Το εθνικό πιάτο της Ελβετίας, το φοντί (λιωμένο τυρί με κρασί και πιπέρι) μόλις απέκτησε μια σημαντική αναβάθμιση: τη σπάτουλα αναλαμβάνει να κρατήσει πλέον η τεχνολογία. Η αλπική λιχουδιά υπό τον νέο σεφ παρουσιάστηκε στη Διεθνή Γεωργική Έκθεση του Παρισιού, όπου το Bouebot, ένα ρομπότ-μάγειρας θα ετοιμάσει, θα ανακατέψει και θα σερβίρει το παραδοσιακό ελβετικό πιάτο.
Διαβάστε ακόμα: Ο Salt Bae τάισε χρυσή μπριζόλα Βιετναμέζο υπουργό κι έπεσε το internet
Η ελβετική ομάδα Workshop 4.0, με έδρα τη Sierre της Ελβετίας, η οποία ανέπτυξε το ρομπότ, αποτελείται φυσικά από λάτρεις του φοντί. Σύμφωνα με τον 30χρονο Nicolas Fontaine, συνιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας, το Bouebot αναπτύσσεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που να συνδυάζει την καινοτομία με την ελβετική παράδοση και το φοντί ήταν η τέλεια επιλογή», δήλωσε στο AFP.
«Για τους Ελβετούς, το φοντί είναι εμβληματικό. Είναι κάτι πολύ συναισθηματικό επίσης γιατί είναι μέρος της ταυτότητάς μας, της τεχνογνωσίας μας. Με αυτή τη σκέψη, θεωρήσαμε ότι είναι μια ωραία ευκαιρία να προσελκύσει κόσμο να μάθει για τη ρομποτική και πώς αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί.», συνέχισε ο Fontaine.
Σε αντίθεση με τους… οργανικούς μάστερ σεφ που εργάζονται με δύο επιδέξια χέρια, το Bouebot περιστρέφεται σε έξι διαφορετικούς άξονες. Ο τελειομανής ρομπoτικός μάγειρας τα κάνει όλα: προσθέτει τη σωστή ποσότητα λευκού κρασιού στην κατσαρόλα, τοποθετώντας τη κάτω από τον τρίφτη του τυριού.
Είναι εντυπωσιακό πώς το Bouebot τρίβει έναν κύβο τυριού, το ανακατεύει ζωηρά καθώς λιώνει και στη συνέχεια ρίχνει λίγο πιπέρι. Με μια μεταλλική ακίδα, τρυπάει ένα κομμάτι ψωμί, το βυθίζει στο μείγμα και το τοποθετεί στη βάση για να το δοκιμάσουν οι λάτρεις του φοντί.
WATCH: This robot named 'Bouebot' serves cheesy delights pic.twitter.com/nZfdV4pcEi
— Reuters (@Reuters) February 27, 2022
Ολόκληρο το σύστημα του Bouebot κοστίζει σχεδόν 322.000 δολάρια, με το κομμάτι του βραχίονα μόνο να ανέρχεται στα 87.000 δολάρια. Οι απειλούμενοι σεφ μπορούν να χαλαρώσουν καθώς το εντυπωσιακό Bouebot προορίζεται μόνο για επίδειξη και απέχει πολύ από το να «δουλεύει» σε εστιατόρια.
Για όσους ενοχλούνται από μηχανές που εισχωρούν στις ανθρώπινες δραστηριότητες, ο τεχνικός διευθυντής της Workshop 4.0, Ludovic Aymon, σημείωσε: «Η ρομποτική δεν αναπτύσσεται εις βάρος των ανθρώπων. Το Bouebot θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον να μαγειρέψει στο μέλλον. Θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους».