Τα μεγάλα brands της μόδας κλείνουν όλα τα καταστήματά τους στη Ρωσία

Την προηγούμενη Παρασκευή, 4 Μαρτίου, ένα πλήθος εταιρειών πολυτελείας και οίκων μόδας ανακοίνωσε ότι κλείνουν τα φυσικά τους καταστήματα στη Μόσχα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Είχε προηγηθεί η αντίδραση παγκόσμιων εμπορικών σημάτων από τη Nike έως τη FedEx και την UPS που είχαν ανακοινώσει πως κόβουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Τα μεγάλα brands της μόδας κλείνουν όλα τα καταστήματά τους στη Ρωσία

Από την Hermès μέχρι τη Louis Vuitton, κορυφαίες φίρμες πολυτελείας και οίκοι μόδας κλείνουν απανωτά τα καταστήματά τους στη Ρωσία. Οι Chanel, LVMH, Kering και άλλοι μεγάλοι όμιλοι συμμετείχαν μαζικά στο κάλεσμα να κλείσουν τα ρωσικά φυσικά καταστήματα λιανικής τους μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα: Βότκα - Ποια είναι ρωσική και ποια όχι - Η λίστα με τα brands ανά προέλευση και βασικά συστατικά

Η Hermès ήταν μεταξύ των πρώτων οίκων που ανέλαβαν δράση, επιβεβαιώνοντας στη σελίδα της στο LinkedIn νωρίς το πρωί της Παρασκευής ότι κλείνει τα τρία καταστήματά της στη Μόσχα. «Βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, με λύπη λάβαμε την απόφαση να κλείσουμε προσωρινά τα καταστήματά μας στη Ρωσία και να σταματήσουμε όλες τις εμπορικές μας δραστηριότητες από το απόγευμα της 4ης Μαρτίου. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στις τοπικές μας ομάδες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Η προγραμματισμένη λειτουργία νέου καταστήματος στην Αγία Πετρούπολη έχει επίσης αναβληθεί, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του οίκου στο Reuters.

Εικόνα

Ακολούθησαν γρήγορα και άλλες επωνυμίες, συμπεριλαμβανομένης της Chanel, η οποία διαθέτει 17 καταστήματα στη Ρωσία. «Δεδομένων των αυξανόμενων ανησυχιών μας για την τρέχουσα κατάσταση, την αυξανόμενη αβεβαιότητα και την πολυπλοκότητα της λειτουργίας, η Chanel αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία», ανέφερε σε δήλωση η εταιρεία με έδρα το Παρίσι. «Δεν θα παραδίδουμε πλέον στη Ρωσία, θα κλείσουμε τις μπουτίκ μας και έχουμε ήδη αναστείλει το ηλεκτρονικό μας εμπόριο. Η ασφάλεια των εργαζομένων μας είναι προτεραιότητά μας και παραμένουμε στενά συνδεδεμένοι με τις τοπικές μας ομάδες τις οποίες θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε».

Εικόνα

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, τρεις κορυφαίοι όμιλοι μόδας —Kering, LVMH και Richemont— είχαν συμμετάσχει στο κύμα της αναστολής λειτουργίας. Περισσότερες από 100 πολυτελείς εμπορικές φίρμες σταμάτησαν ουσιαστικά τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Gucci, Balenciaga και Brioni από τον όμιλο Kering, οι Louis Vuitton, Givenchy, Dior και Tiffany & Co. από τον όμιλο της LVMH, ενώ από το γκρουπ της Richemont οι Cartier, Van Cleef & Arpels και Jaeger-LeCoultre.

«Λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη, η Kering κλείνει προσωρινά τα καταστήματά της στη Ρωσία για τους Οίκους με του οποίους ο Όμιλος δραστηριοποιείται απευθείας στη χώρα», δημοσίευσε η Kering στον λογαριασμό της στο Twitter. «Η Kering και οι Οίκοι της θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις τοπικές ομάδες και να παρακολουθούν στενά την εξελισσόμενη κατάσταση». Εν τω μεταξύ, ο όμιλος Swatch, ιδιοκτήτης εμπορικών σημάτων όπως οι Harry Winston, Omega, Blancpain και Breguet, επιβεβαίωσε ότι οι εξαγωγές τους στη Ρωσία παγώνουν προσωρινά.

Η LVMH αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο λιανικής στη Ρωσία μεταξύ των ετικετών πολυτελείας, με 124 καταστήματα από όλες τις επωνυμίες της που βρίσκονται στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και την Αικατερινούπολη, 1.800 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας. Εκπρόσωπος της LVMH επιβεβαίωσε στο Reuters ότι οι 3.500 υπάλληλοί της με έδρα τη Ρωσία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τους μισθούς τους κατά τη διάρκεια του κλεισίματος.

Εκτός από το κλείσιμο των μπουτίκ τους, πολλές εταιρείες ειδών πολυτελείας προχωρούν σε δωρεές σε μια προσπάθεια υποστήριξης των θυμάτων πολέμου. Το απόγευμα της Τετάρτης, η LVMH ανακοίνωσε ότι συνεισφέρει 5 εκατ. στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για να βοηθήσει στις προσπάθειες παροχής βοήθειας των προσφύγων, ενώ η Louis Vuitton ακολούθησε δωρεά 1 εκατ. ευρώ στη UNICEF και ενθάρρυνε τους πελάτες της να κάνουν το ίδιο.

Ο Michael Kors, ο οποίος είναι σταθερά ενεργός στο God's Love We Deliver, τον οργανισμό με έδρα τη Νέα Υόρκη που είναι αφιερωμένος στην παροχή γευμάτων κατ' οίκον σε οποιονδήποτε δεν έχει επισιτιστική ικανότητα, ανακοίνωσε ότι η Capri Holdings, ιδιοκτήτης της ομώνυμης επωνυμίας του καθώς και η Versace και η Jimmy Choo θα πραγματοποιήσουν δωρεά στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Την Πέμπτη, η Armani Group επιβεβαίωσε ότι δωρίζει 500.000 ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), μια υπηρεσία του ΟΗΕ αφιερωμένη στη βοήθεια και την προστασία οποιουδήποτε αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του λόγω πολέμου ή διώξεων. Ο Όμιλος Armani πρόσθεσε ότι θα δωρίσει ρούχα που θα διανεμηθούν μέσω της Κοινότητας Sant'Egidio, μιας καθολικής ένωσης με έδρα τη Ρώμη που δραστηριοποιείται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Η Chanel επιβεβαίωσε επίσης την Πέμπτη ότι δωρίζει 2 εκατ. ευρώ σε δύο οργανώσεις αρωγής: την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την CARE, την ανθρωπιστική υπηρεσία που εδρεύει στη Γενεύη. Ο οίκος μόδας σημείωσε επίσης ότι το ίδρυμά του θα συνεργαστεί με τοπικούς εταίρους για την παροχή βοήθειας σε γυναίκες και παιδιά με άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες και επίσης θέτει σε λειτουργία μηχανισμούς δωρεών ώστε οι υπάλληλοί του να μπορούν να κάνουν τις δικές τους οικονομικές συνεισφορές για την υποστήριξη των προσφύγων.

«Ως House of Chanel, είμαστε μια κοινότητα και μαζί συνεχίζουμε να πιστεύουμε στις διπλωματικές προσπάθειες και να ελπίζουμε για μια άμεση και ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ