Chateau Petrus: Το ακριβότερο κρασί στις ελληνικές κάβες κοστίζει πάνω από 4.000 ευρώ

Χαρακτηρίζεται ως το κορυφαίο των κορυφαίων Merlot σε όλο τον κόσμο, ενώ ο αμπελώνας από τον οποίο παράγεται έχει αξία άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Château Petrus

Τα κρασιά έχουν τιμητική τους αυτές τις ημέρες. Όλοι λίγο πολύ θα κάνουμε μια επίσκεψη σε κάποιο σπίτι φίλου ή συγγενή, πηγαίνοντάς του ως δώρο ένα καλό κρασί. Αν κάνεις μια αναζήτηση στις ελληνικές κάβες μπορείς να βρεις μπουκάλια για όλα τα γούστα, από πολύ οικονομικά, μέχρι τα ακριβότερα του κόσμου.

Διαβάστε ακόμη: Macallan Distil Your World New York: Ένα single malt ουίσκι σε 1.000 φιάλες αφιερωμένο στη Νέα Υόρκη

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει το Chateau Petrus, το κορυφαίο Merlot στον πλανήτη, του οποίου η τιμή στην Ελλάδα (για τη σοδειά του 2009) ξεπερνάει τα 4.700 ευρώ. Τι κάνει το συγκεκριμένο κρασί τόσο ακριβό; Θα μπορούσαμε να γράψουμε 10.000 λέξεις για τη μοναδικότητά του, αλλά θα περιοριστούμε στο να πούμε πως έχει διακριθεί με το απόλυτο 100άρι (100/100) από τον διάσημο οινοκριτικό Robert Parker Jr του περιοδικού Wine Spectator.

To Chateau Petrus παράγεται σε έναν μικρό αμπελώνα (συνολικής έκτασης 28 στρεμμάτων) στην κορυφή του ψηλότερου υψώματος στο οροπέδιο Pomerol στο Μπορντό της Γαλλίας. Το κτήμα ανήκει στον Jean-François Moueix και τα παιδιά του, χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα, ενώ η αξία του σήμερα υπολογίζεται περίπου στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αμπελώνες του Petrus έχουν εξαιρετικό έδαφος και terroir. Λαμβάνουν τη μέγιστη ηλιοφάνεια, καθώς βρίσκονται 40 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, ενώ ο πηλός στον αμπελώνα Petrus είναι αυτό που κάνει το κρασί τόσο ιδιαίτερο και μοναδικό.

Ο πολύ περιορισμένος όγκος παραγωγής ενισχύει την εξαιρετική σπανιότητα του συγκεκριμένου κρασιού, ενώ δικαιολογεί και την τόσο υψηλή τιμή του. Αξίζει να σημειωθεί πως αν το αναζητήσει κανείς σε κάποιο ακριβό εστιατόριο, ίσως το βρει ακόμη και στα 10.000 ευρώ. Λίγοι βέβαια θα έχουν την τύχη (και τη δυνατότητα) να το δοκιμάσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ