Jeff Bezos: Χρηματοδοτεί επιστημονική έρευνα που θα κάνει τους ανθρώπους αθάνατους

Ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος φέρεται να χρηματοδοτεί τη νέα εταιρεία Altos Labs, μια startup βιοτεχνολογίας που στόχο έχει να καταπολεμήσει τη γήρανση. Ανάμεσα στους διακεκριμένους επιστήμονες που την απαρτίζουν και εργάζονται για τον «προγραμματισμό κυτταρικής αναζωογόνησης» και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιάπωνας Shinya Yamanaka.
Jeff Bezos: Χρηματοδοτεί επιστημονική έρευνα που θα κάνει τους ανθρώπους αθάνατους

Ο Jeff Bezos, ιδρυτής και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, φέρεται να έκανε επενδύσεις στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία Altos Labs. Πρόκειται για μια startup βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται στον «προγραμματισμό κυτταρικής αναζωογόνησης για την αποκατάσταση της υγείας και της ανθεκτικότητας των κυττάρων», σύμφωνα με ένα Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε κατά την έναρξή της, τον Ιανουάριο του 2019.

Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το superyacht των 500 εκατ. δολαρίων του Jeff Bezos

Σύμφωνα με τους Financial Times του Λονδίνου, με αρχικό κεφάλαιο 3 δις. δολαρίων, η Altos Labs καταφέρνει να λειτουργεί με αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως ο μεγαλύτερος γύρος χρηματοδότησης για μια εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Η Altos Labs διαθέτει έναν εντυπωσιακό κατάλογο στελεχών που περιλαμβάνει ειδικούς με προϋπηρεσία στην GlaxoSmithKline (εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο που αναπτύσσει κυρίως φαρμακευτικά προϊόντα και εμβόλια), την Genentech (εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που δημιούργησε το πρώτο στοχευμένο αντίσωμα για τον καρκίνο) καθώς και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, η Altos, υπό την επίβλεψη «πεφωτισμένων» επιστημόνων στις αντίστοιχες ομάδες, πρόκειται να ανοίξει δύο εργαστήρια: στην Καλιφόρνια -στην περιοχή Bay- και στο Σαν Ντιέγκο. Θα έχει επίσης εργαστήριο στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας και θα συνεργάζεται με επιστήμονες στην Ιαπωνία. Η επίσημη ανακοίνωση είναι διάσπαρτη με αναφορές σε βραβευμένους με Νόμπελ επιστήμονες, αλλά εξακολουθεί να είναι αόριστη στις λεπτομέρειες, όπως άλλωστε είθισται να κάνει μια εταιρεία που έχει στόχο της να εξαπατήσει το θάνατο.

Η εταιρεία θα ενταχθεί στις τάξεις της Calico Labs με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, μια άλλη startup με τους ίδιους στόχους, η οποία, σύμφωνα με μια έκθεση του Σεπτεμβρίου από το MIT Technology Review, ομοίως χρηματοδοτείται από έναν άλλον δισεκατομμυριούχο της τεχνολογίας: τον Larry Page, έναν εκ των συνιδρυτών της Google.

Εικόνα
H Dr. Lucinda Southworth και ο CEO της Alphabet Larry Page στα βραβεία Breakthrough της NASA το 2017 (Πηγή: Getty Images)

Bezos και Page δεν είναι οι μόνoι που επενδύουν στα «άγρια» μυαλά των ιδιοφυών κατά της γήρανσης. Ο Yuri Milner -ένας δισεκατομμυριούχος γεννημένος στη Ρωσία που έγινε πλούσιος χρηματοδοτώντας το Facebook, τη ρωσική υπηρεσία email Mail.ru και το ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VK- είναι ένας άλλος πλούσιος υποστηρικτής. Τώρα, ζει στο Palo Alto στους λόφους Los Altos, εξ ου και το όνομα του εργαστηρίου.

Εικόνα
Yuri Milner και Mark Zuckerberg σε ομιλία κατά τη διάρκεια των βραβείων Breakthrough Prize στο NASA Ames Research Center, το 2019 στην Καλιφόρνια (Πηγή: Getty Images)

Τι κάνουν όμως στην πραγματικότητα οι επιστήμονες της Altos Labs; Δεδομένου ότι η ανακοίνωση έναρξης λειτουργίας της εταιρείας είναι μάλλον λιτή σε λεπτομέρειες, χρειάζεται να δούμε το ιστορικό της έρευνας ορισμένων επιστημόνων της για να πάρουμε μερικές ενδείξεις για τον προσανατολισμό των εργασιών.

Ο Shinya Yamanaka είναι βραβευμένος με Νόμπελ ερευνητής βλαστοκυττάρων. Έχει πτυχίο ιατρικής, διδακτορικό στη φαρμακολογία (μελέτη των επιδράσεων των φαρμάκων στους ζωντανούς οργανισμούς) και έχει εργαστεί ως καθηγητής, και αργότερα ως administrator για δεκαετίες. Διευθύνει το τμήμα έρευνας βλαστοκυττάρων του Πανεπιστημίου του Κιότο και εντάσσεται στην Altos ως μη αμειβόμενος ανώτερος επιστήμονας. Το βραβείο Νόμπελ 2012 τιμά το έργο του στον «επαναπρογραμματισμό» κυττάρων, όπου τα κύτταρα μπορούν να κατασκευαστούν για να αντιστρέψουν την ανάπτυξή τους προς αυτή των βλαστοκυττάρων.

Εικόνα
Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Σουηδίας και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιάπωνας καθηγητής Shinya Yamanaka στην τελετή απονομής των Νόμπελ, το 2012 στη Στοκχόλμη (Πηγή: Getty Images)

Από τότε που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ, το έργο του Yamanaka στα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη ποντικών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, περιλαμβάνουν μερικές τρομακτικές αναπτύξεις, που ονομάζονται τερατώματα, φαινόμενο σπάνιο μεταξύ κυρίως των ανθρώπινων εμβρύων ( περίπου 1 στα 30.000 μωρά γεννιέται με τεράτωμα). Τα τερατώματα δεν είναι συνήθως κακοήθη, αλλά είναι αντιαισθητικά και ανησυχητικά ως παρενέργεια. Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο, η ανάπτυξή τους -αφού αντικατοπτρίζουν αυτό που συμβαίνει στα ανθρώπινα έμβρυα μόνο- δείχνει ότι η διαδικασία της «αντίστροφης γήρανσης» μπορεί να λειτουργεί.

Το έργο του Yamanaka μπορεί να έχει το υψηλότερο προφίλ ανάμεσα στα ονόματα του ρόστερ της Altos Labs, ωστόσο άλλος ένας διάσημος επιστήμονας είναι επίσης μέλος της ομάδας. Πρόκειται για τον Juan Carlos Izpisúa Belmonte, του οποίου το εργαστήριο ήταν εκείνο που εφάρμοσε τα ευρήματα του Yamanaka σε ποντίκια. Ο Izpisua Belmonte υπέστη κριτική για την έρευνα όταν άρχισε να υβριδοποιεί έμβρυα ανθρώπου και πιθήκου.

Πού ταιριάζει ο Bezos σε αυτή την εικόνα; Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το MIT Technology Review, η εμπλοκή του έχει επιβεβαιωθεί μόνο μέσω ανθρώπων που παρακολούθησαν μια μεγάλη συνάντηση για το «πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η βιοτεχνολογία για να γίνουν οι άνθρωποι νεότεροι», στην έπαυλη του Yuri Milner στο Los Altos τον Οκτώβριο του 2020.

Η ανακοίνωση έναρξης του Altos Labs δεν περιλαμβάνει κανένα σχόλιο από τον ίδιο. Αλλά είναι εύκολο να δει κανείς πόσο η επαναφορά του χρόνου θα ήταν ελκυστική σ' έναν άνθρωπο του οποίου τα ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας όπως το ρολόι των 10.000 ετών, που μπορεί να λειτουργήσει για χιλιάδες χρόνια χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση. Ποιος ξέρει; Ίσως ο Bezos ελπίζει ότι θα είναι ακόμα εκεί όταν το ρολόι χρειαστεί κούρδισμα.