε τους Σαλβαδοριανούς να «επενδύσουν για να βγάλουν όσα χρήματα θέλουν», κάτι που ακούγεται πολλά υποσχόμενο, αλλά εγείρει διάφορα ερωτήματα. Μήπως αυτή η όμορφη πόλη του μέλλοντος είναι απλώς μια άλλη ευκαιρία για τους ήδη πλούσιους να επενδύσουν τον πλούτο τους χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν ούτε ένα δολάριο φόρο;

Μέχρι τα σχέδια για την πόλη να γίνουν πραγματικότητα, δεν υπάρχει απάντηση. Ωστόσο, με ποσοστό δημοτικότητας πάνω από 80%, ο δρόμος του Bukele μοιάζει εύκολος. Τώρα, αν το εγχείρημα αποδειχθεί τελικά ωφέλιμο για τους ψηφοφόρους, την οικονομία και το περιβάλλον, μάλλον ο «Διευθύνων Σύμβουλος του Ελ Σαλβαδόρ» θα πρέπει να κάνει σεμινάρια τεχνογνωσίας στους ηγέτες του πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ